Liber Pater, zeul protector al viţei de vie şi fertilităţii ogoarelor, exponatul lunii la Muzeul Unirii

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Grupul statuar roman a fost descoperit fragmentar între anii 1998-2000, în timpul campaniei arheologice desfăşurată în zona Partoş, aflată pe locul anticului Apulum

Marţi, 10 ianuarie 2012, ora 12.00 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va debuta oficial o inedită manifestare culturală intitulată sugestiv, Exponatul lunii. Evenimentul îşi propune să readucă în atenţia publicului o serie dintre cele mai importante bunuri culturale din patrimoniul muzeului albaiulian. Astfel, în fiecare lună a anului 2012 va fi expusă, într-un spaţiu special, câte o piesă de rezistenţă din colecţiile muzeului.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Pentru luna ianuarie a fost ales un spectaculos grup statuar roman cunoscut sub numele de Liber Pater. El a fost descoperit fragmentar între anii 1998-2000, în timpul campaniei arheologice desfăşurată în zona Partoş, aflată pe locul anticului Apulum. Divinitate arhaica din Italia centrala, Liber Pater era, impreuna cu perechea sa Libera, protectorul vitei de vie si al fertilitatii ogoarelor. Aceasta imprejurare a dus la asimilarea sa cu Dyonisos – Bacchus si la raspandirea cultului sau in intregul Imperiu Roman.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

De precizat că la deschiderea oficială va fi prezent şi cel care a descoperit grupul statuar, arheologul clujean Alexandru Diaconescu.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.  (B.P.)

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Must de Jidvei