Rămâi conectat

Politică Administrație

Legea face pace la Aiud. SPAPL Aiud pierde personalitatea juridică şi devine direcţie în cadrul aparatului de specialitate al primarului

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Se pare că „epopeea” desfiinţării Serviciului Public Administrarea Patrimoniului Local (SPAPL) Aiud ca serviciu public cu personalitate juridică se apropie de sfârşit prin punerea în practică a unei legi apărute în luna noiembrie 2016. Mult mediatizatul caz al SPAPL Aiud, care a atras atenţia publicului o bună perioadă de timp din cauza controverselor iscate de legalitatea sau nelegalitatea desfiinţării serviciului ca personalitate juridică şi trecerea lui ca birou de specialitate în subordinea primarului, se va stinge de la sine prin aplicarea prevederilor Legii nr. 225/2016 privind modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 publicată în Monitorul Oficial nr. 942 din 23 noiembrie 2016.

primaria-aiudLa doar o lună de la contestarea Hotărârilor de Consiliu Local 264 şi 265 din 27.10.2016, hotărâri prin care se reorganiza SPAPL Aiud şi prin care se reducea un anumit număr de locuri de muncă, Primăria municipiului Aiud primeşte o gură de „aer de legalitate”. Aplicarea prevederilor legii respective este aidoma „unui pumn în gură” atât pentru Ionela Danciu, consilierul independent al municipiului Aiud, principalul contestatar al hotărârilor respective, cât şi pentru juriştii din cadrul Biroului de specialitate al Instituţiei Prefectului judeţului Alba, care au cerut imperativ revocarea hotărârii adoptate de către CL Aiud. Potrivit adresei respective, Biroul juridic din Prefectura Alba afirma: „Apreciem că Hotărârea nr. 264/2016, adoptată de Consiliul Local al municipiului Aiud în cadrul şedinţei ordinare din 27 octombrie 2016, este nelegală pentru considerentele pe care le expun mai jos: nelegalitatea Hotărârii nr. 264/2016 prin care a fost aprobată reorganizarea Serviciului Public Administrarea Patrimoniului Local este dată de faptul că aceasta nu a întrunit numărul de voturi cerut de prevederile legale în materie. Potrivit menţiunilor efectuate în adresa Municipiului Aiud nr. 20.593/31 octombrie 2016, prin care au fost înaintate instituţiei noastre H.C.L. nr. 229-269/2016 în vederea exercitării controlului de legalitate, Hotărârea nr. 264/2016 a fost votată doar de un număr de 9 consilieri în funcţie din totalul de 19 consilieri”. La vremea aceea, Serviciul verificarea legalităţii actelor, juridic, contencios administrativ şi urmărirea aplicării actelor normative din cadrul Instituţiei Prefectului Alba considera că, potrivit prevederilor art. 45 alin. 3 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ”hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie”. În cazul de faţă, ne găsim în prezenţa unei hotărâri care, în esenţă, vizează patrimoniul municipiului Aiud (…) vă adresăm rugămintea ca, în prima şedinţă a consiliului local de la primirea prezentei adrese, să procedaţi la reanalizarea Hotărârii nr. 264/2016 şi, pe cale de consecinţă, să o revocaţi”.

Deşi revocarea a fost cerută atât de către prefectură, cât şi de consilierul independent al municipiului Aiud, în luna decembrie 2016 administraţia locală a ales calea justiţiei, iniţiind o Hotărâre de Consiliu Local (HCL 325/20.12.2016) prin care proroga efectele celorlalte două hotărâri până la momentul în care instanţa de contencios administrativ se pronunţa. Ciudat este faptul că, deşi legea respectivă a fost publicată în Monitorul Oficial înainte cu mai bine de o lună (23 noiembrie 2016) de prorogare, niciunul dintre juriştii administraţiei locale nu a observat şi au avizat ca legală iniţiativa de prorogare a efectelor celor două hotărâri. Să fie oare doar o mică scăpare?

Oricum, administraţia locală face pasul înapoi şi a cerut consilierilor locali ca în prima şedinţă ordinară de Consiliu Local al municipiului Aiud, care va avea loc joi, 26 ianuarie 2017, să revoce toate hotărârile cere se referă la reorganizarea SPAPL Aiud, probabil acesta urmând să fie reorganizat ca efect al Legii nr. 225/2016 privind modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006.

Dorel LAZĂR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Victor Negrescu despre efectul Trump asupra României: ”Anumite măsuri pot fi anticipate, ține de noi să ne pregătim”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Victor Negrescu despre efectul Trump asupra României: ”Anumite măsuri pot fi anticipate, ține de noi să ne pregătim” Victor Negrescu, europarlamentar PSD și vicepreședinte al PE, a trecut în revistă luni, 20 ianaurie 2025, într-o postare pe contul său de Facebook, „cele mai importante provocări pentru România” odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea