„Luminația“ sau „Ziua Morților“: Sâmbătă, credincioșii din Alba Iulia aprind lumânări și spun o rugăciune la mormântul celor care au trecut în eternitate
„Luminația“ sau „Ziua Morților“ este o veche sărbătoare catolică, preluată și sărbătorită de către creștinii ortodocși în prima sâmbătă din luna noiembrie. Ca în fiecare an, credincioșii din Alba Iulia merg la mormântul celor care au trecut în eternitate, le aranjează, aprind o lumânare, spun o rugăciune și dau pomană pentru amintirea celor dragi.
Istoria acestei zile este una care se întinde pe durata a câteva secole, fiind caracteristică religiei catolice. Se crede că în aceste două zile, pe 1 și doi noiembrie, toți cei morți se întorc pe Pământ pentru a-i întâlni pe cei dragi. Pe 1 noiembrie, se amintesc sufletele tuturor preoților decedați care nu au fost recunoscuți în creștinism. Acesta este modul în care este păstrată “Ziua tuturor Sfinților”.
Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni. În general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor sâmbăta. Unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Mortilor nu în 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie, dar anul acesta sâmbăta cade în ziua de 1 noiembrie.
În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor Sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire rugându-se pentru sufletele răposaţilor. Aşa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morţilor.
De aici şi obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori şi coroniţe de flori, de a aprinde lumânări şi a ne ruga pentru sufletele morţilor. În Biserici, se săvârşeşte vecernia (slujba de seara) în memoria celor trecuţi în veşnicie. Pe 2 Noiembrie, preoţii catolici au dreptul să oficieze trei liturghii, una pentru proprii răposaţi, una pentru sufletele celor care au murit în cele două războaie mondiale şi una pentru sufletele credincioşilor care au aparţinut de parohia respectivă.
Ziua de 1 noiembrie este cunoscuta, in special in Transilvania, ca si ziua de „Luminatie“ sau „Ziua Mortilor“. In fiecare an, mii de credinciosi merg la mormantul celor care au trecut in eternitate, aranjeaza morminte, aprind o lumanare, spun o rugaciune si dau pomana pentru amintirea celor dragi. Istoria acestei zile este una care se intinde pe durata a cateva secole, fiind caracteristica religiei catolice.
„Este o sarbatoare, cu ghilimele de rigoare, venita in Transilvania din spatiul catolic. Este de fapt ziua de 1 noiembrie, pentru catolici inseamna «Sarbatoarea Tuturor Sfintilor» si au hotarat ca in aceasta zi sa-si aduca aminte de mortii lor, de cei care au trecut in lumea vesnica. Pentru romani nu a fost foarte greu sa adopte o astfel de sarbatoare, pentru ca in spatiu romanesc cultul mortilor este deosebit de dezvoltat. Sigur ca pentru noi amintirea celor plecati se face in tot postul Pastelui, dar culmineaza cu duminica Tomii. Acum 20-30 de ani, de exemplu, in satele mai indepartate de orasele din Transilvania nu se sarbatorea aceasta zi sau nu aveau loc evenimente in cimitir“, a explicat Janeta Ciocan, muzeograf etnolog pentru emaramures.ro.
Sarbatoarea a fost preluata si de catre ortodocsi, in special in Transilvania, acolo unde influenta catolica a fost mai mare. „Pentru ortodocsi este ceva mai noua, cred ca a inceput sa se generalizeze intai la oras, pentru credinciosii de alta religie decat cea catolica, mai ales ca cimitirele in marea majoritate sunt cu morminte si de o religie si de alta si atunci oarecum probabil ca ortodocsii simteau ca ar fi nelalocul lui ca mormantul lor sa ramana nearanjat intr-o astfel de zi si ar fi iarasi nelalocul lui sa nu spuna si o rugaciune, a ne unii in rugaciune indiferent de confesiune, nu este un pacat. Astfel, incet s-a generalizat“, a mai spus Janeta Ciocan.
„Trebuie sa mergem la mormant, sa curatam si sa spunem o rugaciune pentru sufletele care au trecut in lumea cealalta. E o sarbatoare importanta, pentru ca stramosii nostri ne-au crescut si ne-au dat o bucata de paine“.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun