Rămâi conectat

Actualitate

Localnicii din Roşia Montană protestează. Acţiunile Gabriel Resources continuă să scadă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Mai mulţi localnici din Roşia Montană protestează azi la Bucureşti, în faţa Ministerului Mediului, ca reacţie la declaraţiile ministrului demis, Attila Korodi, care, la doar câteva zile de la instalarea sa, a spus că aşteaptă rezultatele unui audit judiciar privind eventuala oprire a analizei proiectului minier de la Roşia Montană în urma deciziei definitive a Curţii de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazează documentaţia proiectului au fost declarate nule.

Juriştii consultaţi de Ministerul Mediului recomandau în concluziile respectivului audit oprirea procedurii de evaluare a proiectului până când investitorul depune un nou certificat de urbanism care să reflecte un PUZ valabil.

Reprezentanţii mai multor ONG-uri, care reprezintă o parte importantă din comunitatea de la Roşia Montană (Asociaţia Pro Roşia Montană, Asociaţia Pro Dreptatea – Roşia Montană, Asociaţia Studenţilor din Roşia Montană, Asociaţia Culturală Maghiară din Abrud şi Roşia Montană) îl acuză pe Korodi de laşitate şi atitudine duplicitară.

Într-un comunicat transmis presei, asociaţiile exprimă motivele care i-au determinat să protesteze luni, 7 mai, în faţa Ministerului Mediului.“Noi, comunitatea din Roşia Montană, în aceste vremuri atât de tulburi din punct de vedere politic, venim la Bucureşti să sancţionăm comportamentul iresponsabil al anumitor politicieni români. Este iresponsabil comportamentul dlui fost ministru Attila Korodi, care preferă să îi arunce pe moţii din Roşia Montană într-o nouă perioadă de incertitudine, chiar agonie. Culmea, folosind aceleaşi replici de acum 4 ani, aceleaşi chichiţe juridice menite să întârzie crearea locurilor noastre de muncă. Interesele cetăţenilor români din toate comunităţile locale ar trebui să primeze, nu interesele ascunse ale celor care ştiu doar să blocheze şi să suspende. Interesul dumneavoastră nu este unul ministerial, să ne salvaţi de sărăcie, foamete şi şomaj. Interesul dumneavoastră nu este nici măcar protecţia mediului! Scopul dumneavoastră ne este clar: să ne distrugeţi psihic şi fizic, adâncind sărăcia, foametea şi şomajul din Apuseni. Pentru toate motivele de mai sus, 95% dintre roşieni – români, unguri, romi, indiferent de etnie – nu îl pot ierta pe Attila Korodi pentru laşitate şi atitudine duplicitară de care a dat dovadă în ultimele zile din scurtul său mandat de ministru.

Protestul roşienilor vine în contextul în care, de la căderea Guvernului Ungureanu cotaţiile Gabriel Resources (GBU.TO) pe bursa din Toronto, scad fără întrerupere, ajungând vineri, 4 mai, la un minim al ultimilor 2 ani, respectiv 1.82 dolari canadieni, de la maximul de 8.65 înregistrat in ultimele 52 de săptămâni.
Aşteptările investitorilor ca acest proiect de exploatare a zăcămintelor aurifere de la Roşia Montană sa înceapă, par a fi zdruncinate, având in vedere poziţia USL fata de resursele minerale ale României.

În aceste condiţii se întrevăd la orizont procesele pe care Gabriel Resources le va intenta Statului Român, aşa cum preşedintele Băsescu ameninţa în urmă cu nici doua luni. Se vor cere daune de ordinul sutelor de milioane de euro, contravaloarea tuturor investiţiilor făcute de companie în România.

Attila Korodi se află în proces cu compania care intenţionează să exploateze resursele de la Roşia Montană. A fost dat in judecata tocmai pentru ca, într-un mandat anterior, tot ca ministru al Mediului, a suspendat procedura de evaluare a impactului exploatării asupra mediului”, scria europarlamentarul PD-L, Cristian Preda pe blogul personal, în luna aprilie.

CEO Jonathan Henry, numărul 1 în conducerea Gabriel Resources (compania canadiană care deţine 80,46% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation) a declarat că proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului. Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea