Rămâi conectat

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Slujba de sfințire a apei de Bobotează: Peste 1.000 de credincioși se roagă la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 1.000 de credincioși participă, luni, la slujba de Bobotează la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în cadrul căreia s-a s-a sfințit apa, iar la final credincioșii au primit, în sticle, Agheasma Mare, pe care o pot consuma în următoarele opt zile, dar și în cursul anului după post și rugăciune.

Sfințirea cea Mare a Apei a început în jurul orei 12.00 după Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Ca în fiecare an, sfințirea apei a avut loc în fața Catedralei, iar slujba a fost oficiată de un sobor de preoți.

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul  sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.

CITEȘTE ȘI: Mesaje de Sfantul Ion Botezătorul • SMS-uri haioase de Sfântul Ioan • Urări şi felicitări de „La mulţi ani” pentru Ioan, Ion, Ioana, Ionuţ şi pentru toţi cei care îşi sărbătoresc onomastica.

Botezul Mântuitorului în Iordan, poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greaca si înseamnă „arătare”, „descoperire”.

Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan –, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

Citește și: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Bobotează

Această slujbă s-a oficiat în toate bisericile ortodoxe, iar cei prezenți au putut să ia apă sfințită.

Aghiasma mare se poate consuma în fiecare zi, pe nemâncate, înainte de Anafură, până în data de 14 ianuarie, când este Odovania Praznicului Botezului Domnului.

Agheasma mare se păstrează vreme îndelungată la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, iar credincioşii o păstrează la loc de cinste, în sticle curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Din această apă se gustă, pe nemâncate, în zilele de post sau la sărbătorile mari.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

4-6 aprilie 2025 | Campanie umanitară pentru familiile uitate din județul Alba: Cum poți deveni voluntar și ce produse poți dona

Ziarul Unirea

Publicat

în

4-6 aprilie 2025 | Campanie umanitară pentru familiile uitate din județul Alba: Cum poți deveni voluntar și ce produse poți dona Albaiulianca Raluca Crișan, împreună cu Banca de Alimente organizează în weekend-ul 4-6 aprilie 2025, la magazinul Penny Ampoi și Kaufland Ampoi, o campanie umanitară pentru familiile uitate din județul Alba. Într-o lume care aleargă, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea