Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea” Blaj, schimb de experiență în Franța, alături de alte cinci licee agricole
Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea” Blaj, schimb de experiență în Franța, alături de alte cinci licee agricole
Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea” Blaj a participat la un schimb de experiență organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România și Ministerul Agriculturii din Franța.
Citește și: VIDEO Pricesne emoționante, interpretate de o elevă de 13 ani din Alba, la intrarea în Postul Paștelui
În perioada 21-26 februarie 2024, în urma unui parteneriat încheiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România și Ministerul Agriculturi din Franța, a avut loc un schimb de experiență, organizat în cadrul unor licee agricole, RETHEL si AVIZE , respectiv ferme din Franța.
Scopul deplasării, a fost de a cunoaște modul de colaborare dintre liceele agricole și fermierii francezi, în funcție de solicitările acestora,precum și pregătirea profesională a elevilor.
Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea” a participat în cadrul acestui proiect, alături de alte 3 licee preponderent agricole din Romamia reprezentate prin directorii: DOHOTARIU Dumitru Viorel- Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, județul Botoșani; BENEDEKT Vasile- Liceul Tehnologic “Ioan Ossian ” Șimleu Silvaniei ; Dobre Elena- Liceul Tehnologic Agricol Smeeni. Județul Buzău; respectiva 3 reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale : Doamna Elena TATOMIR, director general Politici Agricole ;Doamna Mihaela Mariana VARTOLOMEI, Consilier.Doamna Livia CHIVU, responsabil relații internaționale, în special relațiile cu Republica Franceză si 4 fermieri din tară AFLAT Teodor- SC AGROFERM SRL-Medias; MARIN Laurentiu-SC Universal Ago Martac SRL- Buzău, LEFTER Fănică- LEFTER AGROZOOVET SRL MLENAUTI- Botoșani; FIȚ Delia -Podgoria Siolvania – Șimleul Silvaniei.
Instituția noastră Liceul Tehnologic ,, Ștefan Manciulea ,, Blaj, a fost reprezentată de doamna dir. prof. Tomotaș Valeria Cristina, care a luat pulsul instituțiilor vizitate și a consemnat exemplele de bune practici, cu scopul valorificării pentru o viitoare dezvoltare a liceului nostru.
Programul a urmărit vizitarea unor ferme, exploatații agricole , instituții care se ocupă de domeniul acesta. Astfel, prima zi a fost marcată de vizita la o exploatație agricolă, EARL de BRETEUIL – L’Aire à Grange. Fermierul domnul Alexis DUPUIT a prezentat detalii prețioase despre tehnologia utilizată, circuitul activităților, lăsând o impresie de un deosebit profesionalism.
A urmat vizita la Liceul Agricol RETHEL (45 km de Reims), ce a implicat o serie de alte activități : vizită la o fermă pedagogică, cu exploatare mixtă, în domeniul zootehniei- vaci de lapte și ovine. În cadrul prezentării învățământului agricol francez, s-a remarcat intervențialui Stéphanie MANGIN, DGER, biroul de relații europene și cooperare internațională. Vizita a continuat cu o prezentare a activității practice la stână, cu profesor de zootehnie, discuții cu reprezentanții Direcției și cu profesori tehnici.. O altă vizită a avut loc la o exploatație agricolă specializată în creșterea bovinelor, suinelor, transformare/industrializare și vânzare directă. Instituțiile vizitate au fost:GAEC/Cooperativa de la BasseWarby – La FILATURE, reprezentată de domnul Damien JONET.
Pentru vineri,a fost alocată o vizită la un liceu viticol din AVIZE (45 km de Reims), au fost discuții referitoare la prezentarea rolului domeniului în pedagogie și importanța stagiilor, urmate de vizita la cramă de renume din zonă ,respectiv vizita unei exploatații viticole din zonă.
În weekend, activiățile proirctului s-au desfășurat la Paris, respectiv la Salonul internațional pentru agricultură.
Intregul program din Franta a fost coordonat de Cyrille SCHWEIZER, consilier pentru afaceri agricole, Ambasada Franței în România , Nancy GOULLIER, facilitator pentru România în domeniul învățământului agricol
– traducător franceză / română: Violetta BACZYNSKI
Experiență, professionalism și dăruire. Aceste cuvinte descriu întreaga implicare din partea tuturor participanților, care au observat eficiența colaborării dintre liceelea gricole și fermieri.
Participarea în cadrul acestui proiect a avut o mare însemnătate pentru LiceulTehnologic ,,Ștefan Manciulea” Blaj, contribuind la îmbunătățirea relațiilor cu unități de învățământ din alte țări, precum și dezvoltarea cunoștințelor în domeniul agricol.
Prof. responsabil cu imaginea scolii
Ioana Breazu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba