LIVE VIDEO | VOT SECRET pentru alegerea VICEPRIMARILOR municipiului ALBA IULIA
LIVE VIDEO | VOT SECRET pentru alegerea VICEPRIMARILOR municipiului ALBA IULIA
Luni, 9 decembrie 2024, viceprimarii municipiului Alba Iulia sunt aleși prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali, precum și în urma negocierilor dintre partidele politice cu reprezentanți aleși în Consiliul Local, în urma alegerilor pentru autoritățile publice locale din 9 iunie 2024.
Citește și: SURSE | După 25 de ani, PSD ar putea avea viceprimar la Alba Iulia. Se negociază o alianță cu liberalii în Consiliul Local
Candidații propuși pentru funcția de viceprimar al municipiului Alba Iulia sunt Marius Filimon din partea PNL, Adina Toma, din partea PSD și Florea Paul Victor, candidat independent.
Menționăm faptul că, grupul AUR a părăsit sala.
Viceprimarul este subordonat primarului și, în situațiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situație în care exercită, în numele primarului, atribuțiile ce îi revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atribuțiile sale viceprimarului.
Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizația eferentă acestui statut, fiindu-i aplicabile incompatibilitățile specifice funcției de viceprimar prevăzute de Cartea I Titlul IV din legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare.
Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier locale, înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.
Art. 152 (2) – (4) și art. (6) din OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, cu modificările și completările ulteioare, statutează următoarele :
(2) Viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali.
(3) Exercitarea votului se face pe bază de buletine de vot. Alegerea viceprimarului se realizează prin hotărâre a consiliului local.
(4) În situația în care se aleg doi viceprimari, sunt declarați aleși candidații care au obținut votul majorității absolute. În această situație, consiliul local desemnează, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului.
(6) La deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcţie a viceprimarului participă şi votează consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune.
Conform art.139(1) și (7) – (10) din OUG nr. 57/2019 :
(1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, consiliul local adoptă hotărâri, cu majoritate absolută sau simplă, după caz.
(7) Pentru exercitarea votului secret se folosesc buletine de vot.
(8) Redactarea buletinelor de vot trebuie să fie fără echivoc. Pentru exprimarea opţiunii se folosesc, de regulă, cuvintele da sau nu.
(9) Buletinele de vot se introduc într-o urnă. La numărarea voturilor nu se iau în calcul buletinele de vot pe care nu a fost exprimată opţiunea consilierului local sau au fost folosite ambele cuvinte prevăzute la alin. (8).
(10) Abţinerile se numără la voturile împotrivă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Școala nu mai este ce a fost: Un elev a fost înjunghiat de un coleg într-o instituție de învățământ din România
Școala nu mai este ce a fost: Un elev a fost înjunghiat de un coleg într-o instituție de învățământ din România Cazurile de violență, în instituțiile de învățământ din România, sunt din ce în ce mai dese. Joi, 9 ianuarie 2025, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apel 112, cu […]