LIVE VIDEO. Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, concert la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia
Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu susține, în 30 noiembrie, un concert la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.
Sala este arhiplină.
Concertul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu face parte din programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.
A început la ora 19.00 și poate fi urmărit, live, pe ziarulunirea.ro.
Istoricul Filarmonicii de Stat Sibiu
Pentru Sibiu, oraș cu o existență de peste opt secole și punct de convergență a numeroase influențe economice și spirituale, manifestările muzicale au constituit permanent o parte integrantă a vieții citadine.
Încă din secolul al XVI-lea aici funcționa una din primele școli europene de orgă, fondată de Heronymus Ostermayer, iar arhivele orașului dețin partituri semnate de compozitori din secolele XVII și XVIII. Începând cu anul 1774, la curtea guvernatorului Transilvaniei, Samuel Brukenthal, au fost inaugurate concerte susținute de o orchestră profesionistă. În 1792, la doar un an de la moartea lui Mozart, la Sibiu s-a prezentat opera “Răpirea din serai”, iar în 1800, oratoriul “Creatiunea” de J. Haydn.
Pe parcursul secolului al XIX-lea au concertat la Sibiu mari muzicieni europeni: Franz Liszt, Johan Strauss, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Richard Strauss s.a. această activitate muzicală fiind susținută și continuată de societăți culturale românești sau germane până spre mijlocul sec. XX.
În contextul existenței unui însemnat număr de muzicieni și a unui conservator de muzică, ca și a unei îndelungate tradiții în domeniul interpretării simfonice și de opera, la 1 ianuarie 1949 a luat ființă Filarmonica de Stat Sibiu, instituție profesionistă de spectacole și concerte care de-a lungul celor peste 50 de ani de existență ca instituție de stat a prezentat mii de concerte simfonice și de muzică de operă, asimilând un vast repertoriu simfonic și liric. Nenumărate cronici din ziare și reviste românești și străine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrărilor pentru radio și televiziune, pentru disc și CD. De asemenea, un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atât în țară, cât și în străinătate – în Franța, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia etc.
Impreuna cu orchestra sibiana au concertat celebri interpreti romani si straini, intre care pot fi mentionati: Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Stefan Ruha (Romania), Monique de la Bruchollerie si Jean Jaques Thiollier (Franta), Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Lazar Berman, Dimitri Baskirov (Rusia), Ivry Gittlis (Elvetia), Monserrat Caballe (Spania), alaturi de multi altii.
Incepand cu stagiunea de concerte 2004-2005 noul sediu al Filarmonicii de Stat Sibiu este Sala THALIA. Construita in anul 1787 de Martin Hochmeiester, sala a fost distrusa de-a lungul timpului de doua incendii. Consiliul Judetean Sibiu a reluat activitatea de restaurare a edificiului in anul 1990, inaugurarea oficiala avand loc in acordurile Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven, cu ocazia concertului din 7 octombrie 2004.
[nggallery id=3082]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Conducere nouă la Fabrica de Arme Cugir: Radu Coroamă, numit în funcția de director general. A mai lucrat la UM Cugir și SRI
Conducere nouă la Fabrica de Arme Cugir: Radu Coroamă, numit în funcția de director general. A mai lucrat la UM Cugir și SRI Consiliul de Administrațieie de la Fabrica de Arme Cugir l-a votat, la recomandarea ROMARM, pe Radu Coroamă pentru funcția de director general, în locul fostului director, inginerul Grațian Duma, al cărui mandate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 septembrie: Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 septembrie: Ziua Pompierilor din România. Bătălia de pe Dealul Spirii și cum a devenit această zi dedicată pompierilor