Rămâi conectat

Politică Administrație

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Isărescu a depreciat intenționat leul doar ca firmele străine să încaseze mai mulți bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ce PSD a demonstrat că BNR a intervenit în scăderea ROBOR în 2008, pentru a proteja imaginea Guvernului Băsescu-Boc, acum domnul Isărescu se răzbună pe PSD aplicând metoda pârjolirii satelor și otrăvirii fântânilor. Domnul Isărescu a intrat în război nu doar cu PSD, ci cu întreaga țară, preferând să distrugă economia doar pentru a șantaja Parlamentul și a obține un nou mandat de guvernator.

BNR a extras de pe piață tot excesul de lichiditate și acum joacă la creșterea dobânzilor, pentru a forța Guvernul să renunțe la taxa pe lăcomie. În ultimele doua săptămâni, BNR a efectuat două operațiuni REPO în valoare cumulată de 14,5 mld lei, forțând băncile să crească ROBOR.

Dacă în 2008, BNR se lăuda că intervine în scăderea ROBOR pentru a proteja populația și guvernul PDL-ist, în 2019 spune că nu poate interveni să scadă ROBOR, dar poate interveni să-l mărească. Este clar că domnul Isărescu e dispus să nenorocească toți românii cu credite doar pentru a scăpa de PSD.

Tot BNR lasă intenționat leul să se devalorizeze și în curând îi va pune stop. De ce? Pentru că grija domnului Isărescu este pentru cei care produc cea mai mare parte a capitalului românesc, adică străinii.

Acești oameni de afaceri își calculează afacerile în euro sau dolari, dar încasează în lei și domnul Isărescu are mereu grijă ca aceștia să nu piardă prea mult la schimbul în euro. Așadar, ei, reprezentând economia dominantă, vor să nu încaseze mai puțin și de acest lucru are mereu grijă BNR-ul. Mereu, românii simpli sunt cei care au de pierdut din cauza manevrelor domnului Isărescu.

Pe guvernatorul României îl deranjează teribil progresul economic al României față de acum 10 ani. Guvernarea PSD-ALDE, a ultimilor doi ani, a consolidat echilibrele macroeconomice și a îmbunătățit radical performanța și potențialul economico-social al țării.

Sunt temeiuri solide care descurajează orice potențială speculație asupra monedei naționale, în ciuda manevrelor domnului Isărescu. Iată argumentele:

  • România are rezerve internaționale (valută și aur) consistente, adecvate – 36,8 miliarde de euro în dec 2018, mai mari cu 2,6 miliarde de euro față de finalul guvernării Cioloș – 34,2 miliarde de euro în dec 2016.
  • Ponderea datoriei externe nete raportată la PIB este în scădere. Acum, 35% din PIB, față de 37%, în urmă cu doi ani!
  • Necesarul brut de finanţare s-a redus la mai mult de jumătate faţă de nivelul din 2009 (ca pondere în PIB).
  • Sistemul financiar al României este puternic. Nu mai este dependent de finanţarea externă.
  • Deficitul de cont curent s-a adâncit dar este finanţat sustenabil din fluxuri de capital stabile, negeneratoare de datorie externă.
  • Investitițiile străine directe în România au însumat 4,8 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului 2018, mai mult cu 8,6% faţă de nivelul înregistrat în perioada ianuarie – noiembrie 2017, când au fost de 4,4 miliarde euro. (Sursa: www.bnro.ro, 2019).
  • CDS-urile României se menţin în jurul a 100 puncte – evoluţia este stabilă ceea ce înseamnă că nu s-a schimbat percepţia investitorilor – creditorilor străini asupra fundamentelor economiei româneşti, aşa cum se spune.
  • Sustenabilitatea deficitului bugetar este în limite rezonabile.
  • Ponderea datoriei guvernamentale în PIB este în scădere.
  • Populaţia este mai imunizată în faţa crizei sau șocului extern iar companiile sunt mai solide, mai puternice și mai pregătite.

Încrederea este cheia stabilității și dezvoltării! Însă atacurile necontenite, fake-news-urile, propaganda continuă a apocalipsei, declarațiile iresponsabile ale înalților oficiali, de tipul Iohannis ” nu mai aveți bani de pensii și salarii”, toate acestea sapă încrederea și pot provoca efecte negative economiei.

O atestă studiile științifice și precedentele întâmplate. Peste toate acestea, manevrele domnului Isărescu de creșterea ROBOR-ului și depreciere a leului, doar pentru a șantaja Parlamentul să-i mai dea un mandat de guvernator, sunt condamnabile și impun chiar tragerea la răspundere penală pentru trădare.

Parlamentul nu poate fi șantajat de niciun guvernator iar oamenii nu pot fi mințiți. Domnul Mugur Isărescu nu doar că nu mai are dreptul să fie guvernatorul României, ci trebuie revocat de urgență de către Parlament.

Organele de urmărire penală ar trebui să investigheze dacă e legal ca guvernatorul României să crească  artificial ROBOR și să devalorizeze leul doar pentru a rămâne pe funcție!

Ioan Dîrzu

Deputat PSD de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea