Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Proiectul gROwth – un proiect pentru un stat al bunăstării sociale
În peste 50 de ani de social democrație interbelică și aproape 30 de ani de social democrație postdecembristă, nicio forță politică de stânga nu a reușit să ofere românilor un proiect de țară de tipul ”statului bunăstării”. Astăzi, în ciuda criticilor opoziției radicale de dreapta și a unor trusturi de presă vândute intereselor străinilor, Partidul Social Democrat a reușit să creeze și să prezinte în cadrul Congresului proiectul gROwth.
Acesta, pe lângă creșterea veniturilor, are în vedere multe alte măsuri pentru români. Proiectul vizează în ansamblul viața celor care muncesc, are în vedere îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru salariați, facilități pentru deplasarea la locul de muncă și deduceri pentru asigurări de sănătate private.
Proiectul gROwth vrea crearea unor condiții adecvate pentru creșterea copilului, grădinițe cu program prelungit, after-school în toate școlile din România și nu numai. Tot în acest sens, acest nou proiect prevede asigurarea transportului pentru elevi, nu doar în mediul rural, ci și în mediul urban. Vedem că marile orașe din România sunt sufocate de traficul infernal de dimineață. Un sistem de transport public separat al elevilor către școala lor poate reduce semnificativ problemele de trafic și vor oferi mai mult timp părinților pentru a se pregăti pentru ziua de lucru. Am inițiat deja, împreună cu alți colegi PSD, propunerea legislativă Pl-x nr. 486/2017 care își propune să rezolve, odată pentru totdeauna, garantarea transportului elevilor și studenților. Sper și îmi doresc că va trece!
Vrem condiții excepționale de educație pentru elevi și studenți și venituri din ce în ce mai mari pentru dascăli. Un pachet special de măsuri de sprijin pentru tinerii români, să ii ajute să își îndeplinească 3 mari dorințe pe care le are orice tânăr:
– Sa aibă un loc de muncă bine plătit sau să-și deschidă o afacere;
– Să își poată permite o locuință doar a lui;
– Să își întemeieze o familie și să își poată crește copiii.
De asemenea, avem în vedere dreptul la zile libere pentru părinții care își duc copiii la consultații medicale, în afară de concediul medical prevăzut pentru perioade mai lungi în care copiii aflați în tratament medical trebuie să fie însoțiți de unul dintre părinți. gROwth trebuie să propună alternative pentru orarul ghișeelor, după orele de lucru obișnuite, astfel încât să-i poată deservi pe cei care muncesc.
gROwth este un program care cuprinde și legiferează ce trebuie să facă statul pentru fiecare român din momentul în care se naște și până la sfârșitul vieții. E un ideal pentru multe social democrații ale lumii, dar, iată că în România va deveni realitate.
În viziunea noastră, a Partidului Social Democrat, sunt cel puțin șase domenii prioritare în care România, prin resursele ei imediate și specifice își poate maximiza dezvoltarea. Vorbim despre educație, sănătate, infrastructură, agricultură, resurse naturale și energie și IT. Fiecare dintre aceste șase domenii reprezintă oportunități de creștere economică majoră și de creștere a calității vieții într-o măsură mai mare decît altele.
Acest program are ambiția de a smulge România din stagnare. El reprezintă un efort de continuitate care trebuie să rupă marea noastră tradiție de șovăială. Cele șase domenii, considerate de mare potențial și de mare necesitate, vor fi evaluate de specialiști. PSD va pune acest proiect în dezbaterea unor grupuri de expertiză reprezentând mediul academic, societatea civilă și capitalul privat. Apoi, cu adăugirile și corecțiile făcute, proiectul va fi discutat cu toate forțele politice și instituțiile interesate.
Pentru a reprezenta interesul pe termen lung al României, acest proiect are nevoie de susținerea generală a forțelor politice. Are nevoie de un pact politic pentru dezvoltarea României, care să asigure continuitatea derulării lui indiferent de cine vine la guvernare.
În forma sa finală, programul de dezvoltare strategică a României până în 2040 va merge în Parlament și va deveni lege. În afara lui, partidele și guvernele își pot implementa ideile politice și măsurile economice care țin de ideologia și interesele lor specifice, dar fiecare dintre guvernele viitoare va avea obligația de a-și duce la îndeplinire cota ce-i revine din program.
Împărțit riguros în etape, programul de dezvoltare strategică va fi sub supravegherea Consiliului de Programare Economică, cu scopul de a preveni și elimina orice abatere, orice încetinire de ritm și orice întrerupere. Indiferent de condițiile politice, acest program de dezvoltare strategică trebuie să funcționeze neîntrerupt.
Dacă privim înainte și dacă vom reuși să impunem acest efort de accelerare a economiei și societății, peste 22 ani, în 2040, vom putea vorbi despre o Românie mult diferită față de România de azi.
Cu toții ne dorim să fim a opta economie a Uniunii Europene și lider regional în Europa de Sud Est. Vom funcționa ca nod de infrastructură rutieră al comerțului dintre Orient și Occident, vom alimenta Europa cu mărfuri din porturile Mării Negre, la concurență cu porturile de la Marea Nordului. Vom furniza energie și resurse petroliere statelor din jur și vom avea independență energetică totală. Până în 2024 vom putea trece la moneda euro.
Pentru toate acestea e nevoie de multă, multă unitate și muncă în echipă. Despre asta a fost Congresul PSD, despre proiecția social democrației pentru România bunăstării. Voi contribui activ la acest proiect și îmi doresc ca la finalul carierei politice să fi lăsat o moștenire generațiilor viitoare care să se reflecte în nivelul de trai și bucuria de a fi român la el acasă.
Ioan Dîrzu
Deputat
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Laboratorele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier. Valoarea investiției
Laboratorele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier. Valoarea investiției Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ. Citește și: Școlile și liceele din […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată