MÂINE: Episcopul Emilian Birdaș, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. A contribuit la reconstruirea din temelii a unui număr de 72 de biserici ortodoxe și la repararea altor sute de lăcașuri de cult
Episcopul Emilian Birdaș va fi omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, joi 23 noiembrie, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. A contribuit la reconstruirea din temelii a unui număr de 72 de biserici ortodoxe și la repararea altor sute de lăcașuri de cult.
Citește și: FOTO| Trei elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la Șah
Proiectul 4.4 Monumentele literaturii române este un proiect menit să omagieze în fiecare an personalitățile a căror busturi se află pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, din Parcul Mihai Eminescu.
În acest context, joi, 23 noiembrie 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cele două instituții organizatoare ale acestui proiect, îl vor omagia pe episcopul Emilian Birdaș, cel care a contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Omagierea va avea loc la ora 12:00, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.
Emilian Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, din județul Maramureș. La doar 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism sub numele de Emilian și hirotonit ierodiacon și ieromonah. A urmat cursurile Seminarului monahal de la Cernica, Seminarul „Sf. Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea și Seminarul „Nifon Mitropolitul” din București. În 1952 a absolvit Institutul Teologic cu grad Universitar din București, unde a fost hirotesit protosinghel, în 1947.
După absolvirea facultății, protosinghelul Emilian Birdaș este numit ca preot slujitor la Catedrala Patriarhală din București (1953-1957), apoi devine vicar administrativ la Episcopia Romanului și Hușilor (1957-1963). În anul 1958 a fost hirotesit arhimandrit. Ulterior devine preot-paroh al Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia (azi Catedrala reîntregirii Neamului;1963-1973). La 11 iunie 1973 a fost ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei de Sibiu și Alba Iulia, cu titlul „Rășinăreanul”, fiind hirotonit întru arhiereu la data de 12 septembrie 1973.
Citește și: FOTO| O elevă a Colegiului Militar din Alba Iulia a câștigat Premiul III la Concursul național de istorie „1 Decembrie – Ziua Națională a României”
Episcopul Emilian Birdaș a fost instalat în scaunul episcopal la 25 ianuarie 1976, în Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia (azi Catedrala Reîntregirii Neamului). În noua sa calitate s-a ocupat de organizarea noii eparhii, de restaurarea unor monumente istorice, de ridicarea a numeroase biserici și de pictarea lor. S-a opus cu vehemență distrugerii bisericilor și mănăstirilor, pilduitoare în acest sens fiind implicarea sa în obținerea documentelor necesare restaurării vechii bisericuțe a Mănăstirii Râmeț, alături de care a construit o biserică nouă, a cărei zidire a durat până în anul 1986.
A contribuit la reconstruirea din temelii a unui număr de 72 de biserici ortodoxe și la repararea altor sute de lăcașuri de cult. Pentru meritele sale deosebite a fost ales membru de onoare al Academiei Române. La 18 ianuarie 1990, episcopul Emilian Birdaș a fost acuzat de colaborare cu regimul comunist și a fost obligat să demisioneze din scaunul de episcop, într-un mod controversat, prin încălcarea canoanelor bisericești, nedreptate care i-a cauzat grave probleme de sănătate printre care un atac cerebral.
În data de 4 aprilie 1990, episcopul Emilian Birdaș a fost reintegrat în Sinod, în calitate de arhiereu-vicar al Episcopiei Aradului și Hălmagiului, cu titlul „Arădeanul”. La 12 iulie 1994 a fost ales episcop al reînființatei Episcopii a Caransebeșului. La Caransebeș a început construcția unei catedrale episcopale și a reluat tipărirea „Foii Diecezane” și a „Calendarului Românului”. Episcopul Emilian Birdaș a trecut la cele veșnice la 5 aprilie 1996, în orașul Caransebeș.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mai multe blocuri din Blaj vor fi reabilitate energetic: Valoarea totală a cererilor de finanțare, peste 72 milioane lei
Mai multe blocuri din Blaj vor fi reabilitate energetic: Valoarea totală a cererilor de finanțare, peste 72 milioane lei Primăria Municipiului Blaj a început depunerea a 6 cereri de finanțare în vederea reabilitării energetice a unui număr total de 19 blocuri, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2021-2027. Cele 6 cereri se alătură primului lot […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate16 ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”