Rămâi conectat

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Slujba de sfințire a apei de Bobotează, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia: Credincioșii sunt așteptați pentru a primi Aghiasma Mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Slujba de sfințire a apei de Bobotează, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia: Credincioșii sunt așteptați pentru a primi Aghiasma Mare

Zeci de credincioși sunt așteptați, joi, 6 ianuarie 2021, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, unde va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei. Slujba este oficiată de ÎPS Irineu, în fața lăcașului de cult.

 

Sfințirea cea Mare a Apei a început în jurul orei 12.00 după Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Ca în fiecare an, sfințirea apei a avut loc în fața Catedralei, iar slujba a fost oficiată de un sobor de preoți.

Această slujbă s-a oficiat în toate bisericile ortodoxe, iar la sfârșit cei prezenți au putut să ia apă sfințită.

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.

CITEȘTE ȘI: Mesaje de Bobotează: Urări, sms-uri și felicitări pentru prieteni sau pentru familie

Botezul Mântuitorului în Iordan, poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greaca si înseamnă „arătare”, „descoperire”.

Aghiasma Mare sau apa Sfintita de la Boboteaza are intr-o masura cu mult mai mare, puterea sfintitoare si tamaduitoare. Ea se pastreaza nestricata vreme indelungata, ramane tot asa de proaspata, de curata si placuta la gust ca si cand ar fi atunci scoasa din izvor.

O parte din ea se pastreaza in biserica, intr-un vas anume, numit si aghiasmatar, si e folosita de preot la o multime de slujbe (ierurgii). Cu aceasta apa sfintita se stropesc persoanele si lucrurile care Sfintirea apei de Boboteaza catedrala din Alba Iulia81trebuie exorcizate, curatite sau sfintite. Se intrebuinteaza, de pilda: la botezul copiilor, la rugaciunea pentru durerea de cap, la randuiala de curatire a fantanii spurcate, la binecuvantarea inceperii semanaturilor, la vasul cel spurcat, la Tarinele (holdele), viile si gradinile bantuite de lacuste si gandaci, la Sfintirea crucii si a troitei, a clopotului, a vaselor si vesmintelor bisericesti s.a.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea