„Liderii” din… fundul curții: Statistica rușinoasă, care arată că peste un sfert dintre români încă au toaleta în curte
Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia „Igienă pentru toţi”. Din păcate, o statistică rușinoasă arată cât de departe suntem de fapt de civilizație, deoarece peste un sfert (27,7%) din populația României încă nu are o toaletă în interiorul casei, potrivit unor date publicate astăzi de Eurostat, cu ocazia Zilei mondiale a toaletei (World Toilet Day).
Așadar, peste un sfert (27,7%) din populaţia României trăia, în 2018, într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, în scădere faţă de procentul de 29,7% înregistrat în 2017, însă de peste zece ori mai mare decât media de 2,1% înregistrată în 2018 la nivelul Uniunii Europene.
În nu mai puţin de 19 state membre UE, ponderea populaţiei care trăia în 2018 într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei era mai mică de 1%, în cazul Germaniei, Luxemburgului, Olandei şi Suediei procentul fiind chiar apropiat de zero.
La polul opus 27,7% din populaţia României locuia în 2018 într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, acesta fiind de departe cel mai ridicat procent din UE. România este urmată la distanţă de Bulgaria unde 15,3% din populaţie are toaleta în afara casei, Lituania (10,6%), Letonia (9,9%) şi Estonia (5,3%).
Totuşi, dacă se compară situaţia din 2010 cu cea din 2018, ponderea populaţiei care trăieşte într-o locuinţă care nu are toaleta în interiorul casei a scăzut la nivelul UE cu 1,2 puncte procentuale, de la 3,3% până la 2,1%, în timp ce în România a scăzut cu 13,2 puncte procentuale, de la 40,9% până la 27,7%.
4,5 miliarde de oameni trăiesc fără unul dintre cele mai banale drepturi recunoscute
Agerpres relatează că, în fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă şi igienă.
Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6), să garanteze că până în 2030 toţi oamenii vor avea acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromis.
sursa: Digi24
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
Urări de Sfântul Andrei 2024 • Mesaje de Sfântul Andrei. Texte cu felicitări pe care le poți transmite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei. Felicitare de Sfântul Andrei Ziua de 30 noiembrie este marcată în calendarul creștin-ortodox ca fiind una din cele mai importante sărbători romanești. Este ziua în care îl […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Actualitateacum 7 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2024: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 2 zile
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România