Rămâi conectat

Politică Administrație

Oana Badea: Măcar în postul Crăciunului nu strică să renunţi la politicianism

Publicat

în

De Crăciun, veşti bune pentru aiudeni

  1. Primarul, deşi anunţă ca pe o mare realizare fiecare foială din mintea sa, nu o face pentru că, alegând viaţa politică, vrea să mai candideze, ci din altruism. Altfel, de ce să acuze un alt om politic de lucruri pe care şi el le face?
2. Acelaşi ales local recunoaşte că tot ceea ce nu este capabil să realizeze poate să îşi găsească soluţie fără el, deci nu e neapărat de neînlocuit. Cum altfel poţi înţelege sugestia de a face sport printr-un ONG, deşi ai putea beneficia de alocări de la bugetul de stat?
3. Alesul în cauză consideră că locuitori ai judeţului, ţării şi de ce nu, ai universului întreg jinduiesc la realizările din urbea noastră, deci se vor muta râuri – râuri la noi, vor deveni plătitori de taxe şi impozite şi vom avea un buget atât de generos că vom dărui şi altora din prea plinul nostru.
Toate acestea le-am aflat urmare a scrisorii deschise prin care i se cerea să fie de acord cu reînfiinţarea unui club sportiv şcolar. Ce ar fi răspuns oare, dacă îl rugam să se aplece asupra dezvoltării economice a municipiului?
Să fim constructivi. De ani buni deja, primăriile au fost consultate înainte de definitivarea reţelei şcolare. Nimeni nu s-a gândit că trebuie să facă ştire din acest lucru. Primarii gospodari vorbesc despre drumuri, canalizare, investiţii atrase, locuri de muncă sau susţinerea performanţei de orice tip. E o normalitate ca ISJ Alba să consulte autorităţile publice locale în procesul de eficientizare a reţelei şcolare. Despre consultare e vorba, şi nu despre subordonare. Primarul Aiudului numeşte acest lucru subordonare. Numai cei care suferă de sindromul şefiei percep denaturat relaţiile de colaborare.
Totuşi, este important să aflaţi, chiar şi după ce v-aţi depăşit atribuţiile, că noile reglementări nu vorbesc despre planul de şcolarizare, ci despre reţeaua şcolară. Art. 61 prevede explicit că „Reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar se organizează de către autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare. Pentru învăţământul special liceal şi special postliceal, reţeaua şcolară se organizează de către consiliul judeţean, respectiv de către consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu consultarea partenerilor sociali şi cu avizul conform al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”.
Legea stabileşte atribuţii pentru fiecare dintre actorii sistemului de învăţământ preuniversitar. Atribuţiile au fost astfel partajate, în comisiile de învăţământ din cele două camere ale Parlamentului, încât să nu existe tentaţia vreunui abuz. Guvernul şi Parlamentul au anticipat bine pentru că, iată, de această tentaţie daţi dovadă în prezent. Ceea ce propuneţi este un abuz nepermis asupra părinţilor care au dreptul de a opta. Părinţii, spre exemplu, au dreptul de a opta să nu-şi îndrume copiii către un liceu care a avut 1% promovabilitate la bacalaureat. Oricine ar califica drept ciudată, dacă nu tot abuzivă, opţiunea de a acorda ca „premiu” o clasă în plus unei unităţi de învăţământ, când promovabilitatea acesteia la examenul de maturitate este de 1%. Tot un abuz este şi gestul de a-şi exercita autoritatea acolo unde nu eşti învestit să o exerciţi.
Îi liniştesc însă atât pe elevi, pe părinţi cât şi pe colegii mei. Există elemente care vor modela cifra de şcolarizare (de care, conform legii, nu se ocupă primarul), cum ar fi: metodologia de fundamentare a cifrei de şcolarizare (care sigur nu a fost consultată), raportul optim dintre filiera teoretică, cea tehnologică şi cea vocaţională, precum şi opţiunile strategice de competitivitate locală, regională sau naţională, pentru a enumera doar câteva.
Sunt încântată că validaţi consorţiile şcolare ca pe o soluţie foarte bună a noii legi. Nimic nu v-a oprit să înfiinţaţi un consorţiu şcolar respectând metodologia aferentă. Clubul sportiv şcolar nu are însă nicio legătură cu consorţiile. Jocul de gleznă practicat, ca să folosim o expresie din lumea sportului, induce falsa idee conform căreia existenţa clubului şcolar sportiv depinde, legal, de înfiinţarea consorţiului şcolar. Aţi fost prins în ofsaid cu această propunere şi improvizaţi. Dacă nu e aşa, devoalaţi o intenţie viitoare periculoasă, o intenţie la limita şantajului. În concluzie, faceţi o mare demonstraţie de „bla – bla” politic, dar nu întreprindeţi nimic pentru a reînfiinţa clubul şcolar de care este nevoie. Pentru că nu a fost ideea dumneavoastră şi consideraţi că nu trebuie pusă în practică.
Nimeni nu înţelege iritarea la o simplă rugăminte printr-o scrisoare deschisă, semnată de cetăţeanul Oana Badea – pentru că acest statut nu mi-l puteţi lua. Dumneavoastră aţi răspuns politic. Cât priveşte numărul orelor de sport vă asigur că nu există semnătura mea pe documentul care a generat acest lucru, după cum nu a existat nici susţinerea mea. Colega dumneavoastră de alianţă vă dă singură răspunsul: „S-a înţeles că am redus numărul orelor de sport, ceea ce este incorect. (…) Rămâne în trunchiul comun o oră de educaţie fizică al cărui conţinut se desfăşoară potrivit conţinutului normal al unei lecţii de sport şi trec două ore în activitatea extracurriculară, care se normează profesorilor de educaţie fizică”, a declarat Ecaterina Andronescu.
Rămân susţinătoarea reînfiinţării clubului sportiv, deoarece cred în lucrurile bune care se pot face pentru aiudeni. Pot fi oricând un partener al autorităţii publice locale, dacă aceasta îşi îndreaptă preocupările către nevoile oamenilor, şi nu către dispute neproductive.
Domnule primar, în postul Crăciunului, nu strică niciodată să renunţaţi la politicianisme. Şi, ca să ne dovedim buna credinţă, vin la primărie să găsim cea mai bună soluţie pentru clubul sportiv de la Şcoala „Axente Sever”.

Oana BADEA

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare