Rămâi conectat

Actualitate

Liliecii în perioada de hibernare: Parcul Național Apuseni găzduiește 23 din cele 32 de specii prezente în România

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liliecii în perioada de hibernare: Parcul Național Apuseni găzduiește 23 din cele 32 de specii prezente în România

Liliecii sunt animale extrem de sensibile, de dimensiuni mici și greutate redusă (au lungimea corpului de 3,6-8 cm, având între 4-35 grame). Există câteva perioade din ciclul lor de viață anual în care sunt foarte vulnerabili, cel mai mic deranj punându-le viața în pericol. Iarna este una dintre cele mai sensibile perioade din viața liliecilor.

Liliecii din țara noastră se hrănesc numai cu insecte. Pentru că iarna nu găsesc insecte, aceștia sunt nevoiți ori să migreze spre zone mai calde, ori să hiberneze pentru a putea supraviețui iernii. Deși sunt animale aparent mobile, cele mai lungi distanțe de migrație cunoscute sunt de aproximativ 1000 km, însă majoritatea speciilor de lilieci sunt sedentare, distanța dintre adăposturile de iarnă și cele de vară fiind de maxim 400 km.

Majoritatea presiunilor și amenințărilor asupra speciilor de lilieci din Parcul Natural Apuseni apare în urma activităților antropice. Astfel, accesul neautorizat în peșteri și nerespectarea regulilor de vizitare în peșterile deschise publicului larg duc la deranjul ridicat al speciilor de chiroptere.

Liliecii se orientează cu ajutorul ecolocației, adică un mecanism pentru orientare și comunicare, cât și pentru a procura hrană. Un singur exemplar poate consuma până la 2.000 de insecte într-o singură noapte;

Adăposturile alese pentru hibernare sunt în general cele subterane (peșteri, galeriile de mină), însă liliecii au cerințe diferite pentru microclimatul și dimensiunea adăposturilor, în funcție de specie. Speciile cavernicole formează colonii mono sau heterospecifice, iar unele exemplare pot fi izolate de restul grupului

RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejată de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) și 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații și monumente ale naturii) incluse în Parcul Natural Apuseni.

Pe suprafața ariilor naturale protejate administrate de Parcul Natural Apuseni se regăsesc 23 specii de lilieci din totalul de 32 de specii identificate in Romania.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Salariul minim pe economie brut de la 1 iunie 2024. Ce facilitate pentru salariați ar putea fi eliminată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Salariul minim pe economie brut de la 1 iunie 2024. Ce facilitate pentru salariați ar putea fi eliminată Guvernul plănuiește să majoreze salariul minim pe economie de la 1 iunie 2024, dar la pachet va elimina și o facilitate care le lăsa salariaților mai mulți bani în buzunar, conform unor surse guvernamentale. La finalul anului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea