Rămâi conectat

Actualitate

Mai multe Ambasade cer Guvernului României efectuarea plăților spre marii furnizori de energie care au aplicat compensarea și plafonarea facturilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Mai multe Ambasade cer Guvernului României efectuarea plăților spre marii furnizori de energie care au aplicat compensarea și plafonarea facturilor

Ambasadorii Franței, Marii Britanii, Germaniei și Italiei au cerut Guvernului României să efectueze plățile spre marii furnizori de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor.

Ambasadorii precizează că pe lângă faptul că aceste companii cumulează pierderi de un miliard de euro datorate scumpirii energiei, ei se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, conform Economedia.

Solicitarea se regăsește într-o scrisoare transmisă ministrului Energiei Virgil Popescu și premierului Nicolae Ciucă de către ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franța în România, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni.

Ambasadorii susțin că marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.
Mai precis, ambasadorii susțin că furnizorii se confruntă acum cu probleme reale de flux de numerar, având nevoie de finanțare prin linii de credit pe termen scurt de la bănci pentru a-și susține activitatea, în contextul în care încă nu au primit despăgubirile de la stat pentru compensarea facturilor.

Aceste pierderi financiare se adaugă pierderilor operaționale deja înregistrate anul trecut. Furnizorii ar fi afectați de plafonarea prețurilor impusă de Guvernul României și de pierderile înregistrate din cauza faptului că autoritățile nu recunosc costurile mai mari de operare a rețelei. Pierderea totală estimată pentru toate cele patru companii se ridică la o magnitudine de 1 miliard de euro, potrivit ambasadorilor.

„Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare. Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%. Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, afirmă ambasadorii.
În plus, furnizorii au trebuit să preia ca furnizori de ultimă instanță circa 100.000 de consumatori, ca urmare a ieșirii de pe piață sau a falimentului a 13 companii, ceea ce a pus mai mult presiune financiară.

Ambasadorii speră așadar că „neplata despăgubirilor se datorează unor chestiuni tehnice și că acestea vor fi plătite rapid și la timp”.

În plus, ambasadorii susțin că furnizorii de energie ar trebui considerați parteneri în elaborarea noului cadru de reglementare care urmează să fie implementat în această primăvară

De asemenea, ambasadorii subliniază că schema fiscală specială implementată din noiembrie 2021 până în martie 2022 pentru producătorii de energie regenerabilă introduce o denaturare pe piață, deoarece nu toți producătorii sunt vizați. De asemenea, face energia regenerabilă și mai puțin atractivă, deoarece nu și-a revenit încă din modificările anterioare aduse schemei de certificate verzi, adăugând astfel o povară financiară suplimentară companiilor care produc energie din surse regenerabile.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea