Rămâi conectat

Actualitate

Mai multe zile libere pentru o categorie de salariați români: Cine va beneficia de noua minivacanță

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Mai multe zile libere pentru o categorie de salariați români: Cine va beneficia de noua minivacanță

O nouă zi liberă de la stat pentru Românii, însă doar uni bugetarii vor putea beneficia de această zi liberă, întrucât doar un sector este vizat de această schimbare.

Într-un nou proiect legislativ, în care sunt vizați doar angajații din sectorul feroviar, se arată că muncitorii din acest domeniu vor mai beneficia de încă o zi liberă suplimentară, pe lângă toate cele deja existente.

Aceasta este a doua oară când Parlamentul se pronunță asupra aceluiași proiect de lege, după ce fusese adoptat anterior și trimis președintelui României pentru reexaminare.

Senatul a dat undă verde proiectului, ignorând obiecțiile președintelui, iar acum ajunge la votul decisiv în forma adoptată inițial de Parlament.

Măsura se regăsește în Proiectul de lege privind statutul personalului feroviar, document ce a fost adoptat de Senat la finele anului 2019 și care urmează să fie votat decisiv în Camera Deputaților, unde are propunere de adoptare.

Printre alte măsuri, inițiativa va mări și numărul zilelor libere.

„Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art.139 alin.(1) din Codul muncii (articolul care stabilește lista liberelor legale din an – n. red.)”, se precizează în proiectul de act normativ.

Conform informațiilor publicate de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România pe website-ul propriu, în 1952, directorul Căilor Ferate Române (CFR) și sindicatele CFR au decis „ca ziua ceferistului să fie sărbătorită la 16 februarie, dată care evoca mişcarea grevistă de la Atelierele Griviţa CFR din anul 1933”. Totuși, începând din 1999, Ziua Feroviarilor se sărbătorește în data de 23 aprilie, scrie Romaniatv.
Ce alte zile libere mai au românii? Calendarul „minivacanțelor” din 2020

• 24 ianuarie, vineri – Ziua Unirii Principatelor Romane

• 17 aprilie, vineri – Vinerea Mare

• 19 aprilie, duminică – Paștele Ortodox

• 20 aprilie, luni – a doua zi a Paștelui Ortodox

• 1 mai, vineri – Ziua Muncii

• 1 iunie, luni – Ziua Copilului

• 7 iunie, duminică – Rusaliile

• 8 iunie, luni – a doua zi de Rusalii

• 15 august, sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului

• 30 noiembrie, luni – Sfântul Andrei

• 1 decembrie, marți – Ziua Națională a României

• 25 decembrie, vineri – Crăciunul

• 26 decembrie, sâmbătă – a doua zi de Crăciun

Sursa:evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba, până miercuri după-masa: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba, până miercuri după-masa: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic ANM a emis marți, 16 aprilie 2024, o atenționare meteo cod galben de furtuni în Alba, valabilă miercuri după-masa. Se vor semnala averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic. Citește și: Vremea se racește brusc în România. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea