Rămâi conectat

Actualitate

Lege nouă pentru veterani, invalizi și militari răniți. Care vor fi drepturile militarilor și veteranilor participanți la acțiuni militare, dar și ale familiei militarilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă lege care își propune să pună la punct toate detaliile legate de drepturile militarilor și veteranilor participanți la acțiuni militare din țară și străinătate.

Este necesară despărțirea celor două categorii la care se referă legea actuală, susțin inițiatorii, participant la acțiuni militare pe teritoriul național și participant la acțiuni militare în afara teritoriului național. Astfel, noua lege va fi pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat. Prezentul act  normativ se referă însă și la drepturile familiei militarilor care au fost n misiuni de război în străinătate, chiar dacă acesta a fost participant-devenit veteran, rănit sau și-a pierdut viața.

Răniților și invalizilor, precum și celor cărora li se conferă titlul de veteran prin ordin al ministrului Apărării, pentru merite deosebite, li se atribuie calitatea de veteran fără calculul celor 120 de zile de participant la misiuni.

Drepturile personalului invalid și răniți, participanți la acțiuni militare în afara țării, sunt:

– Tratament în țară sau în străinătate

–  Asistență psihologică gratuită, în țară sau în străinătate

–  Tratament de recuperare gratuit

–  Asistență pentru reconversie profesională sau reintegrare în muncă

–  Orteze/proteze/produse medicale/dispozitive gratuite, precum și repararea/înlocuirea acestora la nevoie

–  Dreptul de a purta uniformă după trecerea în rezervă sau în retragere

–   Scutirea de la plata taxelor lunare de radio și tv

–   Decontarea abonamentului de telefonie fixă sau  mobilă în limita a 75 lei lunar

–  Decontarea a 12 călătorii interne – rutiere, ferate, aeriene, fluviale, la alegere

–  Decontarea abonamentului lunar de transport în comun suprafață sau subteran

–  Cazare gratuită pentru el și familie în centre de refacere a sănătății, sanatorii, cluburi din administrația instituțiilor din care fac parte

–  Locuri de înhumare gratuite

Scutirea de la plata impozitelor și taxelor locale anuale pentru veteran și soția acestuia.

Beneficiarii acestor drepturi pot opta pentru plata unei compensații financiare anuale, neimpozabilă, egală cu câștigul salarial mediu brut, astfel:

Pentru gradul I – două câștiguri salariale medii brute

Pentru gradul II – 1,5 câștiguri salariale medii brute

Pentru gradul II – 1 câștig salarial mediu brut.

De asemenea, cei încadrați în gradul I și II de invaliditate beneficiază și de indemnizație lunară de însoțitor, egală cu un câștig salarial mediu brut.

Răniții, angajații care au suferit vătămări corporale sau au avut afecțiuni fizice sau psihice în urma acțiunilor militare, beneficiază de o indemnizație lunară egală cu două câștiguri salariale medii brute.

Copiii și soțiile militarilor și civililor invalizi au prioritate la înscrierea în creșele și grădinițele de stat, beneficiază de transferarea sau înscrierea la școlile/instituțiile de învățământ militare, preuniversitare sau universitare, primesc bursă lunară până la 26 de ani, pot fi încadrați în unitățile MApN dacă îndeplinesc condițiile, sau în posturile de personal contractual.

Soția personalului cu grad I și II de invaliditate, încadrată în funcții militare conform legii, beneficiază de pensie de serviciu dacă iese la pensie la limita de vârstă și are o vechime de 25 de ani.

Noua lege va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea