Luni începe reparaţia capitală la Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” Aiud
Contractul de execuţie a lucrărilor în valoare de aproape 3,7 milioane de euro a fost semnat ieri, 20 iunie, la Primăria Aiud Firma Newamport Compani Bistra va trebui să finalizeze lucrările până în august 2014
Înfiinţat în urmă cu 390 de ani, Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” Aiud va fi supus unor lucrări de reabilitare structurală şi reparaţii capitale de anvergură, în baza contractului de execuţie a lucrărilor semnat ieri, 20 iunie, între Primăria Aiud şi SC Newamport Compani Bistra, câştigătoarea licitaţiei electronice. În deschiderea evenimentului desfăşurat la sediul Primăriei Aiud, primarul Horaţiu Josan a subliniat importanţa acestui proiect pentru Aiud, pentru Transilvania şi nu numai, dar mai ales pentru elevii şi dascălii de ieri şi de azi ai Colegiului Naţional „Bethlen Gabor”, care au păstrat aprinsă făclia vieţii acestei instituţii. De asemenea, edilul-şef a remarcat înţelegerea de care a dat dovadă Eparhia Reformată de Ardeal, cu care Primăria Aiud a găsit puncte comune în interesul colegiului aiudean şi al elevilor, mulţumindu-le tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect. Clădirea în care funcţionează Colegiul Bethlen a fost finalizată în anul 1775 şi acum este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, fiind un monument de categoria A.
„Sper ca în acest mandat care începe vineri, când va fi validat noul Consiliu Local Aiud, proiectul să fie finalizat foarte bine, să fie o mândrie pentru Aiud, iar toţi cei care ne-am implicat în derularea acestui proiect, de la primar, Consiliu Local, echipa din primărie, gestionarii unităţii de învăţământ, Eparhia Reformată Aiud, constructori, consultanţi, proiectanţi să ne uităm în ochi cu sinceritate şi să putem spune că a meritat efortul depus”, a declarat primarul Horaţiu Josan.
La rândul său, reprezentantul Eparhiei Reformate de Ardeal, le-a mulţumit celor implicaţi în proiect şi a spus că singura dorinţă a Bisericii Reformate este ca lucrările să fie executate de foarte bună calitate, deoarece nu în fiecare an sau deceniu se primesc bani pentru asta, motiv pentru care instituţia se va implica în verificarea calităţii lucrărilor.
Directoarea Ildiko Szocs a spus că cei 700 de elevi ai colegiului pe care-l conduce au dreptul să înveţe în condiţiile de studiu ale sec. XXI, iar absolvenţii vor duce renumele şcolii oriunde îi vor purta paşii, în ţară sau peste hotare. Pe timpul lucrărilor, în perioada anului şcolar, elevii vor fi mutaţi, prin rotaţie, în alte spaţii ale Colegiului Naţional „Bethlen Gabor”.
Viceprimarul Adalbert Krecsak a menţionat că, alături de Cetatea Medievală şi Biserica Reformată, Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” reprezintă o oportunitate pentru turism, pentru dezvoltare.
Datele tehnice privind proiectul au fost prezentate de Delia Florea, director la Primăria Aiud. La licitaţia electronică lansată pe SEAP în 28 martie a.c. s-au înscris Newaport Compani Bistra, Grup Corint Alba Iulia şi Euras Satu Mare, iar diferenţa de preţ între oferte a fost foarte mică: 13.200.000 de lei, 13.270.000 lei, respectiv 13.300.000 de lei, la care se adaugă TVA. Valoarea la care s-a adjudecat licitaţia este de 16.368.000 de lei, adică aproape 3,7 milioane de euro.
Valoarea iniţială a proiectului „Reabilitarea structurală şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional „Bethlen Gabor”, demarat la finele lui 2010, a fost de aproape 7.000.000 de euro.. Bugetul solicitat prin programul Regio va fi investit în reabilitarea campusului, extinderea cu 7 săli a numărului de clase, dotarea cu mobilier specific şi echipamente IT a 13 săli de clasă. Se va păstra arhitectura, vor fi făcute lucrări de artă, restaurarea picturilor murale, dar şi reabilitarea termică, cu soluţii moderne într-o clădire istorică.
Directorul general al Newamport Compani, Nicolae Balea, a spus că firma de construcţii va depune toate eforturile pentru găsirea celor mai bune soluţii astfel încât lucrările să fie executate de cea mai bună calitate.
Luni, 25 iunie, se va emite ordinul de începere a lucrărilor, care vor demara imediat, iar finalizarea acestora este programată pentru august 2014.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Oameni şi locuri
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]