Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Legea pensiilor trebuie modificată urgent, odată cu intrarea în vigoare a noii legi de salarizare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Legea pensiilor trebuie modificată urgent, odată cu intrarea în vigoare a noii legi de salarizare

Iniţiativa Guvernului României condus de premierul Victor Ponta, de a adopta o nouă lege de salarizare a bugetarilor care să reaşeze retribuţia muncii pe nişte principii sănătoase, cum ar fi: importanţa socială a muncii prestate, nivelul studiilor, perfecţionarea profesională, gradul de competenţă etc. şi punerea ei în aplicare începând cu data de 01.01.2016, impune ca o necesitate stringentă modificarea şi punerea concomitentă în aplicare şi a Legii 263/2010 – Legea pensiilor.

Ca urmare, odată cu intrarea în vigoare a noii legi de salarizare, aşa cum se prognozează în noua grilă, majorările salariale pentru diferite categorii de bugetari vor determina creşterea discrepanţelor dintre veniturile acestora şi cele ale pensionarilor, inclusiv între pensionarii proveniţi din aceeaşi categorie socio-profesională, cu aceeaşi vechime, acelaşi nivel de studii şi perfecţionare profesională (în cazul profesorilor grade didactice, masterate, doctorate etc.) dar pensionaţi la intervale de timp relativ mici. Aşa cum prevede acum art. 102 (2) din Legea 263/2010: ”valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”, realizat în anul precedent.

Deşi amendamentul PSD şi PNL, de la acea vreme, nu ştiu dacă nu cumva a fost făcut formal, prevedea ca valoarea anuală a punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu anual brut, pedeliştii, având-o în fruntea Camerei Deputaţilor pe Roberta Alma Anastase, n-au cedat „presiunilor” opoziţiei şi şi-au impus punctul de vedere. Cred că aşa cum, cu o lună în urmă, PNL-ul s-a opus formal senatorilor şi deputaţilor care şi-au votat acordarea de pensii speciale, începând de la 1600 la 4600 de lei, în funcţie de numărul mandatelor, tot aşa şi la votarea legii pensiilor din 2010, partidele din opoziţie au acţionat formal, altfel nu-mi explic de ce, după 3 ani de când coaliţia PSD – UNPR – PC este la putere, nu au modificat acel articol de lege, susţinut atunci cu atâta „vehemenţă”. Pentru simpla curiozitate a pensionarilor care vor fi interesaţi de evoluţia pensiei lor, am să fac un calcul simplu pe care ar fi trebuit să-l facă preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, domnul Preda Nedelcu, dar, după cum se vede, domnia sa este preocupat de încheierea unor protocoale de colaborare cu „generalul izmenelor” şi partide de 2% formate din traseişti politici. În consecinţă, am să prezint un exemplu din care rezultă cât este pensia calculată în forma actuală, adică 100% rata inflaţiei la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut şi cât ar fi fost dacă valoarea punctului de pensie s-ar fi calculat ca fiind egală cu 45% din salariul mediu brut pe economie, din anul precedent, aşa cum au susţinut parlamentarii PSD-ului şi PNL-ului, în anul 2010, când s-a votat Legea pensiilor. Pentru aceasta am ales un caz real, un pensionar cu un punctaj egal cu 2,18677. Deci, înmulţind valoarea punctului de pensie din 2015, adică 830,2, cu punctajul avut – 2,18677 – rezultă o pensie de 1.815,4564, adică rotunjit în favoarea pensionarului 1.816 lei. Dacă pensia ar fi fost calculată astfel încât valoarea punctului de pensie să fie egală cu 45% din salariul mediu anual, din anul precedent, am fi avut următoarele date: în 2014 salariul mediu brut pe economie a fost de 2.298 lei, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de pensie calculată ca fiind 45% din acesta ar fi fost de 1.034,1. Înmulţită cu punctajul pensionarului (2,18677) ar fi rezultat o pensie de 2.262 lei, mai mare decât pensia actuală cu 446 lei. Într-un an de zile pensionarul respectiv ar fi câştigat (446×12=5.352) cu 5.352 lei mai mult. A

nul viitor, acelaşi pensionar ar fi avut o pensie brută echivalentă cu suma de 2.377 lei. Analizând datele comparative prezentate într-un studiu foarte interesant al Redacţiei ziarului Unirea, de la sfârşitul anului 2013, cu exemplul prezentat, trebuie să mai adaug ceva: pensionarul este profesor, are studii superioare, a obţinut toate gradele didactice la timp, fără să aibă nici un an întârziere, iar din cei 101.205 pensionari din judeţul Alba, se înscrie în primii 842, cu pensiile cele mai mari.

Presupunând că acesta ar fi raportul aproximativ în fiecare judeţ din ţară am putea spune că din cei 5.375.000 de pensionari câţi au fost înregistraţi în primul trimestru al anului 2014, exemplul pe care l-am dat îl situează pe pensionarul în cauză undeva între primii 50.000, ca mărime a pensiei, la nivel naţional. Şi totuşi, comparându-i pensia brută din acest an (1816 lei) cu salariul mediu brut din 2015, care este de 2.415 lei, observăm că aceasta este mai mică decât salariul cu 599 de lei. De asemenea, pensia medie în România, din anul 2015 (886 lei), este mai mică decât salariul minim (1050) cu 164 lei. Or, în aceste condiţii, cred că se impune de urgenţă modificarea art. 102(2) din Legea pensiilor, astfel încât creşterea valorii punctului de pensie să se facă în fiecare an cu cel puţin 45% din salariul mediu brut pe economie, din anul precedent, la care să se adauge eventual şi rata inflaţiei, altfel pensionarii vor fi din ce în ce mai săraci. Parcă îmi este şi frică să mă gândesc la cei cu pensii medii şi mai mici, ştiind că de fiecare dată, după majorările de salarii, urmează creşterea necontrolată a preţurilor pe piaţa liberă. Tot referitor la pensionari aş vrea să ridic problema biletelor de călătorie prin CFR. Sunt convins că este vorba despre o megaescrocherie pe care DNA-ul ar trebui să o verifice.

Daţi-ne eventual bonuri valorice, decontaţi-ni-le sau nu le mai daţi. N-aş vrea să stric reputaţia acestui ziar serios, dar trebuie să fac o comparaţie nu chiar potrivită şi să spun că acordarea acestor bilete de călătorie gratuite poate fi comparată cu acordarea unui set de prezervative unor impotenţi. În orice caz, este ruşinos ca un om, după 30 – 40 de ani de muncă, să rabde de foame. Pe vremea comuniştilor exista o lozincă: ”Nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă”! Din punctul meu de vedere ea ar trebui sa fie valabilă şi astăzi. Un mare profesor din Alba Iulia, faţă de care am un deosebit respect, mi-a spus într-o zi: „îţi citesc articolele şi am observat că ai o uşoară înclinaţie spre stânga”. Da, fiindcă sunt fiu de miner şi am văzut în jurul meu multă sărăcie, numai că părinţii mei au fost foarte buni „miniştri de finanţe şi ai muncii”, au ştiut să cheltuiască fiecare leu cu folos, iar de la vârsta de 6 ani în sus, diviziunea muncii în familie s-a făcut în funcţie de vârstă, nimeni nu a fost scutit. De aceea spun, am înclinaţii de stânga, sunt pentru măsuri sociale, dar nu aplicate prost. Ca să dau un exemplu, măsura „cornul şi laptele” a fost foarte bună, dar implementată prost. Toate măsurile sociale trebuie să stimuleze munca, altfel ne ducem dracului cu tot statul nostru social. Să faci nu ştiu câţi copii ştiind că trăieşti din alocaţiile lor, să mai fumezi şi ţigări superlong şi să butonezi mereu telefonul mobil, tot din banii lor, mi se pare o prostie pe care statul o girează cu bună ştiinţă.

Or, sărăcia multor pensionari care au muncit o viaţă întreagă se trage şi din aceste măsuri sociale de care beneficiază cei pe care statul i-a obişnuit să sfideze munca. Dacă guvernul, indiferent cum se va numi, va elimina măsurile sociale care nu stimulează munca iar DNA-ul, şi o felicit pe Codruţa Kovesi, va reuşi să ne scape de corupţi, sunt convins că o s-o ducem bine cât de repede. La toate acestea aş mai adăuga ceva: mai mult patriotism şi un pic de naţionalism nu ne-ar strica. Când văd cum ne ciufulim noi pe noi, peste tot în lume, de la şeful statului până la ultimul „cârpă-n cur”, când unele televiziuni trec oceanul prezentând ce-i mai urât în ţara aceasta, pentru o „medalie otrăvită” cu care se mândresc, mă întreb unde-i iubirea de ţară. Celor care şi-au pierdut-o le sugerez să-l asculte pe Dumitru Fărcaş recitând şi cântând: „Ţara mea şi mândra mea”.

Pensionar Eugen URSU, Alba Iulia


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE DE LA MULTI ANI DE SFÂNTUL APOSTOL ANDREI 2023 • Urări, felicitări şi sms-uri frumoase de Sfântul Andrei pentru cei care își sărbătoresc ziua numelui. ”La mulți ani de Sfântul Andrei”. Texte cu mesaje haioase și amuzante de Sf Andrei.

Ziua de 30 noiembrie este marcata în calendarul creștin-ortodox ca fiind una din cele mai importante sărbători romanești. Este ziua in care îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României si apostolul care a răspândit creștinismul pe teritoriul tarii noastre.

Pe lângă cadoul pe care îl oferiți celor care își sărbătoresc onomastica, un mesaj, o declarație, un SMS, o felicitare este binevenită:

Andreea iți urez sa ai o viată senina ca răsăritul de soare iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iți urez o zi de neuitat si un călduros La Mulți Ani!

Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ti-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți Ani Andrei/Andreea!

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

La Mulți Ani Andreea/Andrei! Așa cum soarele luminează pentru toata omenirea, așa si tu luminezi viată mea! Te iubesc!

La mulți ani, draga Andrei! Sa ai parte numai de împliniri, iar viată sa iți fie o eterna sărbătoare!

Pe o petala de lalea, La Mulți Ani din partea mea, iar pe una de bujor, Te iubesc si te ador!

Mesaje de  Sfantul Andrei

Azi, de ziua numelui, iți urez si eu sa fii iubit(a) si sa ai parte de tot ce iți dorești. La mulți ani!

Cineva acolo sus te iubește, dar cineva aici jos tine la tine si mai mult! La mulți ani si te iubesc!

Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, iți doresc multa sănătate, fericire si tot binele din lume si sa ai parte numai de zile senine si însorite!

Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!

De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate si sa ti se îndeplinească toate dorințele pe care o sa ti le pui. La mulți ani!

E o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ti se pare ușor. Este ziua numelui ta si de aceea este o zi speciala! La Mulți Ani!

Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasa dintre toate cele sfinte, caci este ziua ta! La mulți ani, iubitul/iubita!

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sfântul Nicolae. FELICITARI pe care le poți trimite prin SMS de SF Nicolae celor care își sărbătoresc onomastica

Felicitări cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani Andrei!

Felicitări dragul meu cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani in cântec de clopoței de bucurie!

Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. Multa sănătate! La mulți ani!

Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La mulți ani!

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea si spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!

Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de bucurii in viată si iți urez un sincer La Mulți Ani!

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei • Nume derivate din Andrei sărbătorite de Sf Andrei

Iți urez La mulți ani, pentru ca porți acest nume si fie ca Sfântul Andrei pe care li reprezinți, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iți dăruiască fericirea dorita si liniștea interioara.

Iți urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zăpadă, la fel de fericita precum cântecul clopoțelului de Crăciun si la fel de frumoasa precum o Sărbătorile lângă cei dragi.

La Mulți Ani Andrei si sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieții tale!

Mesaje de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. La mulți ani de Sfântul Andrei. Mesaje de Sf Andrei

Mesaje de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. La mulți ani de Sfântul Andrei. Mesaje de Sf Andrei

La mulți ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iți dorim sa ti se îndeplinească toate dorințele. Sănătate si numai bucurii!

La mulți ani! si Sfântul Andrei sa te călăuzească mereu!

Se spune ca iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, frățiorul/iubitul!

Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Sfântul căruia ii purtați numele sa va ocrotească in fiecare zi, sa va aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Un cer albastru fără nori, In calea ta sa fie, Sa ai in viată numai noroc si bucurie! La Mulți Ani!

Andreea/Andrei iți urez sa ai o viată senina ca răsăritul de soare, iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iți urez o zi de neuitat si un călduros “La mulți ani!”.

Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ti-am împletit un “La mulți ani” aducător de fericire! La mulți ani Andrei/Andreea!

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. Urări de Moș Nicolae. Felicitări pe care pe care le poți trimite prim SMS de Moș Nicolae

Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!

Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. Multa sănătate! La mulți ani!

Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi, sa iți aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul tău vreodată. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Iți doresc sa mergi pe un drum numit viată, sa te împiedici de un ciob numit noroc, sa cazi într-o prăpastie numita fericire si sa culegi o floare numita iubire! La mulți ani!

Iți urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zăpadă, la fel de fericita precum cântecul clopoțelului de Crăciun si la fel de frumoasa precum sărbătorile petrecute lângă cei apropiați!

Iți urez “La mulți ani” pentru ca porți acest nume si fie ca Sfântul Andrei sa își coboare ochii asupra ta si sa iți dăruiască fericire si liniște interioara!

In aceasta zi minunata, eu iți doresc sa-ti trăiești viată astfel încât sa nu-ti para rău de niciun pas făcut, de niciun zâmbet dăruit. Ești un suflet minunat si mă bucur ca am avut șansa sa te cunosc! Din toata inima iți urez un sincer “La mulți ani!”.

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea si spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!

Citește și: Mesaje de Anul Nou 2023. Urari de Anul Nou 2023. Felicitari de Anul nou 2023. Mesaje de Revelion 2023. SMS de Anul Nou 2023

Sfântul Andrei Sfântul Andrei sa te ocrotească in fiecare zi, sa iți aducă liniște si pace! La mulți ani cu împliniri si momente frumoase!

De ziua numelui Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit si sa ai parte numai de bucurii in viată. La Mulți Ani, de Sfântul Andrei!

Mesaj pentru Andreea

La mulți ani Andreea!!! Iți doresc tot ce iți dorești si toate visele tale sa devina realitate!

Mesaj pentru Andrei

Astăzi iți urez „La mulți ani!”. Astăzi iți spun „Multe împliniri!”. Si-ti mulțumesc ca ești alături de mine!

Pentru Andreea

La mulți ani, draga Andreea! Sa ai parte de împliniri, iar viată sa iți fie o încântare!

Citește și: cele mai frumoase mesaje de Crăciun și urări de anul nou

Mesaje de Sfântul Andrei haioase. Texte amuzante pentru cei care își serbează onomastica de Sf Andrei

La Mulți Ani Andrei si sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieții tale!

La mulți ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iți dorim sa ti se îndeplinească toate dorințele. Sănătate si numai bucurii!

La mulți ani! si Sfântul Andrei sa te călăuzească mereu!

Se spune ca iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, frățiorul/iubitul!

Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul căruia ii purtați numele sa va ocrotească in fiecare zi, sa va aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Un cer albastru fără nori, In calea ta sa fie, Sa ai in viată numai noroc si bucurie! La Mulți Ani!

Andreea/Andrei iți urez sa ai o viată senina ca răsăritul de soare, iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iți urez o zi de neuitat si un călduros “La mulți ani!”.

Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ti-am împletit un “La mulți ani” aducător de fericire! La mulți ani Andrei/Andreea!

Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Articole Similare