Localitatea Ciumbrud din judeţul Alba, capitala neoficială a trandafirilor din România: Cel mai important furnizor pentru lanțurile de hipermarketuri
Localitatea Ciumbrud din judeţul Alba, capitala neoficială a trandafirilor din România: Cel mai important furnizor pentru lanțurile de hipermarketuri
Anul 2022 se anunţă unul mult mai bun pentru producătorii de trandafiri din zona văii Mureşului, după doi ani de scădere a vânzărilor din cauza pandemiei de COVID-19.
Localitatea Ciumbrud din judeţul Alba este furnizorul principal de trandafiri din România. Pe terenurile din lunca râului Mureş se cultivă anual peste 1,5 milioane de fire de trandafiri.
Majoritatea localnicilor a făcut un business din vânzarea butaşilor, care înfrumuseţează locuri din toate colţurile ţării, cei mai importanţi clienţi fiind marile lanţuri de hipermarketuri.
Ciumbrudul şi localităţile învecinate aprovizionează 80-90% din piaţa de butaşi de trandafiri din ţară, în total fiind peste 70 de soiuri, cultivate pe zeci de hectare de teren.
Producţia pe un hectar este de aproximativ 60.000 de plante, care se vând în cantităţi foarte mari. Producătorii susţin că trandafirii rămân o afacere bună pentru agricultură, iar profitul variază între 20 şi 25% din investiţia iniţială. Florile dar şi dulceţurile şi siropurile făcute din petalele trandafirilor, se vând inclusiv în Polonia, Ungaria şi Italia.
Florile dar şi dulceţurile şi siropurile făcute din petalele trandafirilor, se vând inclusiv în Polonia, Ungaria şi Italia.
Plantaţiile de trandafirii colorează vara dealurile în zeci de culori şi împrăştie până departe parfumul delicatelor flori. Sunt grădini în care cresc peste 45 de soiuri de trandafiri pe un singur hectar.
Aproape toţi locuitorii din Ciumbrud trăiesc în prezent din această activitate, care s-a dezvoltat după 1990. Întreprinzătorii şi-au făcut firme sau asociaţii familiale, iar tradiţia cultivării trandafirilor s-a moştenit din tată în fiu.
Producătorii de aici sunt principalii furnizori pentru marile hipermarketuri din România. Altă parte din marfă înfrumuseţează parcurile din marile oraşe, dar şi curţile oamenilor, care aleg să cumpere direct de la producător. Clienţii pepinierelor de la Ciumbrud sunt cei care cultivă sau comercializează material săditor de calitate iar în ultimii ani a crescut interesul şi pentru trandafirii de dulceaţă, odată cu posibilitatea accesării de fonduri pentru înfiinţarea acestei culturi.
Horticultorii susţin că vânzările au scăzut mult în perioada pandemiei, în condiţiile în care au fost interzise târgurile, iar hipermarket-urile au vândut mai puţin. În această primăvară s-a simţit din plin revenirea pieţei. Majoritatea pepinierelor au vândut toţi butaşii pe care i-au produs.
Pepinierele care se respectă au site-uri de internet şi vând butaşii şi în sistem online. O parte dintre horticultori îmbină culturile de trandafiri cu cele de pomi fructiferi şi vând atât butaşi de flori, cât şi arbuşti de măr, păr, prun etc. Butaşii se vând cu 5-8 lei bucata, iar arbuştii cu 10-12 lei.
Unele pepiniere derulează contracte cu instituţii publice, în special administraţii locale din toată ţara care achiziţionează trandafiri pentru amenajarea spaţiilor verzi. Toţi au contribuit la renumele naţional al satului, drept capitală neoficială a trandafirilor din România.
sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
14 noiembrie 2024 | Peste 50 de șoferi testați pentru alcool și droguri în ultimele 24 de ore, în Alba: Amenzi de peste 32.000 lei și cinci permise reținute
14 noiembrie 2024 | Peste 50 de șoferi testați pentru alcool și droguri în ultimele 24 de ore, în Alba: Amenzi de peste 32.000 lei și cinci permise reținute În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ