Rămâi conectat

Politică Administrație

Legile Justiției au fost votate marți în Camera Deputaților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Legile Justiției modificate de Comisia Iordache au fost adoptate de plenul Camerei Deputaților pe bandă rulantă. Acesta este și motivul certurilor aprinse și acuzațiilor dure dintre aleșii opoziției și cei ai puterii. Deputații opoziției au declarat de la tribuna parlamentară că puterea vrea să confiște justiția în scop personal și de aici un întreg schimb de replici.

Vot final în plenul Camerei Deputaților:

Legii nr.304/2004 se referă la organizarea judiciară – 183 „pentru”, 91 „impotriva”, 1 abtinere.

– Legii nr.303/2004 – privind statutul judecătorilor – 190 „pentru”, 89 „împotriva”

– Legii nr.317/2004 – privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturi – 189 „pentru”, 101 „împotriva”, o abținere

Cele trei legi au fost adoptate.

Comisia specială Florin Iordache a votat marți dimineață ultimele modificări la articolele declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională, apoi a trimis documentele plenului Camerei.

Parlamentarii din Comisia pentru legile justiției au dat marți raport de admitere, în ansamblu, pentru legile 303/2004 și 317/2004 privind Statutul magistraților, respectiv privind funcționarea și organizarea CSM. Ambele rapoarte au fost votate cu 13 voturi pentru și 6 împotrivă.

Parlamentarii au dezbătut deja de săptămâna trecută amendamentele puterii la cele trei legi ale justiţiei.

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei a votat luni ca preşedintele României să fie exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), astfel că atribuţiile de revocare şi numire a acesteia îi revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

S-au mai operat modificări la legea 303 în zona acțiunii în regres, acolo unde s-a redefinit conceptul de eroare judiciară, comisă de un magistrat. Noua definiție face referire la drepturile absolute ale unei persoane și la încălcarea în mod vădit incontestabil a normelor de către magistrați, ca o condiție sine qua non pentru începerea recuperării prejudiciului în instanță.

Ministerul Finanțelor va avea dreptul să se îndrepte împotriva magistratului, care a comis acea eroare judiciară, numai în condițiile în care Inspecția Judiciară dovedește acest lucru, prin întocmirea unui raport care are la bază verificări cu privire la reaua credință sau gravă neglijență comisă de magistrat.

O altă modificare se referă la eliminarea acelui articol prin care prin care un magistrat putea ocupa demnități publice precum cea de ministru al Justiției. În schimb, un magistrat poate să ocupe o funcție într-o instituție europeană.

A fost eliminat și rolul comisiilor parlamentare SRI și SIE în verificarea declarației pe proprie răspundere pe care trebuie să le depună magistrații.

Se așteaptă ca documentele să fie remise plenului Camerei, pentru că încă de ieri reprezentanții Puterii le-au pus pe agenda de lucru a Camerei, pentru ca azi să avem un vot final în prima camera a Parlamentului, a transmis Marius Vulpe.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale s-au pus de acord și s-a ajuns la o înțelegere pentru ministerele. S-a aflat acum și ce ministere va conduce fiecare partid. Inițial PSD lua 8 ministere, PNL […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea