Liviu Gigel Alexandru: Comuna Mirăslău îşi construieşte un viitor european
Interviu cu Liviu Gigel ALEXANDRU, primarul localităţii Mirăslău
– Stimate domnule primar Liviu Gigel Alexandru, vă aflaţi la finalul mandatului de primar al comunei Mirăslău, ale cărei frâie administrative le-aţi preluat în urmă cu aproape 4 ani. Am discutat cu mai mulţi locuitori din comuna dumneavoastră, cărora nu le-a venit să creadă câte lucruri bune aţi făcut într-un interval atât de scurt pentru comuna Mirăslău şi satele aparţinătoare Decea, Cicău, Lopadea Veche şi Ormeniş. Concret, la ce se refereau oamenii?
– În primul rând, cred că se refereau la cei 10 kilometri de drum asfaltat, mai precis DC 81 Mirăslău – Lopadea Veche, pe lungimea de 6290 de metri, diferenţa reprezentând-o asfaltarea DC 82 Mirăslău – Cicău. Cetăţenii sunt însă bucuroşi şi pentru realizarea a 7800 de metri liniari de conductă de aducţiune şi distribuţie a apei în satul Lopadea Veche cu sume de la bugetul local, lucrare executată în regie proprie, ceea ce a dus la o economie de 60 la sută din valoarea investiţiei, dacă ar fi fost efectuată de terţi. Avem deja depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului un proiect pentru realizarea unui bazin de 100 de metri cubi de apă pe deal, astfel încât apa să vină prin cădere în localităţile Cicău şi Ormeniş. Proiectul a trecut de Consiliul tehnico-economic şi aşteaptă doar finanţarea.
Cel mai mare proiect este însă proiectul integrat „Alimentare cu apă a localităţii Decea, canalizare şi staţie de epurare în satul Decea, canalizare şi staţie de epurare în localitatea Mirăslău”, aprobat în 26 septembrie 2011 pentru finanţare prin Fondul de Mediu. Valoarea totală a proiectului este de 10.735.000 lei, din care 65,20 la sută, adică 7.000.000 de lei de la Fondul de Mediu, diferenţa urmând să fie suportată de Primăria Mirăslău, având deja 500.000 de lei din cofinanţarea de la bugetul local. Urmează ca Fondul de Mediu să realizeze graficul după care va deconta lucrările ce vor fi executate de firma care va câştiga licitaţia, iar apoi să înceapă efectiv realizarea investiţiei, care se va derula pe durata a 3 ani.
De asemenea, am pietruit drumurile din satul Cicău, unde am adus peste 3.000 de tone de piatră şi am realizat podurile şi podeţele aferente. Sătenii îşi amintesc şi acum că, până să pietruim drumurile, îşi lăsau maşinile în capătul satului şi se încălţau cu cizme de cauciuc ca să poată merge până acasă, atunci când ploua şi era noroiul până la genunchi. De asemenea, în Decea am realizat provizoriu 2 km de şosea bituminată, deoarece aici urmează lucrările de alimentare cu apă şi canalizare despre care v-am vorbit. Tot la Decea, am făcut demersurile necesare pentru înlocuirea reţelei electrice, iar săptămâna viitoare SC Electrica va demara lucrările de schimbare a stâlpilor din lemn cu stâlpi de beton, ca să nu mai apară probleme în alimentarea cu energie electrică la orice furtună.
– Educaţia, cultura şi viaţa spirituală reprezintă piloni importanţi în dezvoltarea comunei Mirăslău. Cum aţi sprijinit unităţile de învăţământ, activitatea culturală şi bisericile din comună?
– Am reuşit să punem la punct toate şcolile şi grădiniţele aflate în stare de funcţionare de pe raza comunei noastre, astfel că Şcoala şi Grădiniţa Mirăslău, precum şi Grădiniţa Decea, cu predare în limba română şi limba maghiară, au fost reabilitate. Acum se poate spune că nu există nicio deosebire între unităţile de învăţământ din comuna Mirăslău şi cele de la oraş în ceea ce priveşte condiţiile asigurate copiilor, iar părinţii români şi maghiari sunt mulţumiţi de modul în care se desfăşoară procesul instructiv-educativ. De asemenea, după ce şcolile din Lopadea Veche, Cicău şi Ormeniş au fost închise, am asigurat transportul elevilor la Şcoala Mirăslău, cu microbuzul şcolar, pentru ca ei să poată învăţa în continuare.
Pentru că activitatea culturală începe prin asigurarea infrastructurii, am început cu reabilitarea căminelor culturale, iar la Decea, am refăcut aşezământul cultural din temelii, pentru că vechea clădire devenise o magherniţă, o „magazie” dacă vreţi. În prezent, locuitorii din Decea, Mirăslău, Cicău şi Lopadea Veche îşi pot desfăşura principalele evenimente din viaţa lor – nunţi, cumetrii, parastase, la căminele culturale aflate într-o stare foarte bună. În acest an va fi renovat şi Căminul Cultural Ormeniş, pentru care am aprobat deja sumele necesare în bugetul local. Referitor la activitatea culturală, vreau să vă spun că anul trecut comuna Mirăslău a găzduit etapa zonală a concursului judeţean „Cultură pentru cultură”, organizat de Consiliul Judeţean Alba, manifestare care s-a bucurat de un succes deosebit, estimându-se că au participat circa 10.000 de oameni. Totodată, am sprijinit formaţia de dansuri populare româneşti, iar cel mai recent exemplu este că am decis ca pentru membrii acesteia să confecţionăm 15 perechi de costume tradiţionale noi din zona noastră. În comună mai avem o formaţie de dansuri maghiare, iar la Şcoala şi Grădiniţa Mirăslău există formaţii de copii maghiari, pregătite de instructori, sprijinindu-i ori de câte ori a fost nevoie. De Ziua Eroilor, după manifestările comemorative care au loc la Monumentul Eroilor Lopadea Veche, complet reamenajat, are loc o mare serbare câmpenească la care participă atât locuitorii din Lopadea Veche şi Cicău, cât şi cei din satul clujean Podeni. Iar dacă tot am vorbit despre monumentele eroilor, ridicate la Mirăslău, Decea, Cicău, Ormeniş şi Lopadea Veche, trebuie să vă spun că am depus mereu eforturi pentru ca aceste mausolee, adevărate puncte de atracţie turistică, să fie bine întreţinute. Şi bisericile le-am ajutat în egală măsură, indiferent de confesiune, alocând fonduri pentru reparaţii, întreţinere şi alte cheltuieli necesare. Trebuie să vă spun că în comuna noastră avem biserici ortodoxe la Mirăslău, Lopadea Veche, Decea şi Ormeniş, am început construcţia uneia noi în Decea, există biserici reformate la Mirăslău şi Decea şi o biserică greco-catolică la Decea. La Cicău avem o biserică-monument istoric, din secolul al XII-lea, vizitată de numeroşi turişti, pentru care, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, am întocmit un proiect de restaurare a picturii foarte vechi, dar şi pentru efectuarea unei reparaţii capitale a acoperişului şi a întregului lăcaş de cult, proiect depus pentru finanţare la Ministerul Culturii.
– Atragerea fondurilor europene reprezintă o sursă de finanţare accesibilă fermierilor. Cum aţi sprijinit crescătorii de animale pentru a derula proiecte europene?
– Am făcut tot ceea ce a depins de Primăria Mirăslău pentru a ajuta oamenii să intre în posesia banilor şi îi felicit şi pe această cale pe crescătorii de animale care au reuşit să-şi dezvolte frumos fermele din aceste fonduri: crescătorii de bovine Damaschin Ispas, Vasile Moldovan, Marius Duminică, Angela Bucur, Ciprian Costan şi crescătorii de ovine Niculae Şerban, Sorin Cheşcheş, Ioan Ispas, Mircea Iancu, Ioan Suciu, Gheorghe Popa. Pentru cei care nu au reuşit încă să-şi depună proiecte, chiar zilele trecute am avut o discuţie în cadrul caravanei agricole, la care au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, APIA şi ai unei firme de consultanţă, care a oferit asigurări că îi va sprijini la elaborarea proiectelor. Pe de altă parte, chiria pe care asociaţiile crescătorilor de animale şi fermierii o plătesc din subvenţia încasată pentru păşune este utilizată exclusiv pentru lucrări de întreţinere a păşunilor: administrare de îngrăşăminte chimice, asigurarea funcţionării instalaţiilor de adăpare, amenajarea accesului spre păşuni etc. Totodată, în clădirea Primăriei Mirăslău funcţionează Dispensarul Veterinar, deservit de un medic veterinar şi doi asistenţi veterinari, în aceeaşi clădire avându-şi sediul şi Dispensarul Uman, cu un medic şi o asistentă, care veghează la sănătatea populaţiei din comună şi satele aparţinătoare.
– Cum apreciaţi colaborarea cu ceilalţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene şi ai celorlalte instituţiii publice?
– Aş putea spune că am o colaborare de nota 10.00 cu steluţă cu viceprimarul Marian Porca, deşi este liberal şi cu consilierii locali, cu precizarea că la Primăria Mirăslău facem doar politica cetăţeanului. Şi cu Consiliul Judeţean Alba am o colaborare foarte bună, ca de altfel cu toată lumea, chiar dacă au mai existat discuţii contradictorii, ca în orice familie, totul e bine când se termină cu bine. Noi toţi suntem „copiii” Consiliului Judeţean, dar pentru că noi, la Mirăslău, nu am avut aproape nimic, vrem bani mai mulţi ca să facem ceva pentru oameni şi, bineînţeles, trebuie să te zbaţi pentru comunitatea ta. Am revenit în comună după 12 ani şi doresc să rămână ceva după mine, pentru că aceşti oameni minunaţi mi-au acordat încrederea lor şi merită toată stima. De aceea, doresc să mulţumesc în primul rând locuitorilor comunei Mirăslău şi tuturor celor ne-au ajutat să obţinem fonduri, indiferent dacă e vorba de Consiliul Judeţean, politicieni sau parlamentari, de la putere sau din opoziţie. Nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc consilierilor locali care au aprobat proiectele de dezvoltare a comunei noastre. Şi, ca să anticipez o întrebare de-a dumneavoastră, îmi doresc să finalizăm proiectele începute împreună, ca să facem din Mirăslău comuna pe care o merită locuitorii ei şi de aceea nu ascund faptul că doresc să candidez pentru un nou mandat de primar.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Oameni şi locuri
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]