Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Lovitură pentru primarul din Alba Iulia. USR a solicitat să se constate încetarea de drept a mandatului de primar a lui Gabriel Pleșa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lovitură pentru primarul din Alba Iulia. USR a solicitat să se constate încetarea de drept a mandatului de primar a lui Gabriel Pleșa

În cursul zilei de luni, 18 decembrie, partidul USR a înaintat două sesizări, spre Prefectura Alba și secretarul general al Municipiului Alba Iulia, privind încetarea de drept a mandatului primarului Gabriel Pleșa.

„Am sesizat, astăzi, prefectul de Alba și secretarul general al Municipiului Alba Iulia cu privire la încetarea de drept a mandatului primarului Gabriel Pleșa.

Nu este o răzbunare politică, ci este un act de respect față de legea din România. Am așteptat o săptămână ca prefectul sau secretarul general să se autosesizeze, cum îi obligă Codul Administrativ, și să constate încetarea de drept a mandatului primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, ca urma a demisiei anunțate public. Nu s-a întâmplat acest lucru, astfel încât sperăm că îi va trezi din somn sesizarea noastră.

Fostului meu coleg Gabriel Pleșa îi spun doar că nimeni nu este mai presus de lege și îi recomand să aibă curajul să își asume decizia luată săptămâna trecută, alături de baronii PNL.
Biroul Județean al USR Alba a constatat joi, 14.12.2023, demisia sa din USR în urma anunțului public, dar și a mesajului intern de pe grupul USR Alba, în care își justifica decizia luată de a se întoarce în PNL.

Citește și: Beniamin Todosiu, președintele USR Alba, despre plecarea primarului Gabriel Pleșa la PNL: Îți reamintesc, stimate domnule primar, că alături de USR, ai reușit o victorie istorică la Alba Iulia

În cazul demisiei, legiuitorul nu stabilește în mod expres forma scrisă a acesteia, astfel încât demisia poate fi orice acțiune, afirmație sau manifestare, exprimată unilateral și adusă al cunoștința publicului printr-o formă de comunicare, prin care o persoană își exprimă dorința de a renunța la calitatea de membru a unui partid politic.

Astfel, gestul primarului Gabriel Pleșa coincide cu încetarea de drept a mandatului de primar, înainte de termen, conform articolul 160, alin 1, litera h) din Ordonanța de Urgență nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul Administrativ care stipulează faptul că mandatul primarului încetează de drept prin „pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”.

E timpul ca acesta să fie exemplul că în România legea se respectă și nu mai este acceptată fentarea ei prin „șmecherii politice”, a transmis Beniamin Todosiu, prin intermediul paginii de socializare.

Contactat telefonic de către ziarulunirea.ro, primarul Gabriel Pleșa a explicat că inițiativa deputatului Beniamin Todosiu „este o mare eroare. Ar trebui, după 3 ani de Parlament să cunoască puțin legislația. Nu am nicio demisie scrisă.

Sunt încă pe grupurile USR-ului, în afară de cele două din care m-au eliminat ei. A fost o simplă declarație, dar se pare că asta au înțeles ei.

Eu aștept să prezinte demisia mea scrisă. E o încercare de a induce lumea în eroare.

Da, am declarat că PNL îmi susține proiectele de anvergură pentru Alba Iulia, dar nu mi-am dat demisia. Nici nu am pomenit de demisie”.

De asemena, în textul sesizărilor se arată că „Având în vedere atribuțiile care vă sunt conferite prin Ordonanța de Urgență nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul Administrativ, vă sesizăm despre faptul că primarul municipiului Alba Iulia, domnul Gabriel Codru Pleșa, se află în situația încetării de drept a mandatului de primar din cauza demisiei din partidul politic pe listele căruia a fost ales. În același timp, vă informăm faptul că Biroul Județean al Uniunii Salvați România Filiala Alba a luat act, prin decizia adoptată în 14 decembrie 2023, de demisia domnului Gabriel Codru Pleșa din USR și vă înaintează acest document pentru a dispune măsurile legale care vă sunt impuse prin
articolul 160, alin. 7.

În fapt, domnul Gabriel Codru Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, a anunțat public în data de 11 decembrie 2023 demisia din Uniunea Salvați România, folosind pentru transmiterea acestui mesaj către publicul larg pagina sa oficială de pe rețeaua Facebook, canal pe care transmite frecvent informații despre activitatea în fruntea municipalității sau despre activitatea politică. Încă de la începutul mesajului, domnul Pleșa încearcă să își explice actul ca fiind „o alegere înțeleaptă” prin care se întoarce „la origini”, respectiv în Partidul Național Liberal în care a activat până în anul 2020. Domnul Gabriel Codru Pleșa declară expres faptul că este vorba de o „opțiune personală” și o „decizie”, respectiv un act unilateral prin care renunță la calitatea de membru al USR.

Relevant în sprijinul afirmațiilor noastre este următorul citat din mesajul domnului Gabriel Pleșa: „Când ai ocazia să te întorci la rădăcini, la matca în care te-ai format ca om politic, nu poate fi vorba de traseism, ci de o alegere înțeleaptă, cea de a reîntregi și întări o echipă care, trecând peste orgolii și asumându-și erorile din trecut, poate performa mai bine ca oricare alta! Dincolo de opțiunea personală și de firescul deciziei de astăzi, asta din punct de vedere afectiv și doctrinar, a contat, în proporție covârșitoare, și mesajul venit din partea albaiulienilor”.

Analizând afirmațiile publice ale domnului Pleșa, trebuie reținut faptul că domnia sa datează decizia de demisie din partid ca fiind în ziua în care a publicat mesajul, folosind în acest sens sintagma „astăzi”. Astfel, este fără putință de tăgadă faptul că domnul Gabriel Pleșa și-a dat demisia în ziua publicării mesajului, iar acest gest l-a exprimat/manifestat printr-un anunț public, care a fost preluat de mass-media locală și națională sau a fost comentat de cetățenii din Alba Iulia pe rețelele de socializare. În acest
context, nu poate fi vorba de o dorință viitoare a domnului Pleșa, ci de o demisie asumată și anunțată, care s-a produs deja și a fost comunicată public, astfel încât a avut efecte imediate.

Citește și: Primarul Gabriel Pleșa s-a întors, OFICIAL, în PNL: „Când ai ocazia să te întorci la rădăcini, la matca în care te-ai format ca om politic, nu poate fi vorba de traseism”

În acest context, vă rugăm să constați îndeplinirea condițiilor specificate în articolul 160, alin1, litera h) care stipulează faptul că mandatul primarului încetează de drept prin „pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”. În completare, vă aducem la cunoștință și prevederile Legii nr. 14 din 9 ianuarie 2003 a partidelor politice, care specifică în articolul 16, alin 2. faptul că „membrii au dreptul de a demisiona din partid în orice moment, cu efect imediat”. În cazul demisiei, legiuitorul nu stabilește în mod expres forma scrisă a acesteia, astfel încât demisia poate fi orice acțiune, afirmație sau manifestare, exprimată ca decizie unilaterală și adusă la cunoștința publicului printr-o formă de comunicare, prin care o persoană își exprimă dorința de a renunța la calitatea de membru a unui partid politic.

Demisia nu presupune expres o formă scrisă, sub semnătură, cum este cazul înscrierii în partid, unde legiuitorul specifică expres faptul că „la înscrierea într-un partid politic orice persoană este obligată să declare în scris, pe propria răspundere, dacă are sau nu calitatea de membru al unui alt partid politic” (art. 8, alin.3 din Legea nr. 14 din 9 ianuarie 2003 a partidelor politice).

În același timp, vă aducem la cunoștință că domnul Gabriel Codru Pleșa se poate afla și situați încălcării Legii nr. 14/2003, respectiv articolul 8, alin. 1 – „un cetățean român nu poate face parte în același timp din două sau mai multe partide politice”. Relevant pentru această ipoteză este citatul următor din mesajul domnului Pleșa: „Pentru toate aceste considerente, astăzi am convenit această poziție și cu conducerea centrală a PNL. Îi mulțumesc cu această ocazie deputatului Florin Roman, cel care m-a sprijinit în luarea acestei decizii. Sunt conștient că această schimbare îmi va atrage și antipatii, dar, din fericire, pe acelea le voi suporta doar eu, nu întreaga comunitate! Pentru ea, pentru oraș, pentru întreg municipiul, drumul meu continuă alături de PNL”. De reținut că și de această dată, domnul Gabriel Pleșa datează clar decizia de demisie din USR și menționează în mod expres aderarea la PNL:

„drumul meu continuă alături de PNL”. În această situație, aderarea domnului Pleșa la un alt partid politic constituie demisie de drept din partidul în care a activat până atunci: Legea nr. 14/2003, articolul 8, alin. 2 – „Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”.

Nu în ultimul rând, vă aducem la cunoștință faptul că, domnul Gabriel Codru Pleșa și-a anunțat demisia din USR și pe grupul intern de colaborare de pe rețeaua WhatsApp, explicând motivele demisiei. De menționat că, după postarea acestui mesaj, domnul Pleșa a părăsit grupul de comunicare (atașăm prezentei sesizări și o captură cu dovada acestui mesaj).

Având în vedere cele menționate anterior și decizia Biroului Județean al USR Alba (atașată la această sesizare), care a luat act de demisia domnului Gabriel Codru Pleșa din partid, vă solicităm să emiteți, conform articolului 160, alin 7 din OUG 57 din 3 iulie 2019 privind Codul Administrativ, ordinul prin care se constată încetarea de drept a mandatului primarului municipiului Alba Iulia, domnul Gabriel Codru Pleșa, ca urmare a demisiei acestuia din partidul politic pe listele căruia a fost ale la alegerile locale din anul 2020.

În consecință, vă solicităm să dispuneți și demararea procedurilor legale pentru organizarea alegerilor parțiale pentru funcția de primar al Municipiului Alba Iulia.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea