Luna Zăpezii 2025: Spectacol pe cer, înainte de Ziua Îndrăgostiților. Când și cum se vede cel mai bine luna plină
Luna Zăpezii 2025: Spectacol pe cer, înainte de Ziua Îndrăgostiților. Când și cum se vede cel mai bine luna plină
Luna Zăpezii din februarie 2025, va oferi un spectacol ceresc chiar înainte de Ziua Îndragostiților. În serile de 11 și 12 februarie, luna va răsări pe cer alături de Regulus, cea mai strălucitoare stea din constelanția Leului, cunoscută și sub numele de „Inima Leului”.
Citește și: Luna Februarie sau ”Făurar” – „Luna lupilor”, geroasă, cu zăpezi și viscole, când fierarii se pregătesc de primăvară, ascut plugurile și fac potcoave noi pentru cai
A doua lună plină din 2025, Luna zăpezilor din februarie, va apărea la orizontul estic într-o strălucire portocalie, săptămâna viitoare. Există însă un motiv în plus pentru a privi luna plină ridicându-se puțin mai sus pe cer în această lună: însoțitoarea sa regală.
Luna va fi oficial plină miercuri, 12 februarie, la ora 8:53 a.m. EST și va putea fi văzută cel mai bine la amurg, în momentul răsăritului lunii, acolo unde vă aflați. Se va afla în constelația Leului, atârnând deasupra stelei strălucitoare Regulus. Luna va apărea strălucitoare și plină și pe 11 și 13 februarie, potrivit Live Science.
Cea mai strălucitoare stea din constelația Leu, Regulus se află la aproximativ 79 de ani lumină de Pământ și este una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cerul nopții. Este supranumită „Inima Leului” pentru poziția sa în Leu, deși numele său înseamnă „Micul Rege”, potrivit Sky & Telescope.
Regulus este, de asemenea, una dintre cele patru „stele regale” ale astronomiei persane antice. Ca și celelalte trei – Aldebaran în Taurus, Antares în Scorpius și Fomalhaut în Piscis Austrinus – apare aproape de ecliptică, calea soarelui pe cer și planul sistemului solar. Aceasta înseamnă că toate cele patru stele apar frecvent aproape de lună și de planete pe cerul de noapte și aproape de soare în timpul zilei.
Cel mai bun mod de a vedea răsăritul lunii pline este să găsiți un loc înalt sau un spațiu deschis cu o vedere clară a orizontului estic. Deși puteți vedea cu ușurință o lună plină cu ochiul liber, o pereche de binocluri bune pentru observarea stelelor sau un telescop simplu de curte va dezvălui craterele și munții lunari în detaliu.
Eclipsă totală de lună, în martie
Următoarea lună plină, Luna Vierme, va răsări pe 14 martie. Cu o noapte înainte, luna va trece în umbra umbrală a Pământului, provocând o eclipsă totală de lună care va fi vizibilă în America de Nord și de Sud. Singura lumină care va ajunge pe suprafața lunară va fi mai întâi filtrată de atmosfera Pământului, ceea ce va face ca luna plină să devină roșie-portocalie timp de 1 oră și 5 minute. Datorită acestei nuanțe roșiatice, luna eclipsată este uneori supranumită „luna sângerie”.
Eclipsa totală de lună din martie este doar unul dintre numeroasele evenimente de observare a stelelor care ne așteaptă în 2025.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Actualitate
VORTEX polar peste România: Nopți geroase și chiar zile cu temperaturi sub zero grade Celsius. Când se încălzește
VORTEX polar peste România: Nopți geroase și chiar zile cu temperaturi sub zero grade Celsius. Când se încălzește Un vortex polar care trece peste România aduce nopți geroase și chiar zile cu temperaturi sub zero grade Celsius. Meteorologii anunță că urmează zile cu vreme rece, cu temperaturi minime de până la -12 grade. Spre sfârșitul […]