Rămâi conectat

Actualitate

Mai multe medicamente esențiale dispar de pe piață: Paracetamolul și pastilele pentru diabet se scumpesc. Milioane de oameni fără tratament în urma unei directive UE

Ioana Oprean

Publicat

în

Mai multe medicamente esențiale dispar de pe piață: Paracetamolul și pastilele pentru diabet se scumpesc. Milioane de oameni fără tratament în urma unei directive UE

O nouă directivă a Uniunii Europene, adoptată sub pretextul protecției mediului, riscă să creeze o criză medicală fără precedent. Milioane de pacienți din România și alte 15 state europene ar putea rămâne fără medicamente esențiale pentru diabet, boli cardiovasculare, neurologice și alte afecțiuni grave.

Industria farmaceutică trage un semnal de alarmă: Bruxelles-ul ar putea distruge producția de medicamente generice, provocând dispariția unor tratamente vitale și explozia prețurilor la cele rămase pe piață.

Directiva privind epurarea apelor uzate urbane impune costuri uriașe industriei farmaceutice, sub pretextul că ar trebui să finanțeze tratarea avansată a apei. În realitate, spun specialiștii, această măsură pune pe butuci un sector vital pentru sănătatea publică, fără să aducă soluții reale la problemele de mediu.

Citește și: Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: De ce România rămâne fără medicamente esențiale. Ser fiziologic, mai ieftin decât apa minerală

Fabrici închise, medicamente dispărute, pacienți fără tratamente

Industria farmaceutică avertizează că noua reglementare va obliga producătorii să retragă de pe piață numeroase medicamente esențiale, afectând în special medicamentele generice. Acestea reprezintă o alternativă accesibilă pentru milioane de pacienți și sunt utilizate în tratamente esențiale pentru boli cronice. Dacă Directiva intră în vigoare fără modificări, spitalele, farmaciile și pacienții vor fi puși în fața unui scenariu sumbru:

Fabrici de medicamente închise sau relocate – România are peste 40 de fabrici de medicamente generice, dar multe dintre ele nu vor putea suporta impactul noilor reglementări și își vor muta producția în afara UE. Investițiile 100% românești din acest sector riscă să fie distruse.

Prețuri care explodează – Medicamente esențiale vor deveni inaccesibile. Paracetamolul, utilizat de milioane de români, se va scumpi cu 50%. Metforminul, medicament esențial pentru pacienții cu diabet, va avea un preț mai mare cu 65%.

Pacienții lăsați fără tratamente esențiale – Medicamente utilizate de milioane de oameni vor dispărea de pe piață. Printre cele mai afectate molecule se numără:

Metformin – folosit de diabetici (6,9 milioane de cutii vândute anual în România)

Amoxicilina și Amoxicilina cu acid clavulanic – antibiotice de bază (11 milioane de cutii vândute anual)

Carbamazepina – tratament pentru epilepsie și tulburări neurologice (1,2 milioane de cutii)

Mesalazina – folosită în tratarea bolilor inflamatorii intestinale (233.000 de cutii)

Dacă această directivă nu va fi revizuită, accesul la tratamente va deveni un lux, iar milioane de pacienți riscă să fie lăsați fără alternative.

16 state UE cer revizuirea Directivei. Bruxelles-ul va ignora acest apel?

Măsura a stârnit revolta a 16 state europene, printre care și România, care cer Bruxelles-ului să revizuiască urgent Directiva înainte ca efectele dezastruoase să lovească în plin sistemele de sănătate din întreaga Uniune. Producătorii de medicamente au solicitat includerea acestei Directive în pachetul de măsuri simplificate și amânarea implementării sale, astfel încât să fie realizată o analiză corectă a impactului economic și social.

„România riscă să-și piardă complet atractivitatea pentru producătorii de medicamente, ceea ce va afecta grav accesul pacienților la tratamente esențiale. Este incredibil cum o industrie strategică, vitală pentru sănătatea publică și economia națională, este pusă în pericol printr-o decizie birocratică absurdă”, a declarat Simona Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

În mod paradoxal, această măsură contravine strategiei Uniunii Europene de a reloca producția de materii prime farmaceutice în Europa și de a asigura securitatea aprovizionării cu medicamente pentru pacienții europeni. În loc să protejeze industria farmaceutică și să asigure accesul pacienților la tratamente esențiale, Bruxelles-ul pare să facă exact opusul: împinge producătorii în afara UE și creează o criză artificială în sectorul sănătății.

Pacienții – victimele unei politici absurde

În România, 90% dintre medicamentele generice compensate au prețuri sub 50 de lei. Acestea sunt cele mai expuse riscului de dispariție. În plus, pacienții vor fi nevoiți să plătească din propriul buzunar majorările de preț pentru medicamente de bază, cum este Paracetamolul.

Criza nu va afecta doar România, ci întreaga Uniune Europeană. Autoritățile de la Bruxelles vor trebui să aleagă: își mențin cursul și împing milioane de pacienți într-o criză medicală fără precedent, sau ascultă apelul disperat al statelor membre și revizuiesc Directiva înainte să fie prea târziu?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Austeritate și la sat: mai puține biblioteci rurale și TVA mai mare pentru cărți și manuale școlare, dupa măsurile din pachetul doi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Austeritate și la sat: mai puține biblioteci rurale și TVA mai mare pentru cărți și manuale școlare, dupa măsurile din pachetul doi Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri 18 iulie 2025, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, un pachet de măsuri care include, printre altele, reducerea posturilor de bibliotecari în mediul rural. Măsura […]

Citește mai mult

Actualitate

Demnitarii români vor conduce Dacii Duster și nu vor mai avea șoferi de serviciu. Măsură pentru reducerea cheltuielilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Demnitarii români vor conduce Dacii Duster și nu vor mai avea șoferi de serviciu. Măsură pentru reducerea cheltuielilor Șeful Cancelariei premierului, Mihai Jurca, a declarat vineri, 18 iulie 2025, că, pentru reducerea cheltuieilor, demnitarii se vor deplasa cu Dacii Duster, dar fără șofer. S-a redus numărul de maşini de la 30 la 15, reducând cheltuiala […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025 | CASS pentru toate pensiile mai mari de 3.000 de lei, de la 1 septembrie. Aceleași condiții se vor aplica tuturor categoriilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PENSII 2025 | CASS pentru toate pensiile mai mari de 3.000 de lei, de la 1 septembrie. Aceleași condiții se vor aplica tuturor categoriilor Pensionarii din România care vor încasa la pensie mai mult de 3.000 de lei vor fi obligați să plătească CASS, pentru suma care depășește acest prag. Cotribuția de 10% se va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea