Rămâi conectat

Actualitate

Litoralul românesc afectat de explozia barajului de pe Nipru: Viitura atinge curând Constanța. Specialiștii urmăresc fenomenul non stop

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Litoralul românesc afectat de explozia barajului de pe Nipru: Viitura atinge curând Constanța. Specialiștii urmăresc fenomenul non stop

Explozia de la barajul de pe Nipru, la 70 de kilometri de zona Herson, a devastat totul în cale și a ajuns în Marea Neagră, iar acum este împinsă de vânt și curenți către litoralul românesc. Mai sunt 10 zile până îi vom vedea efectele, avertizează specialiștii.

60 de kilometri în 3 zile

„În momentul de față se poate vedea o imagine satelitară din data de 10 iunie: se vede zona de vărsare a Niprului, se vede Golful Odessa, se vede zona afectată. Vorbim de o zonă cu o lungime de peste 50- 60 de kilometri, pe o suprafață considerabilă, de peste 100 de kilometri pătrați, care, în momentul de față este afectată de viitură. Vorbim de cantități foarte mari de apa dulce care vin din baraj, vorbim de sedimente, vorbim de nutrienți, care sunt spălați de apă din toată lunca inundabilă a Niprului, vorbim de mizerie, gunoaie, materie organică, crengi, lemne, gândiți-vă, totul a fost luat în calea viiturii. Aceasta spală în continuare, cât timp vine apa din bazin și totul se deversează în mare” a declarat Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

Viitura atinge curând Constanța

În ultimele zile, norii de deasupra Mării Negre i-au împiedicat pe specialiști sa monitorizeze situația prin satelit. Ultimele imagini însă, indica faptul că viitura se îndreaptă spre litoralul românesc.

„Imaginea cu viitura este de acum câteva zile, din 10 iunie. Gândiți-vă că, dacă în trei zile de la ruperea barajului, aceasta a ajuns deja la o distanță de aproximativ 50- 60 de kilometri, cum urmează o perioada de furtună în următoarele două– trei zile, furtună care va reuși să împingă apa și mai la sud, probabil în 10 zile vă ajunge și pe litoralul românesc. Pentru început viitura va ajunge în zona gurilor Dunării, ulterior, în, funcție de condițiile meteo, furtună sau curenți, apa va fi împinsă către sud, către zona litoralului turistic, Constanța, Mamaia și celelalte stațiuni”, a afirmat specialistul.

Timofte a atras atenția că principalul afluent al Mării Negre, Dunărea, va contribui la scăderea calității apei de îmbăiere din Marea Neagră. „De asemenea, toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă. Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei”, a precizat biologul Florin Timofte.

Sănătatea oamenilor nu este în pericol

Încă de la ruperea barajului s-a vorbit despre deversarea a peste 100 de tone de ulei industrial dintr-un bazin, în Nipru. Specialiștii ne liniștesc însă, din acest punct de vedere.

„Acea cantitate s-a combinat cu un volum foarte mare de apă, s-a amestecat și a ajuns în mare. Nu aici e pericolul. Aceea viitură a antrenat însă tot în calea ei: deșeuri, lemne, crengi, materie organică și toate materialele respective ajung în mare. Problema este că materialele organice provenite de pe uscat, împreună cu apa dulce care a dus la salinitatea scăzută a mării în acea zonă, plus sedimentele și nutrienții, vor crea în anumite locuri, probabil, cazuri de hipoxie: va dispărea oxigenul, vă apărea procesul de descompunere a acestei materii organice, cumulata cu scăderea transparenței apei, și va fi posibil să apară fenomene de hipoxie care, posibil, să atragă după ele și moartea unor organisme. Acest fenomen însă este urmărit, monitorizăm situația, vedem ce se întâmplă în continuare“, a mai declarat Florin Timofte, cercetător – biolog Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”.

El a dat asigurări că deocamdată nu sunt indicii că apa va fi poluată. „Deocamdată nu avem informații despre posibili poluanți: există produse chimice, poluanți, care sunt depuși în sedimentul adus de apă, dar vorbim totuși de o distanță pe care trebuie să o parcurgă până la litoralul nostru, se vor mai dilua, nu vor reprezenta un pericol pentru turiștii noștri, dar calitatea apei nu va fi aceeași, probabil se va schimba. Cel mai probabil vom observa în următoarele două săptămâni – o lună, că va scădea transparența, apa va avea o culoare verde sau alta culoare în funcție de ce organisme se vor dezvolta, dar nu este ceva de speriat“, arată cercetătorul de la Marea Neagră.

Alertă în Odessa

În Odessa, acolo unde viitura a ajuns deja de câteva zile, autoritățile au recomandat populației să nu intre în mare. Chiar exista porțiuni de plaja îngrădite, unde ucrainenii susțin că ar fi văzut cadavre de animale. Calitatea apei de băut și a produselor de origine animală este verificată, în permanență, iar autoritățile au recomandat oamenilor din zona să nu consume produse locale, din motive de sănătate publică.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul Potrivit prevederilor din noua Lege a pensiilor nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea