Rămâi conectat

Actualitate

Luna februarie aduce un record al creșterii activității afacerilor din zona euro. Cel mai rapid ritm din ultimele nouă luni

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luna februarie aduce un record al creșterii activității afacerilor din zona euro. Cel mai rapid ritm din ultimele nouă luni

În luna februarie activitatea întreprinderilor din zona euro a crescut în cel mai rapid ritm din ultimele nouă luni, ceea ce sporește șansele ca blocul comunitar să evite o încetinire în acest trimestru.

Performanța peste așteptări a fost determinată de sectorul serviciilor, care a înregistrat cea mai puternică creștere din iunie în sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziții. Producția din industria prelucrătoare s-a îmbunătățit, de asemenea, pe măsură ce blocajele din lanțul de aprovizionare s-au mai atenuat.

Activitatea a crescut în întreaga regiune, atât Franța, cât și Germania revenind la expansiune, după probabilele scăderi din ianuarie.

„Creșterea a fost susținută de creșterea încrederii, pe măsură ce temerile legate de recesiune se estompează, iar inflația dă semne că a ajuns la apogeu”, a declarat marți, într-o declarație, economistul Chris Williamson de la S&P Global. „Industria prelucrătoare a beneficiat, de asemenea, de o îmbunătățire majoră a performanțelor furnizorilor.”

Datele sunt cele mai recente care subliniază rezistența zonei euro la șocul energetic alimentat de invazia Rusiei în Ucraina. Încrederea s-a îmbunătățit pe măsură ce penuria de gaze naturale a devenit din ce în ce mai puțin probabilă în această iarnă, iar cea mai gravă inflație din ultimele decenii a început să se retragă de la vârful său de două cifre.

În timp ce presiunile asupra prețurilor s-au mai temperat în februarie, acestea au persistat în sectorul serviciilor, potrivit S&P Global. Acest lucru a fost parțial legat de creșterea mai mare a salariilor – un lucru care ar putea îngrijora Banca Centrală Europeană, deoarece aceasta studiază astfel de tendințe de bază pentru a determina traiectoria adecvată a ratelor dobânzilor.

Datele vor întări probabil hotărârea oficialilor de a continua să majoreze costurile de împrumut la ceea ce ei numesc niveluri „restrictive”. BCE a majorat ratele cu o jumătate de punct în această lună și aproape că a promis un pas identic în martie.

Olli Rehn, membru al Consiliului guvernatorilor, a declarat, în comentariile publicate luni, că sunt probabile alte majorări dincolo de aceasta și că vârful va fi atins probabil în vară.

„Combinația dintre creșterea accelerată și presiunile încăpățânate asupra prețurilor va încuraja în mod natural o tendință de înăsprire suplimentară a politicii în lunile următoare”, a spus Williamson.

Cifrele urmează după un avans ușor al PMI din Australia și o lectură de creștere neschimbată în Japonia. Se așteaptă ca cifrele din Marea Britanie și SUA, care vor fi publicate mai târziu marți, să arate îmbunătățiri, dar să indice în continuare contracții.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea