Liber Pater, zeul protector al viţei de vie şi fertilităţii ogoarelor, exponatul lunii la Muzeul Unirii
Grupul statuar roman a fost descoperit fragmentar între anii 1998-2000, în timpul campaniei arheologice desfăşurată în zona Partoş, aflată pe locul anticului Apulum
Marţi, 10 ianuarie 2012, ora 12.00 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va debuta oficial o inedită manifestare culturală intitulată sugestiv, Exponatul lunii. Evenimentul îşi propune să readucă în atenţia publicului o serie dintre cele mai importante bunuri culturale din patrimoniul muzeului albaiulian. Astfel, în fiecare lună a anului 2012 va fi expusă, într-un spaţiu special, câte o piesă de rezistenţă din colecţiile muzeului.
Pentru luna ianuarie a fost ales un spectaculos grup statuar roman cunoscut sub numele de Liber Pater. El a fost descoperit fragmentar între anii 1998-2000, în timpul campaniei arheologice desfăşurată în zona Partoş, aflată pe locul anticului Apulum. Divinitate arhaica din Italia centrala, Liber Pater era, impreuna cu perechea sa Libera, protectorul vitei de vie si al fertilitatii ogoarelor. Aceasta imprejurare a dus la asimilarea sa cu Dyonisos – Bacchus si la raspandirea cultului sau in intregul Imperiu Roman.
De precizat că la deschiderea oficială va fi prezent şi cel care a descoperit grupul statuar, arheologul clujean Alexandru Diaconescu.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. (B.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun