Rămâi conectat

Cultură Educație

Localnicii „au ars” laptele şi brânza

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Duminică, 6 martie, la Căminul Cultural Hăpria s-a desfăşurat „Hodaiţa”, obicei readus în atenţia sătenilor prin grija Primăriei şi a Consiliului Local Ciugud, Bisericii Ortodoxe „Sf. Treime” Hăpria şi a Comitetului de organizare condus de Cornel Gabor, fiind prezenţi primarul Gheorghe Damian şi viceprimarul Cornel Ceuca. Preoţii din Hăpria, Straja şi Henig au oficiat o slujbă religioasă. Fiind „Duminica iertării”, din predica părintelui Toader am reţinut pilda tâmplarului, la finalul căreia doi fraţi certaţi se vor împăca datorită tâmplarului, care în locul unui gard înalt care să-i separe definitiv a construit un pod peste valea care-i despărţea, unindu-i. De asemenea, preotul paroh Augustin Orian le-a urat sătenilor să poată trece cu bine Postul Paştelui, să se împace unii cu alţii, ca să ajungă curaţi sufleteşte la Înviere. Primarul Gheorghe Damian a subliniat importanţa păstrării obiceiurilor pentru locuitorii comunei, reamintind că înaintea Postului Paştelui bătrânii aprindeau hodaiţele pentru a „arde” brânza şi laptele, după ce în săptămâna anterioară a fost şi Lăsatul secului de carne, ei petrecând apoi în şură, cu plăcinte şi vin. La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumb, le-a urat participanţilor multă sănătate, iar evenimentul să le aducă împăcare cu sine şi cu ceilalţi, pentru a sărbători apoi cum se cuvine Sfintele Paşti.
Cu sprijinul financiar al firmelor conduse de Aurel Poptean, prezent la eveniment, şi Titi Bârsan, precum şi prin contribuţia în bani şi alimente a circa 25 de familii din Hăpria, gospodinele au reuşit prepararea a sute de gogoşi, pupuri şi plăcinte pe vatră, umplute cu varză, brânză sau cartofi, fiind utilizate 40 kg de făină albă, 40 de ouă, 10 litri de ulei şi 10 kg de zahăr şi ceapă. O armată de bucătărese a muncit de zor la pregătirea aluatului, coacerea plăcintelor şi servirea lor: Olivia Paştiu, Liliana Ganda, Petronela Roşu, Anca Radu, Cornelia Tăhâş, Mirea Stanciiu, Mioara Buda, Cornelia Boancăş, Valeria Năcreală, Corina Romcea, Elena Gabor, Mirela Morar şi Geta Scrob.
În curtea aşezământului cultural s-au aprins 10 – 15 „hodaiţe”, „mingi” din cârpe bine îmbibate în motorină, acestea fiind învârtite deasupra capului de adulţi, bătrâni şi copii, în scop de purificare. Totodată, s-a încercat aprinderea unui foc de tabără, dar spre dezamăgirea zecilor de participanţi lemnele stivuite s-au dărâmat înainte de a se aprinde în întregime. Apoi, hăprienii au petrecut în căminul cultural alături de formaţia de muzică populară condusă de Ilie Nariţa, împreună cu clarinetistul Vistrian Haneş şi soliştii vocali Dorina Nariţa, Olivia şi Cornel Paştiu, Vasilică Boancăş şi Nicolae Plută.
Cu ocazia zilei de 8 Martie, primarul Gheorghe Damian le-a oferit doamnelor şi domnişoarelor prezente câte o floare, în semn de respect şi preţuire, alături de tradiţionalul „La mulţi ani!”.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea