Oana Badea: Măcar în postul Crăciunului nu strică să renunţi la politicianism
De Crăciun, veşti bune pentru aiudeni
1. Primarul, deşi anunţă ca pe o mare realizare fiecare foială din mintea sa, nu o face pentru că, alegând viaţa politică, vrea să mai candideze, ci din altruism. Altfel, de ce să acuze un alt om politic de lucruri pe care şi el le face?
2. Acelaşi ales local recunoaşte că tot ceea ce nu este capabil să realizeze poate să îşi găsească soluţie fără el, deci nu e neapărat de neînlocuit. Cum altfel poţi înţelege sugestia de a face sport printr-un ONG, deşi ai putea beneficia de alocări de la bugetul de stat?
3. Alesul în cauză consideră că locuitori ai judeţului, ţării şi de ce nu, ai universului întreg jinduiesc la realizările din urbea noastră, deci se vor muta râuri – râuri la noi, vor deveni plătitori de taxe şi impozite şi vom avea un buget atât de generos că vom dărui şi altora din prea plinul nostru.
Toate acestea le-am aflat urmare a scrisorii deschise prin care i se cerea să fie de acord cu reînfiinţarea unui club sportiv şcolar. Ce ar fi răspuns oare, dacă îl rugam să se aplece asupra dezvoltării economice a municipiului?
Să fim constructivi. De ani buni deja, primăriile au fost consultate înainte de definitivarea reţelei şcolare. Nimeni nu s-a gândit că trebuie să facă ştire din acest lucru. Primarii gospodari vorbesc despre drumuri, canalizare, investiţii atrase, locuri de muncă sau susţinerea performanţei de orice tip. E o normalitate ca ISJ Alba să consulte autorităţile publice locale în procesul de eficientizare a reţelei şcolare. Despre consultare e vorba, şi nu despre subordonare. Primarul Aiudului numeşte acest lucru subordonare. Numai cei care suferă de sindromul şefiei percep denaturat relaţiile de colaborare.
Totuşi, este important să aflaţi, chiar şi după ce v-aţi depăşit atribuţiile, că noile reglementări nu vorbesc despre planul de şcolarizare, ci despre reţeaua şcolară. Art. 61 prevede explicit că „Reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar se organizează de către autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare. Pentru învăţământul special liceal şi special postliceal, reţeaua şcolară se organizează de către consiliul judeţean, respectiv de către consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu consultarea partenerilor sociali şi cu avizul conform al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”.
Legea stabileşte atribuţii pentru fiecare dintre actorii sistemului de învăţământ preuniversitar. Atribuţiile au fost astfel partajate, în comisiile de învăţământ din cele două camere ale Parlamentului, încât să nu existe tentaţia vreunui abuz. Guvernul şi Parlamentul au anticipat bine pentru că, iată, de această tentaţie daţi dovadă în prezent. Ceea ce propuneţi este un abuz nepermis asupra părinţilor care au dreptul de a opta. Părinţii, spre exemplu, au dreptul de a opta să nu-şi îndrume copiii către un liceu care a avut 1% promovabilitate la bacalaureat. Oricine ar califica drept ciudată, dacă nu tot abuzivă, opţiunea de a acorda ca „premiu” o clasă în plus unei unităţi de învăţământ, când promovabilitatea acesteia la examenul de maturitate este de 1%. Tot un abuz este şi gestul de a-şi exercita autoritatea acolo unde nu eşti învestit să o exerciţi.
Îi liniştesc însă atât pe elevi, pe părinţi cât şi pe colegii mei. Există elemente care vor modela cifra de şcolarizare (de care, conform legii, nu se ocupă primarul), cum ar fi: metodologia de fundamentare a cifrei de şcolarizare (care sigur nu a fost consultată), raportul optim dintre filiera teoretică, cea tehnologică şi cea vocaţională, precum şi opţiunile strategice de competitivitate locală, regională sau naţională, pentru a enumera doar câteva.
Sunt încântată că validaţi consorţiile şcolare ca pe o soluţie foarte bună a noii legi. Nimic nu v-a oprit să înfiinţaţi un consorţiu şcolar respectând metodologia aferentă. Clubul sportiv şcolar nu are însă nicio legătură cu consorţiile. Jocul de gleznă practicat, ca să folosim o expresie din lumea sportului, induce falsa idee conform căreia existenţa clubului şcolar sportiv depinde, legal, de înfiinţarea consorţiului şcolar. Aţi fost prins în ofsaid cu această propunere şi improvizaţi. Dacă nu e aşa, devoalaţi o intenţie viitoare periculoasă, o intenţie la limita şantajului. În concluzie, faceţi o mare demonstraţie de „bla – bla” politic, dar nu întreprindeţi nimic pentru a reînfiinţa clubul şcolar de care este nevoie. Pentru că nu a fost ideea dumneavoastră şi consideraţi că nu trebuie pusă în practică.
Nimeni nu înţelege iritarea la o simplă rugăminte printr-o scrisoare deschisă, semnată de cetăţeanul Oana Badea – pentru că acest statut nu mi-l puteţi lua. Dumneavoastră aţi răspuns politic. Cât priveşte numărul orelor de sport vă asigur că nu există semnătura mea pe documentul care a generat acest lucru, după cum nu a existat nici susţinerea mea. Colega dumneavoastră de alianţă vă dă singură răspunsul: „S-a înţeles că am redus numărul orelor de sport, ceea ce este incorect. (…) Rămâne în trunchiul comun o oră de educaţie fizică al cărui conţinut se desfăşoară potrivit conţinutului normal al unei lecţii de sport şi trec două ore în activitatea extracurriculară, care se normează profesorilor de educaţie fizică”, a declarat Ecaterina Andronescu.
Rămân susţinătoarea reînfiinţării clubului sportiv, deoarece cred în lucrurile bune care se pot face pentru aiudeni. Pot fi oricând un partener al autorităţii publice locale, dacă aceasta îşi îndreaptă preocupările către nevoile oamenilor, şi nu către dispute neproductive.
Domnule primar, în postul Crăciunului, nu strică niciodată să renunţaţi la politicianisme. Şi, ca să ne dovedim buna credinţă, vin la primărie să găsim cea mai bună soluţie pentru clubul sportiv de la Şcoala „Axente Sever”.
Oana BADEA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]