Rămâi conectat

Curier Județean

Liviu Rebreanu celebrat la cei 136 de ani de la nașterea sa, de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”Alba

Publicat

în

Liviu Rebreanu celebrat la cei 136 de ani de la nașterea sa, de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”Alba

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor organiza sâmbătă, 27 noiembrie 2021, o serie de manifestări culturale dedicate aniversării a 136 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți prozatori români, Liviu Rebreanu.

Activitatea face parte din proiectul 4.4 Monumentele literaturii române, un proiect cultural destinat promovării operelor și scriitorilor români care se regăsesc pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, prin comunicare publică, omagiere, depuneri de flori, activități și manifestări culturale proprii sau în colaborare cu parteneri.

Electrica Furnizare Discount

Celebrarea prozatorului Liviu Rebreanu va fi marcată atât în mediul online, pe paginile de socializare ale bibliotecii, cât și printr-un moment solemn de depuneri de jerbe la bustul aflat pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central al orașului. Momentul va avea loc la ora 12:00, cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei COVID-19.

Pe paginile de socializare ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, vor fi postate informații din viața și opera marelui prozator ardelean, după următorul program:

8:00 Afișul evenimentului
9:00 Medalion literar – Liviu Rebreanu
10:00 Recomandare carte adulți
11:00 Recomandare carte pentru copii
12:00 La bustul lui Liviu Rebreanu de pe Aleea Scriitorilor: depunere flori
13:00 Aniversații zilei
14:00 Citatul zilei
15:00 Știați că…?
16:00 Expoziție de carte: Liviu Rebreanu în colecțiile bibliotecii
17:00 Ați văzut filmul? Noi vă recomandăm cartea…!
18:00 Memoria locului – colaj foto
19:00 Bibliovaliza

Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885, fiind primul din cei 14 copii ai învățătorului Vasile Rebreanu și ai Ludovicăi. În anul 1889, familia Rebreanu s-a mutat în comuna Maieru, pe valea Someșului. A urmat în anul 1895 două clase la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud.

În 1897 s-a transferat la Școala de băieți din Bistrița, unde a urmat încă trei clase. În 1900 a început să urmeze Școala Reală Superioară de Honvezi din Sopron. Ca și la Bistrița, a manifestat o înclinație deosebită pentru studiul limbilor străine. Din 1903 pînă în 1906 a urmat Academia militară „Ludoviceum” din Budapesta.

La 1 septembrie 1906 a fost repartizat ca sublocotenent la regimentul al doilea de honvezi regali din Gyula, în sud-estul Ungariei. Aici, pe lîngă îndeletniciri cazone, Rebreanu a avut numeroase preocupări literare: lecturi, conspecte, proiecte dramaturgice. La Budapesta și Gyula a scris și transcris cinci povestiri, în limba maghiară, din ciclul „Scara măgarilor” (volum nepublicat). La 1 noiembrie 1909 a debutat în presa românească, la Sibiu, în revista Luceafărul condusă de Octavian Goga și O. Tăslăuanu. Aici i-a apărut povestirea Codrea (Glasul inimii).

În aceeași revistă, Rebreanu a mai publicat nuvelele Ofilire (15 decembrie 1908), Răfuială (28 ianuarie 1909) și Nevasta (16 iunie 1911). Dintre operele sale mai amintim nuvelele: Proștii (1910), Catastrofa (1921), Norocul (1921), Cuibul visurilor (1927), Cântecul lebedei (1927), Ițic Ștrul, dezertor (1932); romanele: Ion (1920), Crăișorul (1929), Răscoala (1932), Gorila (1938), Pădurea spânzuraților (1922), Adam și Eva (1925), Ciuleandra (1927), Jar (1934), Amândoi (1940); teatru: Cadrilul (1919), Plicul (1923), Apostolii (1926); note de călătorie: Métropoles, 1931, éditée par Paralela 45 et Éditions Autres Temps, traduction et préface de Jean-Louis Courriol, 2001. Versiunea în limba română a rămas inedită. Foarte interesant este și jurnalul său tipărit în anul 1984, în două volume.

La 4 aprilie 1944 fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul. La 7 iulie Rebreanu scria în Jurnal: „Perspective puține de salvare, dată fiind vîrsta mea, chistul din plămînul drept, emfizemul vechi și bronșita cronică.” La 1 septembrie 1944 la Valea Mare, a încetat din viață la vîrsta de 59 de ani. Peste cîteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București.

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Cugirul este pregătit pentru Sărbătorile de Iarnă: Au fost aprinse luminițele decorative de Crăciun

Publicat

în

Cugirul este pregătit pentru Sărbătorile de Iarnă: Au fost aprinse luminițele decorative de Crăciun

Într-o atmosferă veselă, luni seara, pe bulevardul central al orașului Cugir zeci de localnici au venit să asiste la aprinderea luminițelor din bradul de Crăciun și să se bucure de evenimentele consacrate sărbătorilor de iarnă.

Aprinderea luminițelor de Crăciun a fost prilej de sărbătoare pentru cugireni, care au ieșit în număr mare în centrul orașului.

Bradul natural a fost împodobit cu instalații, iar aproape de el se află un pod de lumini. De asemenea, în fața Catedralei și a bradului, a fost amplasată o instalație de lumini sub forma anului care va veni, 2022.

Electrica Furnizare Discount

După un an în care prezența publicului nu a fost permisă din cauza pandemiei, cugirenii pot să se bucure din nou de spiritul sărbătorilor.

Citește mai mult

Curier Județean

Ultramaratonistul Polgar Levente va alearga de la Aiud la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei

Publicat

în

Ultramaratonistul Polgar Levente va alearga de la Aiud la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei

Ultramaratonistul Levente Polgar Ioan, un aiudean de origine maghiară, va alerga, miercuri, 1 decembrie, de la Aiud la Alba Iulia, îmbrăcat în tricoul Invictus, în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei.

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Ceremonie militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Deja a devenit o tradiție ca de Ziua Națională, sportivul aiudean să alerge cei aproximativ 30 de kilometri dintre Aiud şi Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia, ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

„Pe 1 Decembrie voi alerga de la Aiud la Alba Iulia. Cine vrea să se alăture dimineata la 8 plec din fata primăriei Aiud. Voi purta tricoul INVICTUS în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei!”, a scris Levi pe facebook.

Electrica Furnizare Discount

Levente Polgar Ioan este unul dintre cei mai buni alergători din județul Alba în ciuda handicapului pe care îl are. El și-a pierdut mâna dreaptă la șase ani în urma unui accident feroviar. Sportivul a fost primul concurent cu un handicap fizic din istoria celei mai dure competiţii din lume, 6633 Arctic Ultra.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| „Imagini în oglinda timpului”: Carte despre istoria orașului Marii Uniri de la 1918, lansată de un polițist din Alba Iulia

Publicat

în

„Imagini în oglinda timpului”: Carte despre istoria orașului Marii Uniri de la 1918, lansată de un polițist din Alba Iulia

Cristian Mureșan, un polițist de investigații criminale din Alba Iulia, va lansa în seara zilei de marți, 30 noiembrie, o carte despre istoria orașului Marii Uniri.

„Imagini în oglinda timpului” este titlul cărții pe care Cristian Mureșan, colegul nostru din Alba Iulia, urmează să o lanseze astăzi.

Între copertele ei, se regăsește invitația de a cunoaște istoria orașului Marii Uniri de la 1918, Alba Iulia, atât orașul nou, cât și cel vechi.

Electrica Furnizare Discount

Și pentru că mâine, 1 Decembrie, sărbătorim 103 ani de la Marea Unire, vă invităm să cunoașteți istoria frumosului oraș și să acceptați ca ghid să vă fie Cristian Mureșan, un polițist de investigații criminale, mândru că e român și care își dedică timpul liber pasiunii sale pentru istoria acestui popor”, au transmis reprezentanții Poliției Române.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare