Rămâi conectat

Ştirea zilei

Lupte dure pentru 3,7 milioane de euro ai administraţiei publice din Alba Iulia, între firme din Italia, Ungaria şi România

Bogdan Presecan

Publicat

în

sit arheologic Comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina Alba IuliaAsocierea condusă de Grup Corint a câştigat recent o licitaţie pentru lucrările de restaurare/conservare a vestigiilor romane din Piaţa Cetăţii, în faţa unui consorţiu format din 52 de societăţi italiene.

Pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de reabilitare a centrului istoric al municipiului Alba Iulia, s-au înscris în competiţie 3 grupuri de firme: unul italian, unul maghiar şi al treilea din România.

S.C. Kalotherm ZRT Ungaria nu a putut prezenta o garanţie de participare în cuantum de 125.000 de lei, fapt care a fost sancţionat de către Primăria Alba Iulia cu respingerea ofertei încă de la începutul licitaţiei. Surprinzător a fost însă interesul pentru această lucrare de reabilitare istorică a unui consorţiu format din 52 de societăţi independente din Italia, ţară cu un patrimoniu istoric unic în lume. Din Research Consorzio Stabile – societatea prezentă la licitaţie, fac parte societăţi de restaurare ca şi De Feo Antonio din Roma,  A.B.C. General Engineering  din Florenţa, BONIFACIO SRL tot din Roma,  Forte Costruzioni e Restauri S.r.l. din Napoli,  S.E.A.P. S.r.l. Società Edile Appalti Pubblici cu sediul în Napoli,  I.L.E.S.M. SNC Impresa Lavori Edili Subacquei-Marittimi di S.S.cu sediul social în San Giorgio a Cremano sau Costruzioni Barozzi società per azioni sigla della denominazione COBAR Spa din Bari.

Astfel, cele 52 de societăţi italiene, sub genericul comun Research Consorzio Stabile au depus o ofertă totală de 17.118.412  de lei. Datorită preţului mai mic ofertat: 16.507.213 lei, a câştigat o asociere de firme româneşti, condusă de Grup Corint, de altfel, cea mai mare societate de reabilitare şi restaurare istorică din România.

Totuşi, italienii au contestat pierderea licitaţiei atât la Primăria Alba Iulia cât şi la Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Nu au reuşit însă să convingă, şi nu au prezentat detaliile solicitate privind costurile şi cantităţile în graficul de execuţie, nu au prezentat detaliile referitoare la soluţiile tehnice pe care ar fi urmat să le aplice în executarea lucrărilor, nu au prezentat documentaţie foto sau soluţii pentru amenajarea centrului istoric.

Partea română a adus atât planşe cu propuneri pentru lucrările de restaurare şi conservare cât şi reconstituiri grafice şi 3D pentru sistemul de protecţie al sectorului Principia –  clădirea Comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, descoperit în faţa Universităţii 1 Decembrie 1918.

Societăţile care au participat la licitaţie trebuia să fi avut deja experienţe similare  privind restaurarea şi reabilitarea monumentelor şi a zonelor istorice, executate în ultimii 5 ani, a căror valoare să fie minim de 20.000.000 de lei noi, adică de aproximativ 5.000.000 de euro, fără TVA. De asemenea, operatorul economic trebuia să prezinte recomandări din partea beneficiarilor acestor lucrări, procesul verbal de recepţie finală , la terminarea lucrărilor, cu sublinierea faptului că lucrările respective au fost executate cu normele profesionale în domeniu şi că au fost duse la bun sfârşit.

Locaţiile vizate sunt definite de specialişti astfel: sit roman Principia situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman “Via Principalis”, adică zona străzii Mihai Viteazu.

sit arheologic Comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina Alba Iulia2Vestigiile romane, parte din clădirea Comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, vor fi protejate de o structură metalică ce va avea forma unei cărţi deschise, aşezată orizontal. Zidurile din epoca romană, sistemul de încălzire prin pardoseală şi toate celelalte elemente din structura Principiei, adică a clădirii comandamentului, care au fost descoperite în colţul de Nord-Vest al Pieţei Cetăţii, vor fi puse în valoare, putând fi vizitate de către turiştii din întreaga lume. Întregul ansamblu se va afla în armonie cu celelalte clădiri istorice din vecinaătea sa, respectiv, Sala Unirii, clădirea Universităţii 1 Decembrie 1918 si celelalte clădiri de secol XVIII. Turiştii şi vizitatorii vor putea să viziteze Pretoriumul şi să afle într-un mod inedit istoria acestor locuri.

Crup Corint şi restul societăţilor din asociere, Corint SRL, SC Lacrajan Franchini SRL, General Game SRL,  au trebuit să prezinte un certificat constatator din care a rezultat că nu au datorii către bugetului consolidat de stat.

Grup Corint mai are de finalizat restul de execuţie din zona interioară şi căile de Vest ale Cetăţii Alba Carolina, pentru care va mai încasa de la administraţia albaiuliană 21.000.000 de lei, zidurile de fortificaţie ale aceleiaşi cetăţi, pentru care va mai primi aproximativ 10.000.000 de lei. De asemenea, Grup Corint conduce o asociere de firme care reabilitează centrul istoric al oraşului Câmpulung, de unde va încasa suma de 41.300.000 de lei, adică peste 9.000.000 de euro.

Societatea are 300 de oameni angajaţi în Alba Iulia, şi 860 în întreaga ţară, cu lucrările de reconstrucţie şi restaurare a monumentelor istorice din Iaşi, Sibiu, Sinaia, Câmpulung, Ploieşti, Braşov, Făgăraş, Hunedoara, Câmpina sau Timişoara.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea