Rămâi conectat

Actualitate

LIPSĂ mare de medici de familie, în Alba: Concluziile ședinței Colegiului Prefectural, cu șefii deconcentratelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

LIPSĂ mare de medici de familie, în Alba: Concluziile ședinței Colegiului Prefectural, cu șefii deconcentratelor

Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba a avut loc începând cu orele 08:30, la sediul Instituției Prefectului – Județul Alba, Sala ”Mihai Viteazul”, convocată de Prefectului Județului Alba, domnul Nicolae Albu, cu participarea Subprefectului Județului Alba, domnul Andrei Vincze și a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate și altor instituții publice din județ.

Temele înscrise pe ordinea de zi au fost următoarele: Contractarea serviciilor medicale spitalicești în condiții de maximă eficiență și monitorizarea bugetului medicinei primare alocat din FNUASS; Protejarea sănătății publice prin prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc determinanți din mediul de viață și muncă și situația deficitului de medici de familie; Informare privind activitatea Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.

În deschiderea ședinței, domnul Nicolae Albu a dat cuvântul domnului Narcis Muntean, Director Executiv Relații Contractuale, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, care a prezentat un raport privind gestionarea fondurilor alocate pentru serviciile medicale în județ. Sumele contractate cu furnizorii de servicii medicale spitalicești din județ, în anul 2022, au fost în valoare totală de 164.566.424,01 lei, din care cheltuieli efective pentru tratarea cazurilor de COVID-19 în valoare de 11.582.207,27 lei. Valoarea totală a sumelor alocate serviciilor realizate în asistența medicală primară în perioada ianuarie – septembrie 2022 a fost de 770.605 lei.

În continuarea ședinței a luat cuvântul doamna dr. Ileana Văcaru, Șef compartiment, Direcția de Sănătate Publică Alba, care a prezentat o informare cu privire la programul de protejare a sănătății publice și situația deficitului de medici de familie. Doamna dr. Ileana Văcaru a subliniat două probleme stringente cu care se confruntă județul Alba: degradarea calității surselor de apă și lipsa medicilor de familie la nivelul a 10 UAT-uri. Necesarul de medici în asistența medicală primară în prezent este: în mediul urban: Alba Iulia (3 medici), Aiud (1 medic), Blaj (4 medici), Cugir (2 medici) și Baia de Arieș (1 medic); în mediul rural, cabinete medicale fără medici: Almașu Mare, Ceru Băcăinți, Cut, Întregalde, Lupșa, Mogoș, Ponor, Poșaga, Roșia de Secaș și Șugag (populație deservită 12819 persoane – date valabile la 1 iulie 2022). A fost subliniată necesitatea implicării autorităților locale și județene în crearea condițiilor optime de muncă în mediul rural, a infrastructurii rutiere rurale și a unor facilități acordate medicilor.

La următorul punct de pe ordinea de zi, doamna Cristina Brașovan, Șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba Iulia, a prezentat o informare cu privire la activitatea instituției. În domeniul prevenirii şi asistenţei consumatorilor de droguri au fost desfăşurate activități în toate mediile de intervenție – școală, familie și comunitate atât de specialiștii CPECA, cât și în colaborare  cu alte instituții partenere cu atribuții în domeniu și cu sprijinul cadrelor didactice care au fost formate pentru a implementa proiectele de prevenire. Au fost desfășurate: 337 acțiuni de prevenire în școli, la care au participat 7059 preșcolari și elevi ciclul primar, gimnazial și liceal, studenți și 536 cadre didactice; 7 acțiuni de prevenire în familie, la care au participat 537 părinți; 137 activități de prevenire în comunitate, la care au participat 7728 persoane populație generală (10-65 ani).

La punctul Diverse de pe ordinea de zi, prefectul Nicolae Albu a evidențiat rezultatele deosebite obținute în cazul unor evenimente care au implicat acțiunea integrată a mai multor instituții și structuri de ordine și siguranță publică. Situația de urgență apărută pe raza comunei Roșia Montană, prin creșterea nivelului apei în lacul Tăul Mare a fost gestionată cu mult profesionalism de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba, Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Inspectoratul Județean de Poliție Alba, Sistemul de Gospodărire a Apelor și a tuturor celorlalte instituții implicate. După mai multe zile de muncă neîntreruptă, s-a reușit scăderea cotei lacului de acumulare cu peste 5 metri, așa cum au recomandat și experții, restabilindu-se siguranța locuitorilor din zonă. Prefectul Nicolae Albu a informat membrii colegiului prefectural că marți, 25 octombrie 2022, prin Hotărâre a Guvernului, au fost alocate 2,7 milioane de lei pentru lucrări de siguranță și consolidare a barajului Tăul Mare, subliniind necesitatea unei monitorizări riguroase a modului de cheltuire a acestor fonduri.

Prefectul a recomandat instituțiilor publice să facă o analiză a aspectelor pozitive și a ceea ce nu a funcționat în intervențiile și acțiunile desfășurate, în vederea utilizării acestor date în îmbunătățirea organizării activității și mobilizării resurselor umane.

Un alt eveniment cu impact național a fost sărbătorirea la Alba Iulia a Centenarului Încoronării 1922-2022. Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba și  Inspectoratul Județean de Poliție Alba au desfășurat, în mod impecabil, misiuni de ordine și siguranță publică care au avut loc cu acest prilej.

Prefectul Albu Nicolae a adus în discuție și alte probleme de actualitate, cum ar fi: stadiul lucrărilor de modernizare la DN1 Alba Iulia – Aiud, unde nu au mai fost efectuate lucrări de turnare de covor asfaltic din anul 1996, coordonate de Secția Drumuri Naționale Alba; inițierea unor lucrări de reabilitare a clădirilor Casei de Cultură a Sindicatelor și a Casei de Cultură a Studenților și clarificarea situației privind întabularea acestor clădiri; organizarea și desfășurarea audiențelor susținute de către prefect și serviciile publice deconcentrate în localități din zona montană a județului.

La finalul ședinței a fost adoptată Hotărârea nr.14/2022 a Colegiului Prefectural al Județului Alba privind stabilirea datei și a tematicii ședinței următoare. Se stabilește ca dată de desfășurare a următoarei ședințe 28 noiembrie 2022, iar ordinea de zi va fi:

  • Raport de activitate al Direcției Județene pentru Agricultură Alba;
  • Informare privind activitatea Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Alba;
  • Scheme de plăți și măsuri de sprijin implementate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Alba;

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul universitar Bogdan Glăvan, comparație între Elon Musk și Marcel Ciolacu: „Noi și când copiem o idee bună de la alții o facem prost”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Profesorul universitar Bogdan Glăvan, comparație între Elon Musk și Marcel Ciolacu: „Noi și când copiem o idee bună de la alții o facem prost” Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie la Universitatea Româno-Americană și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri “Murray Rothbard” din cadrul URA, afirmă, cu referire la România, că „noi și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea