Lucrări din colecţia Fundaţiei Inter-Art Aiud, la expoziţia internaţională „Conexiuni Interculturale” din Geneva. Ce artişti din Alba participă cu lucrări
Lucrări de artă din colecţia fundaţiei „Inter-Art” Aiud vor fi expuse la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, luni, 23 martie 2015, în cadrul Expoziţiei Internaţionale “Conexiuni Interculturale”. Evenimentul cultural se va desfăşura pe parcursul săptămânii 23-27 martie şi se circumscrie seriei de manifestări organizate de Ministerul Afacerilor Externe pentru marcarea celei de-a 60-a aniversări a României ca stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Vernisajul expoziţiei Internaţionale “Conexiuni Interculturale” va avea loc la ora 18.00, în prezenţa domnului Michael Mřller, directorul general al Oficiului ONU din Geneva, a domnului Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, a doamnei ambasador Maria Ciobanu, Reprezentantul permanent al României la ONU şi a domnului Stefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art.
Lucrările Fundaţiei Inter-Art reprezintă 94 de artişti din 60 de ţări, de pe toate continentele lumii. Dintre cei care expun, 30 de artişti vor reprezenta salonul de artă românească contemporană.
Din judeţul Alba participă cu lucrări Andrei Bako, Horhat Kund Lehel, Horhat Miklos, Ioan Hădărig, Mihaela Bako, Robert Lixandru,Sandor Albert, Stefan Balog, Victor Cacovean şi Zoltan Balog din Aiud; Ana Pantea,Anca Sas, Diana Mureşan şi Elena Cristea din Alba Iulia; Maximilian Boeriu din Blaj, iar din Sebeş – Eugen Măcinic.
Ceremonia de inaugurare va mai cuprinde:
– Expoziţia personală “Culoarea viselor” de Stefan Balog
– Lansări de carte şi album: „Imagini din Aiudul de altădată” (de Robert Lixandru şi Ioan Hădărig) şi „Aripile cerului“ (de Ioan Hădărig)
– Recital de muzică românească, oferit de Daniel Avram
– Degustare de vinuri româneşti din regiunea Transilvaniei
Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi organizaţiile internaţionale cu sediul în Elveţia, Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Relaţii Internetnice, Secretariatul General al Guvernului, Fundaţia „Inter-Art” Aiud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, în parteneriat cu :
Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Aiud.
Despre Fundaţia Inter-Art Aiud
A fost infiintată în 1996 în vederea bunei organizări a Taberei Internaţionale de Artă Plastică „INTER-ART” Aiud, una din principalele sale activităţi.Tabăra este deja o tradiţie cu vechime de 19 ani, timp în care au participat peste 300 de artişti din 60 de ţări de pe toate continentele lumii. A reuşit să se impună atât pe plan naţional cât si internaţional prin numărul mare de ţări participante, multitudinea secţiunilor oferite (pictură, grafică, gravură, sculptură, artă foto- video, instalaţie, design vestimentar) şi prin programul său complex. Este cotată ca una din cele mai importante tabere de creaţie din Europa de Est.
În anul 1999 la iniţiativa lui Robert Lixandru şi Sorin Anca -amândoi membri fondatori al Fundaţiei „INTER-ART”, s-a organizat prima ediţie a concertului „Trance Mixion” cu muzică compusă si redată pe calculator, reprezentând o premieră în domeniu. A urmat cea de-a doua ediţie în august 2000.Ulterior manifestarea s-a tranformat în evenimentul muzical „Serile aiudene”.
În cadrul ediţiei a III-a a taberei aiudene, la iniţiativa poetului Ioan Hădărig- director artistic al fundaţiei, s-a organizat o expoziţie internatională de Mail Art. Devenind o tradiţie, în fiecare an cu ocazia taberei se organizează o expoziţie internaţională de acest gen, pe diferite teme propuse de organizatori.
La iniţiativa şi demersurile Fundaţiei Inter-Art primăvara anului 2000 aduce o binemeritată recunoaştere municipiului Aiud care primeşte titlul de ORAŞ AL ARTELOR.
În august 2000, cu ocazia expoziţiei de închidere a ediţiei a V-a a taberei aiudene, au fost inaugurate Galeriile „INTER-ART”. Fiind sub tutela fundaţiei, aceste galerii au caracter permanent, cu deschidere spre promovarea adevăratelor valori şi încurajând în mod deosebit tinerii.Până în prezent s-au organizat peste 100 de expoziţii locale, nationale si internationale -atât personale cât şi de grup- în această galerie. Ediţia a X-a jubiliară reprezintă şi momentul inaugurării spaţiului destinat viitorului Muzeu de Artă Contemporană „INTER-ART”, instituţie ce va avea în patrimoniul iniţial peste 1000 de lucrări de artă plastică din 110 de tari.
În timp Fundaţia „INTER-ART” şi-a diversificat activităţile, organizând şi alte proiecte: Tabăra Internaţională de Creaţie pentru Tineret, Bienala Intercontinentală de Grafică Mică „INTER-ART”, Tabăra Internaţională de Artă Plastică „PRISON ART”, Tabăra Internaţională de Grafică „WINE ART” şi este coorganizator la Festivalul International de Umor – Aiud şi Festivalul Internaţional de Fotografie şi Filme Scurte „AIUD-ART”. Publică mai multe cărţi ale unor autori din Aiud şi Alba Iulia. În mai 2003 a apărut şi primul număr al revistei INTER-ART, o publicaţie periodică de cultură şi artă ce a apărut timp de 10 numere.
Fundaţia „INTER-ART” a invitat prin proiectele organizate persoane din toate colţurile lumii să cunoască cultura românească la ea acasă, pe de altă parte a organizat proiecte internaţionale în diferite locaţii de pe glob tot cu scopul promovării culturii şi artelor româneşti. Astfel au avut loc expozitiile internationale organizate la Mumbay(India), Cairo)Egipt), Rabat(Maroc),Istanbul(Turcia), Viena(Austria), Vichy, Chatel Montagne (Franţa), Port au Prince(Haiti), Shumen(Bulgaria), Bruxelles (Belgia), Kutztown, Washington DC,New York(S.U.A.), Gzomaendrod ( Ungaria). În martie 2013 s-a organizat o mare expoziţie (80 de artişti din 52 de ţări) la Parlamentul European de la Bruxelles, iar în luna septembrie cea mai mare realizare de până acum, a doua expoziţie la sediul ONU din New York, de data asta reprezentând 322 de artişti din 110 ţări de pe toate continentele lumii.
În prezent Fundaţia „INTER-ART” deţine relaţii la diferite niveluri cu artişti şi organizaţii similare din 110 ţări. A semnat acte de parteneriat cu Primăria Municipiului Aiud,Centrul Cultural “L. Rebreanu “ Aiud, Comisia Naţională a României pentru UNESCO,Fundaţia „Bethlen” (Gyomaendrod,Ungaria), Fundaţia „Design Bureau” (Mumbay,India), Asociaţia „Nazareth” (Alba Iulia), Asociaţia „Aparte” (Cluj Napoca), Asociaţia AMAC (Rabat,Maroc), Asociaţia Grupul „Skepsis” (Alba Iulia), Asociaţia „Promart”(Haiti), Asociaţia „Cusset-Aiud Echange”(Franţa),Fundaţia „Miro Foto” (Ungaria), Asociaţia de Artişti din Shumen(Bulgaria).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești
ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești Un accident rutier a avut loc miercuri, 22 ianuarie 2025, în Alba Iulia. O persoană a fost rănită după coliziunea între două mașini la Micești. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un autoturism a lovit o țeavă […]