Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Luptă aprigă pentru preluarea Prebet Aiud: Război comercial cu implicaţii de milioane de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Luptă aprigă pentru preluarea Prebet Aiud: Război comercial cu implicaţii de milioane de euro

Prebet SA Aiud se află în prezent într-un plin război comercial, fără precedent, pentru preluarea controlului uneia dintre cele mai profitabile companii din Transilvania.

Miza este uriaşă pentru că societatea din Alba este şi va fi unul dintre principalii furnizori de prefabricate din beton pentru autostrăzile şi liniile de cale ferată care vor fi construite sau modernizate în următorii ani. Creşterea activităţii companiei s-a văzut în evoluţia profitului din ultimii ani.

Astfel, dacă în 2018 Prebet a avut un profit de circa 2,5 milioane de lei, iar în 2019 – de 5,6 milioane de lei, în 2020 cifra profitului a crescut cu peste 50% faţă de anul anterior, ajungând la 8,5 milioane de lei. Societatea are 225 de angajaţi şi a avut anul trecut o cifră de afaceri netă în valoare de 41,3 milioane de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evoluţia pozitivă continuă şi în 2021. Raportul aferent primul trimestru din acest an indică o creştere a cifrei de afaceri cu 2,3 milioane de lei şi a veniturilor cu 1,6 milioane de lei, în raport cu perioada similară din 2020.

Primul pas spre ceea ce pare a fi preluarea ostilă a Prebet Aiud a fost făcut în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), organizată în 29 ianuarie 2021.

Secretarul AGA a anulat dreptul de vot al unor acţionari reprezentaţi prin procură, pe motiv că semnăturile de pe procurile transmise prin email nu sunt valabile, pe motiv că nu erau asociate unor semnături electronice. Ca urmare a anulării dreptului de vot, a fost schimbat raportul de forţe din AGA, care alesese, în 2020, un Consiliu de Administraţie condus de omul de afaceri Nicolae Raţiu, fiul fostului mare lider ţărănist Ion Raţiu.
Nicolae Raţiu, schimbat din funcţia de preşedinte al CA

Astfel, în 29 ianuarie 2021, AGA a decis schimbarea lui Nicolae Raţiu cu Francisc Mathe. Hotărârea a fost contestată în instanţă de către acţionarul Dan Segal, care acuză faptul că trei acţionari ar acţiona concertat ilegal pentru a controla societatea.

Este vorba de un grup format din acţionarii Anodin Assets, Accord Construct Alt şi Green Energy Specialists. Aceştia au în total 42,88% din acţiunile Prebet Aiud, iar acţiunea lor concertată încalcă o regulă legală, care spune că, în cazul companiilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti, atunci când un grup ajunge să controleze 33% din capitalul social al unei societăţi, trebuie să facă o ofertă publică de preluare a acţiunilor celorlalţi acţionari, lucru care nu s-a întâmplat. Ceilalţi acţionari ai companiei sunt Liviu Hagea – 30.85% şi alţii (alţi acţionari persoane fizice şi juridice) – 26,24%.

Tribunalul Alba a emis în 24 martie 2021 o ordonanţă preşedinţială prin care a suspendat efectele hotărârii din 29 ianuarie, până la soluţionarea cererii de anulare a acestei. Noii şefi ai companiei s-au repliat rapid şi au obţinut la Curtea de Apel Alba Iulia, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii Tribunalului până la pronunţarea definitivă în acest dosar.

Curtea de Apel a stabilit pentru 8 iunie 2021 şedinţa de judecată, când ar urma să se pronunţe decizia definitivă.
Hotărârea, suspendată la Tribunalul Alba

Din Procesul Verbal întocmit la data de 29 ianuarie 2021, cu ocazia Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, rezultă că, din numărul total de 5.956.015 voturi trimise prin corespondenţă, un număr de 2.998.545 voturi au fost anulate din cauza lipsei semnăturii electronice.

”Instanţa reţine că aceste voturi au fost expediate prin e-mail, fiind semnate olograf de acţionarii emitenţi-apartenenţa voturilor şi a semnăturilor olografe de pe acestea, nefiind contestată nici în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 29.01.2021, nici în litigiul dedus judecăţii”, se afirmă în motivarea hotărârii Tribunalului Alba.

Instanţa a reţinut că anularea pentru lipsa semnăturii electronice a voturilor exprimate de reclamant şi ceilalţi acţionari ”a influenţat rezultatul final al hotărârilor luate în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor pârâtei, din data de 29.01.2021, aspect care reprezintă un element esenţial în analiza aparenţei dreptului reclamantului de a pretinde suspendarea în procedura Ordonanţei preşedinţiale, a Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor pârâtei, din data de 29.01.2021”.

Tribunalul a mai susţinut că întârzierea suspendării efectelor hotărârii, până la tranşarea definitivă a litigiului de fond având ca obiect constatarea nulităţii absolute a acesteia, ar determina prejudicierea drepturilor conferite reclamantului şi acţionarilor ale căror voturi au fost anulate.
Achiziţie controversată

Noua administraţie a decis în urmă cu câteva săptămâni achiziţia a 5% din acţiunile fondului de investiţii ROCA Investment pentru suma de 2,1 milioane de euro, bani proveniţi din rezervele constituite din profitul societăţii. Demersurile noii majorităţi din consiliul de administraţie au determinat salariaţii societăţii să protesteze în data de 10 mai 2021, aceştia solicitând ca directorul Flaviu Ranca să nu fie schimbat din funcţie.

De asemenea, angajaţii au acuzat că noua administraţie ar viza decapitalizarea companiei tocmai prin achiziţii fără legătură cu scopul principal al Prebet Aiud. Achiziţia a 5% din capitalul social al ROCA Investment face parte din această strategie de drenare a fondurilor Prebet Aiud – consideră Nicolae Raţiu, care a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acesta a reclamat tentativa de preluare ostilă a companiei din Aiud de către un grup de oameni de afaceri din Bistriţa, reprezentată de succesorul său în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, Francisc Mathe.
Acordarea de dividende, respinsă de noua administraţie

Replica la demersul lui Nicolae Raţiu a venit la scurt timp. Anodin Assets, unul dintre membrii grupului de acţionari care l-a impus de Francisc Mathe la conducere, a acuzat, la rândul său, că un grup de acţionari care însumează 38,07% din capitalul social al Prebet Aiud ar acţiona concertat pentru a controla Prebet Aiud.

Un grup de acţionari care însumează 6,3% din capitalul social a solicitat distribuirea de dividende în valoare de 0,22 lei/acţiune, însă noii şefi de la Prebet Aiud au refuzat. Suma care ar fi putut fi distribuită ca dividende era de 10,2 milioane de lei.

A fost aprobat, în schimb, un plan de investiţii în valoare de 16 milioane de lei, care viza achiziţionarea de utilaje şi echipamente necesare pentru activitatea curentă a Prebet Aiud, dar şi investiţii financiare şi imobiliare. Deja, două treimi din această sumă a fost cheltuită pentru achiziţionarea acţiunilor ROCA Investments, tranzacţie contestată de alţi acţionari ai companiei din judeţul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

O familie din Arieșeni a rămas, în doar câteva clipe, fără agoniseala de o viață, după ce un incendiu le-a distrus casa.

„În această dimineață în comuna noastră s-a întâmplat o mare nenorocire, în urma unui incendiu o familie și-a pierdut agoniseala de o viață. Este vorba de familia lui Bîte Cornel, epitropul de la biserică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fac apel pe această cale la cei care vor să sprijine financiar familia care a rămas fără adăpost.

Cont RO52BTRLRONCRT0495934501 sau direct la Cornel. Dacă cineva dorește să sprijine cu materiale de construcții este foarte bine. Mulțumesc, doamne ajută!”, a transmis Gheorghe Pantea, primarul comunei Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Carduri sociale de 250 de lei: Când va fi virată a doua tranșă și când vor fi distribuite pentru noii beneficiari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Carduri sociale de 250 de lei: Când va fi virată a doua tranșă și când vor fi distribuite pentru noii beneficiari

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat programul după care va fi virată a doua tranșă din sumele care sunt distribuite pe cardurile sociale.

MIPE spune că de cea de-a doua tranșă vor beneficia în plus 150.000 de români, față de cei 2.480.613, în urma actualizării permanente a listelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Noii beneficiari vor primi cardurile până pe 3 septembrie

În ziua de 8 septembrie toate cardurile valide vor fi alimentate cu a doua din cele 4 tranșe în valoare de câte 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde.

MIPE împreună cu instituțiile partenere – emitenții cardurilor și Compania Națională Poșta Română – a încheiat emiterea și distribuirea cardurilor aferente primei etape a Programului ”Sprijin pentru România”, pe care sunt încărcate ajutoarele sociale în patru tranșe a câte 250 de lei.

Săptămâna trecută, Poșta Română s-a asigurat că nu sunt beneficiari eligibili care să nu fi primit cardul, inclusiv cei care inițial nu au fost găsiți la domiciliu sau care nu au răspuns avizării. Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române.

Listele cu beneficiarii au fost actualizate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale până la sfârșitul săptămânii trecute incluzând noii beneficiari și sunt verificate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, conform prevederilor din OUG nr. 63/2022, în cursul acestei săptămâni.

Emiterea noilor carduri este planificată să se finalizeze în data de 22 august, iar livrarea prin Poșta Română către beneficiari urmează să aibă loc până la 3 septembrie. Sprijinul pentru alimente și mese calde aferent tranșei II va ajunge către toți beneficiarii până la 8 septembrie.

Trebuie reamintit că mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:

1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului),

2) punerea în plicuri și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și

3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Cele mai importante informații care trebuie știute

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranșa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile și un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card și pentru alte informații beneficiarii sunt rugați să apeleze Serviciul Clienți al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

Edenred: 021 301 33 03

Sodexo: 021 204 46 64 UP

România: 0374 66 22 73

Cine primește voucherele sociale

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO ȘTIREA TA| Cum să spargi un panou de sticlă de pe Podul Unirii din Alba Iulia cu o minge de cauciuc: Până și micul „infractor” a fost surprins

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA| Cum să spargi un panou de sticlă de pe Podul Unirii din Alba Iulia cu o minge de cauciuc: Până și micul „infractor” a fost surprins

În cursul zilei de joi, 4 august, camerele de supraveghere amplasate pe Podul Unirii au surprins un copil care a spart unul din panourile de sticlă, folosind o minge de cauciuc.

După cum se poate observa din imaginile video, copilul lovește în mod repetat unul dintre panouri până ce acesta cedează și se sparge, băiatul fiind complet uimit de cele întâmplate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Podul are 131 de metri lungime și 6,35 m lățime și este amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton asigură pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei.

Construcția are o structură metalică, iar parapeții sunt din sticlă securizată, lucru și mai curios asupra circumstanțelor în care s-a petrecut acest incident.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea