”Alba Iulia Music and Film Festival”- prima ediţie. Vezi programul evenimentului

Paul Voicu - Primar 2020

Alba Iulia Music and Film Festival

Patru zile de concerte şi filme în aer liber pentru albaiulieni. Începând de mâine, 27 septembrie 2012, Cetatea Alba Carolina va găzdui proiecţii de filme şi concerte live în cadrul primei ediţii a festivalului „Alba Iulia Music & Film Festival”. Acestea se vor desfăşura în două zone în aer liber şi o sală, toate în atmosfera specială a cetăţii recent restaurate.

ELIT

Festivalul își va întâmpina oaspeții cu un concert de excepție: tinerii muzicieni din orchestra Notes&Ties vor interpreta în deschiderea festivalului piese din coloanele sonore ale unor filme celebre. Printre acestea se numără pelicule precum Star Wars, Indiana Jones sau Jurassic Park. Seara va fi completată de proiecția de gala a filmului „Mihai Viteazul”, de Sergiu Nicolaescu, într o copie recent restaurată, un film de referință cu scene turnate chiar în Alba Iulia.

Vineri, 28 septembrie, pe scena din curtea Palatului Principilor va fi proiectat filmul lui Silviu Purcărete Undeva la Palilula. Acțiunea peliculei se petrece într-un mic orășel al României anilor ’60, Palilula, unde tânărul doctor Serafim primește repartiție. „Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni. Este o mică insulă din câmpia valahă, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat” – își descrie Silviu Purcărete concepția regizorală. Mai multe informații despre film se găsesc pe site-ul dedicat, www.undevalapalilula.ro.

Mihail David - 2020

Proiecția specială de sâmbătă, 29 septembrie, de pe scena din Piața Cetății este Despre oameni și melci, în premieră la Alba Iulia, în regia lui Tudor Giurgiu. O comedie a cărei acțiune se petrece în 1992, în Câmpulung Muscel, unde fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Filmul este cel mai mare succes de box-office pentru un film românesc din ultimii 10 ani, după rezultatele primului weekend de proiecţii. Informații suplimentare despre film se găsesc pe www.despreoamenisimelci.ro.

Pentru ultima zi a festivalului (duminică, 30 septembrie), organizatorii au pregătit o proiecție eveniment: Cabinetul figurilor de ceară (1924, regia Paul Leni & Leo Birinsky) – film mut cu acompaniamentul live al ansamblului EINUIEA. Spectatorii vor urmări trei povești fantastice, ai căror protagoniști sunt şeicul Harun-al-Raşid (din 1001 de nopţi), ţarul Ivan cel Groaznic şi enigmaticul Jack Spintecătorul. Povestea tăcută de pe ecran va fi însoțită nu doar de muzica special compusă pentru ea, ci și de o narațiune live. Aceasta cuprinde inserturi narative din romanul Harun şi Marea de Poveşti de Salman Rushdie şi din scenariul filmului Ivan cel Groaznic de Serghei Eisenstein. Traducerea unor dialoguri a fost liber inspirată din piesa O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale.

Pe lângă proiecțiile speciale din fiecare zi a festivalului, albaiulienii vor avea parte de concerte, ateliere de imagine și cursuri pentru copii. Toate evenimentele se vor desfășura în Cetatea din Alba Iulia: pe două scene în aer liber, amplasate în Piața Cetății și în curtea interioară a Palatului Principilor, și în sala Ferdinand din interiorul palatului. Festivalul beneficiază de echipament tehnic de ultimă generație, două ecrane gigant speciale pentru proiecțiile în aer liber, precum și instalații de sunet  și lumini profesioniste.
Accesul la toate evenimentele va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.

Organizatori: Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Primăria Alba Iulia. Parteneri: HBO, Transilvania Film, Lays, RYMA, Casa TIFF

PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI

JOI, 27 septembrie
*Piaţa Cetăţii Open Air
19:00    Deschiderea festivalului
19:15    Concert special cu teme muzicale din filme celebre – orchestra simfonică “NOTES & TIES”
20:00    Proiecţie specială “Mihai Viteazul”  – 1971, regia Sergiu Nicolaescu    – în memoria compozitorului Tiberiu Olah
*Palatul Principilor
20:00    “Povestea unei caravane de ţigani” (“When the road bends”) – 2006, regia Jasmine Dellal
*Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00    Scurtmetraje românești din programul TIFF 2012

VINERI, 28 septembrie
*Piaţa Cetăţii Open Air
18:30    Concert TRANSILVANIA BRASS
19:15    Concert KUSAK / NAIDIN QUARTET
20:00    “Cântecele mării” – 1970, regia Francisc Munteanu – Portret special Dan Spătaru & compozitorul Temistocle Popa
*Palatul Principilor
20:00  “Undeva la Palilula” – 2012, regia Silviu Purcărete
*Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00    Scurtmetraje românești de animaţie din competiţia Festivalului Anim’est 2011
18:00    “Despre oameni și melci” – 2012, regia Tudor Giurgiu

SÂMBĂTĂ, 29 septembrie
*Piaţa Cetăţii Open Air
20:00    “Despre oameni și melci” – 2012, regia Tudor Giurgiu
22:00     Concert GRIMUS
*Palatul Principilor
18:30     Concert 7TH FLOWER
19:15     Concert LIGHTS OUT
20:00    “The Shukar Collective Project“ – 2009, regia Matei-Alexandru Mocanu
*Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00    “PINA” – 2011, regia Wim Wenders
18:00    “Mamma Mia” – 2008, regia Phyllida Llyod
*Party
23:00    Festival Party (Spaţiile RYMA)

DUMINICĂ, 30 septembrie
*Piaţa Cetăţii Open Air
20:00    “Concertul” – 2009, regia Radu Mihăileanu
22:00    Concert PUYA
*Palatul Principilor
20:00  Proiecţie eveniment: “Cabinetul figurilor de ceară”  – 1924, regia Paul Leni & Leo Birinsky – Film mut cu acompaniament live – Ansamblul EINUIEA
*Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00    “Iron Sky” – 2012, regia Timo Vuerensola
18:00    “NINE” – 2009, regia Rob Marshall

Despre Alba Iulia
Alba Iulia a devenit o atracţie şi o destinaţie turistică de importanţă regională şi europeană prin înscrierea oraşului pe harta traseelor turistice, culturale şi artistice din România şi Europa.

De puţin timp, albaiulienii şi-au recâştigat cetatea pierdută în urmă cu mulţi ani, când prin planurile de dezvoltare de atunci s-a renunţat la forma autentică a fortificaţiei de tip Vauban. Imaginea unică a acestui valoros patrimoniu european, cu o vechime bimilenară, este pusă acum pe deplin în valoare, după revitalizarea unei suprafeţe de aproximativ 110 ha (10% din suprafaţa municipiului Alba Iulia), zonă în care a fost creat un mediu propice pentru concretizarea unui parcurs cultural anual, care va pune în valoare unicitatea istorică și arhitecturală a oraşului.

Despre Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc
Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc este una dintre cele mai importante entități din domeniul cinematografiei și promovării filmului din România.

Dintre evenimentele organizate de asociație amintim: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), EducaTIFF, Gala Premiilor Gopo, Caravana Filmelor TIFF și Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Evenimentul este un parteneriat între echipa care organizează Transilvania International Film Festival (TIFF), cel mai mare festival de profil din România, și Primăria Alba Iulia. „Împreună, vrem să aducem la Alba Iulia un eveniment de amploare, care să lege arta filmului cu cea muzicală și, în același timp, să conecteze spiritul istoric al cetății Carolina la curentele artei contemporane din România și străinătate”, au transmis organizatorii.

Foto: arhivă

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

1 comentariu

Custozza Losenau 27 septembrie 2012 at 15:17

Piata Cetatii= PARCUL CUSTOZZA!!! De ce folositi denumirea aia fada in locul celei care de peste 150 de ani aduce aminte tuturor ca locuitorii acestor meleguri s-au acoperit de glorie si si-au dat viata pe campurile de batalie ale Europei?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...