Locuinţele din România, mai scumpe cu 9,2% faţă de toamna anului trecut
Preţul locuinţelor din România a înregistrat o majorare de 9,2% faţă de toamna anului trecut, potrivit indicelui imobiliar realizat de Eurobank Property Services.
Pe fondul evoluţiei pozitive din ultimii cinci ani, cu o medie anuală de 2,1%, creşterile trimestriale recente susţin tendinţa de revenire a pieţei româneşti, arată autorii indicelui. Această prognoză este confirmată şi de indicele preţurilor din Bucureşti, care şi-a continuat parcursul ascendent de la an la an, cu o valoare de 7%, comparativ cu trimestrul al treilea din 2016.
Şase din cele opt diviziuni ale României şi-au continuat tendinţa de creştere trimestrială a preţurilor, în timp ce doar două au evoluat negativ. Astfel, regiunea Centru prezintă cea mai mare creştere, de 3,2%, fiind urmată de regiunile Moldova şi Vest cu 2,3%, respectiv 2%. Pe de altă parte, regiunea Nord a înregistrat cea mai mare scădere, de -1,1%.
Indicii celor mai mari 11 oraşe din România prezintă în general o performanţă trimestrială stabilă, cu fluctuaţii care par a constitui mai degrabă corecţii pe termen scurt. Municipiile Galaţi, Constanţa, Brăila, Craiova şi Oradea prezintă în medie o tendinţă trimestrială ascendentă de 4%, în timp ce Ploieşti, Braşov, Timişoara şi Bucureşti au avut o creştere medie de sub 1%.
Preţul proprietăţilor noi din Bucureşti a continuat şi el creşterea de la an la an, cu peste 2,3%, contribuind la creşterea de 3,1% a proprietăţilor noi la nivel naţional.
Autorii indicelui se aşteaptă la o creştere a pieţei, mai pronunţată în oraşele mari. Evoluţiile din următoarele trimestre vor aduce confirmarea pe termen extins a acestor tendinţe.
Românii conduc un clasament european care urmăreşte aşteptările populaţiei cu privire la creşterea preţului locuinţelor în următoarele 12 luni, realizat anual de ING International Survey Homes and Mortgages. Trei din cinci europeni spun că locuinţele sunt prea scumpe.
Din ce în ce mai mulţi europeni cred că preţul caselor va creşte, iar tentaţia de a achiziţiona şi de a face un efort financiar acum pune o presiune mai mare pe bugetul cetăţenilor din Europa.
Studiul ING, care a analizat opiniile europenilor cu privire la preţurile de pe piaţa locuinţelor, indică un procent de 59% care se aşteaptă la o creştere a preţurilor în următoarele 12 luni, cu 3 puncte procentuale mai mare faţă de anul trecut.
România conduce clasamentul, cu 72% dintre respondenţi considerând ca preţul caselor va creşte în următorul an, urmată de Spania (66%) şi Cehia (65%). Clasamentul poate fi explicat prin faptul că cele trei ţări au o economie în creştere. Faţă de studiul realizat anul trecut, numărul românilor care sunt pesimişti în legătură cu evoluţia preţurilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creştere dintre ţările europene; de menţionat însă că aceştia se aşteaptă la o creştere uşoară.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025
Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025 Noile taxe nu vor putea fi evitate după alegerile prezidențiale. Consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu, anunță vremuri grele pentru români. Conform acestuia, noul executiv nu va putea evita impunerea unor noi taxe din cauza deficitului bugetar foarte ridicat și care trebuie restrâns. […]
Andrei Caramitru: Scrisoarea comună de avertizare a celor 7 foști ambasadori SUA în România, mesaj absolut ISTORIC și de o importanta ENORMĂ înainte de turul II al alegerilor prezidențiale
Andrei Caramitru: Scrisoarea comună de avertizare a celor 7 foști ambasadori SUA în România, mesaj absolut ISTORIC și de o importanta ENORMĂ înainte de turul II al alegerilor prezidențiale Suntem martorii unui moment istoric! Șapte foști ambasadori ai Statelor Unite în România au semnat, într-un gest fără precedent, o scrisoare comună cu o săptămână înaintea […]
Radu Georgescu: „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice”
Radu Georgescu: „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice” „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice”, afirmă, tăios, economistul Radu Georgescu. „Unii spun […]