Legea salarizării unitare a bugetarilor trimisă către Parlament în luna iunie 2017. Ce noutăți aduce legea

Ministrul Muncii, Lia Vasilescu a declarat luni că Legea salarizării unitare a bugetarilor va fi finalizată şi trimisă către Parlament cel mai târziu în luna iunie 2017, ea menţionând că raportul dintre salarii va fi de 1 la 13.
„Acum lucrăm la Legea salarizării unitare, iar toate salariile bugetarilor vor creşte, evident că vor creşte şi cele ale demnitarilor în raportul care este absolut necesar, dar credem că e bine să se întâmple toate aceste majorări odată pentru toată lumea”, a spus ministrul Muncii.
Vasilescu a menţionat că raportul dintre salarii va fi de 1 la 13, potrivit Mediafax.
„Nu o luăm de la zero. Raportul va fi de 1 la 13. Termenul este trimestrul al doilea al acestui an, deci practic din aprilie-mai trebuie să o avem în curs de finalizare ca maximum în luna iunie să intrăm cu ea în Parlament”, a adăugat ministrul Muncii, menţionând că legea va intra în dezbaterea Legislativului înainte de vacanţa parlamentară.
Anterior, ministrul Muncii a precizat că va lucra pe legea deja făcută de Rovana Plumb, ci nu pe legea tehnocraţilor.
„Nu avem de ce s-o amânăm, pornim de pe legea Rovanei Plumb, şi aceea trebuie un pic periată, dar nu vom merge pe legea tehnocraţilor. Acolo e o creştere de 19,5 miliarde de lei, noi am prognozat 32 de miliarde de lei”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, într-o emisiune TV.
Proiectul privind legea salarizării a Rovanei Plumb sublinia faptul că veniturile românilor creşteau cu procente cuprinse între 20 şi 70%, în cazul celor cu venituri mici.
De exemplu, un profesor universitar urma să câştige între 4.170 şi 9.578 lei, în timp ce un rector, puţin peste 12.000 lei. Bani mai mulţi primeau şi inspectorii şcolari, aceştia câştigând în jur de 7.200 de lei. Iar salariul unui profesor, cu studii superioare, grad I era cuprins între 2.948 şi 6.167 lei.
Salariile profesorilor, potrivit proiectului privind legea salarizării a Rovanei Plumb:
- Profesor universitar: 4.170 lei – 9.578 lei
- Rector: 12.059 lei
- Inspector şcolar: 7.272 lei
- Profesor, studii superioare, grad I: 2948 – 6167 lei
În sănătate, un medic primar urma să câştige între 5.600 lei şi 7.000 de lei, în timp ce salariul unui medic specialist era de peste 3.600 de lei, iar cel al unui asistent medical de peste 2.900 de lei.
Salariile medicilor, potrivit proiectului privind legea salarizării a Rovanei Plumb:
- Medic primar: 5.636 lei – 7.018 lei
- Medic specialist: 3.664 lei – 4.563 lei
- Asistent medical principal: 2.990 – 3.464 lei
Legea salarizării a prevăzut creşteri salariale şi pentru funcţionarii publici şi demnitari. Potrivit proiectului, primarul Bucureştiului era cel mai bine plătit demnitar ales din administraţia locală, cu un venit brut de 16.000 de lei brut pe lună, în timp ce un primar al unei comune cu mai puţin de 3.000 de locuitori primea un salariu brut de 6.900 de lei brut lunar.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
FOTO | Șofer din Alba, implicat într-un accident rutier pe autostrada A1: Un bărbat de 57 de ani, rănit după coliziunea față-spate dintre autoturism și un autocamion
Șofer din Alba, implicat într-un accident rutier pe autostrada A1: Un bărbat de 57 de ani, rănit după coliziunea față-spate dintre autoturism și un autocamion Un accident a avut loc joi după-masa pe autostrada A1, km 242, sensul de mers Sibiu – Boița. Traficul a fost restricționat pe banda 1, din cauza evenimentului rutier în […]
Pensii 2025 | Se scurtează perioada de aşteptare în ceea ce privește calculul pensiei comunitare pentru cetăţenii români care au lucrat în Spania
Pensii 2025 | Se scurtează perioada de aşteptare în ceea ce privește calculul pensiei comunitare pentru cetăţenii români care au lucrat în Spania Miercuri, 2 iulie 2025, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Florin Manole, s-a întâlnit cu ambasadorul Regatului Spaniei în România, Excelenţa Sa José Antonio Hernández Pérez-Solórzano. Cei doi oficiali au discutat […]
„Ordonanța austerității”, publicată de Guvern: Crește TVA, îngheață salariile și pensiile, cresc taxele
„Ordonanța austerității”, publicată de Guvern: Crește TVA, îngheață salariile și pensiile, cresc taxele Guvernul Bolojan a lansat în consultare publică „OUG-ul austerității”. Conform proiectului publicat, vor îngheța pensiile, salariile și drepturile sociale, va crește cota generală de TVA de la 19% la 21%, se impune plata CASS la pensiile de peste 3.000 de lei. Citește […]