Legea penală e mai presus decât legea junglei. Ce a pățit un bărbat care a atacat cu toporul un polițist

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Anul trecut, un bărbat în vârstă de 55 de ani, din comuna Valea Lungă, și-a amenințat membrii familiei cu un topor, un polițist fiind nevoit să intervină pentru a aplana conflictul. Acesta din urmă, nereușind să-l calmeze pe respectivul individ, a fost nevoit să-și folosească arma din dotare pentru a-l opri pe bărbat.

Judecătoria Blaj a respins un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Parchet şi un bărbat de 55 de ani, din comuna Valea Lungă, care urma să fie condamnat la 900 de lei amendă penală pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Decizia Judecătoriei a fost contestată de către inculpat, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Faptele pentru care este cercetat B. Ioan au avut loc în data de 31 mai 2018, el fiind acuzat că, înarmat cu un topor, a ameninţat cu moartea o rudă şi un poliţist, acesta din urmă fiind nevoit să facă uz de arma din dotare pentru a-l opri.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Poliţistul a tras un foc de avertizare, însă pentru că agresorul nu a încetat cu ameninţările a fost nevoit să tragă patru focuri asupra lui, rănindu-l în membre şi abdomen. Transportat la spital, agresorul a fost salvat de către medici. S-a constatat că acesta are probleme psihice, iar în perioada respectivă nu şi-a luat medicamentele şi a consumat alcool.

Înarmat cu un topor, acesta a mers la locuinţa cumnatei sale cu intenţia de a o agresa, fiind nervos că l-a chemat să stea pentru câteva ore cu mama lui. Pe stradă, s-a întâlnit o martoră care l-a salutat şi l-a întrebat ce face. Inculpatul a ridicat toporul asupra acesteia şi i-a zis: „Ce vrei tu, că te omor!”. Martora i-a răspuns pe un ton normal, l-a întrebat unde merge cu securea, iar inculpatul i-a spus că merge la vale, la cumnata lui. Ajungând la imobilul din satul unde locuieşte ruda sa, bărbatul a încercat să spargă poarta cu toporul. La faţa locului, a sosit un poliţist chemat de către ruda bărbatului.

Observându-l pe agentul de poliţie care a coborât din maşină, agresorul s-a îndreptat spre acesta, l-a urmărit pentru a-l lovi cu toporul şi l-a ameninţat cu moartea. Poliţistul l-a somat să se oprească şi a executat un foc de armă în plan vertical. Bărbatul a continuat să se apropie, iar agentul de poliţie a executat patru focuri de armă, lovindu-l în picioare, în antebraţul stâng şi în abdomen. După ce a căzut la pământ, inculpatul a întins mâna să ia toporul de jos cu scopul de a-l lovi pe poliţist. Acesta a dat cu piciorul în topor pentru a-l îndepărta şi i-a strigat unei martore să-l ia din locul respectiv. În continuare, în timp ce echipajul ambulanţei îl punea pe targă, brăbatul recalcitrant le adresa injurii şi făcea scandal.

Pe lângă amenda penală de 900 de lei, procurorul a mai propus luarea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol. Judecătorul a considerat, însă, că pedeapsa nu a fost corect calculată de către procuror, apreciind că numărul minim al zilelor de amenă trebuie să fie de 180, ceea ce înseamnă 1.800 de lei. Ultimul cuvânt în această speţă îl va avea Curtea de Apel Alba Iulia.

sursa: adevărul.ro

Darius BUZGURE