Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, declarație politică în Parlament, de 1 Decembrie: 99 de motive să îndrăznești să crezi în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Stimați membri ai Parlamentului României, cei 99 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia ne găsesc împreună: ardeleni, moldoveni, olteni, munteni, dobrogeni, crișeni și bănățeni. Suntem un stat național, suveran, unitar, independent și indivizibil. Suntem în a trei republică, o democrație constituțională, membră a Uniunii Europene și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Emoțiile celebrării Centenarului ne găsesc poate nevrednici să celebrăm cum se cuvine  cei 99 de ani de Unire și stat național unitar. Totuși, îndrăznesc să enumăr motivele care, până acum, ne-au făcut să fim ceea ce suntem: o Românie puternică.

Pentru prima dată în istora postdecembristă, România este guvernată după un Program de guvernare amplu, dezbătut, votat și asumat de către Parlament și asupra căruia guvernează o monitorizare strictă chiar din partea partidului de guvernământ.

România preia, în anul 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene, un eveniment important pentru viitorul nostru în marea familie europeană, dar și pentru crezul în dezvoltarea și lărgirea  granițelor Uniunii.

Citește și PROGRAMUL de 1 DECEMBRIE 2017, Alba Iulia

România este singura țară din cadrul Uniunii în care valorile democrației sociale și ale statului bunăstării ghidează guvernarea și unde nu există mișcări iliberale  sau eurosceptice care să pună în pericol proiectul nostru european.

România a devenit acea țară unde pluralismul politic și participarea societății civile la actul guvernării sunt  realități fundamentale care definesc viața politică. În ciuda divergențelor, nimeni nu va putea să spună că, în România, libertatea de exprimare, asociere și cea individuală nu sunt garantate și încurajate de stat.

Perioada dintre  celebrarea a 99 de ani și Centenar ne provoacă pe toți, clasă politică și cetățeni, la niște proiecte ambițioase, dorite dar nerezolvate încă din fașele formării noului stat de la 1918:

  • Unificarea tuturor regiunilor istorice ale României printr-o infrastructură dezvoltată. Două autostrăzi, care să lege Moldova de Transilvania și Vechiul Regat, se impun de urgență iar eu sunt  sigur că vor fi finalizate în actuala guvernare PSD-ALDE;
  • Codificarea și reformarea administrativă. Adoptarea Codului administrativ și a Codului de procedură administrativă încununează munca unor generații de profesioniști ai dreptului care au creat legi, uzanțe, jurisprudență și doctrină pentru ceea ce înseamnă astăzi dreptul administrativ românesc.
  • Descentralizarea serviciilor publice, a competențelor materiale, funcționale și teritoriale, reprezintă un al deziderat al elitei politice moderne. Partidul Social Democrat a înțeles și și-a asumat finalizarea procesului descentralizării până în 2020.
  • Continuarea operei educaționale a ministrului Spiru Haret, aceea ca fiecare copil să meargă la școală, se traduce astăzi printr-un program de guvernare coerent în domeniul educației:  proiecte de costrucție și reabilitare de școli din PNDL 2,  pilotarea masei calde pentru elevi, asigurarea manualelor școlare, asigurarea  și respectarea drepturilor elevilor;

Așa cum am mai spus, pentru mine și Partidul Social Democrat, Marea Unire nu este doar o celebrare a trecutului, ci mai degrabă o motivație de a construi pentru viitor, împreună. Tot ceea ce credem, tot ceea ce spunem și tot ceea ce facem, politicieni și societate civilă, trebuie să fie numai în interesul românilor și a României, cu viziune, spre viitor. Un viitor al tuturor.

Vă urez ”La mulți ani” și  vă aștept cu sufletul deschis și multă bucurie la Alba Iulia,  de 1 Decembrie, așa cum a făcut-o și clasa politică acum 99 de ani.

 

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea