Lansare de carte la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Autorul Radu Totoianu a publicat „Păstoritul în Mărginimea Sebeșului”
Lansare de carte la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Autorul Radu Totoianu a publicat „Păstoritul în Mărginimea Sebeșului”
Vineri, 15 octombrie 2021, la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, a avut loc lansarea a două publicații științifice editate sub egida Muzeului Municipal „Ioan Raica”: „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, nr. 12/2020 și „Păstoritul în Mărginimea Sebeşului”, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2021, cea din urmă, avându-l ca autor pe muzeograful dr. Radu Totoianu. Evenimentul a avut loc în preambulul Sesiunii de Comunicări Științifice a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”, manifestare ajunsă la cea de-a XIII-a ediție.
Lucrarea semnată de Radu Totoianu, „Păstoritul în Mărginimea Sebeşului”, tipărită la Editura Mega din Cluj-Napoca, în anul 2021, este publicată în seria Bibliotheca Musei Sabesiensis.
Rod al unei serioase și pasionate documentări desfășurate atât în arhive și biblioteci, cât mai ales pe teren, la stânele din Munții Sebeșului, cartea este materializarea unei excelente teze de doctorat, susţinute în anul 2017, la Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia.
Lucrarea este o monografie dedicată unei îndeletniciri tradiţionale a oamenilor din zonă, păstoritul, autorul dorind și să aducă în lumină identitatea proprie a acestora, în contextul mai larg al Mărginimii.
Cartea urmărește această ocupație din perspectivă pluridisciplinară, folosind informațiile oferite de arheologie, etnoarheologie, istorie, arhivistică, cartografie, sociologie, etnologie și antropologie culturală, reușind să pătrundă în esența și spiritul acestei zone atât din punct de vedere istoric, cât și etnologic, surprinzând societatea Mărginimii Sebeșului pe care autorul a cunoscut-o nemijlocit, în urma repetatelor cercetări de teren întreprinse.
Proiectul editorial susținut de Centrul Cultual „Lucian Blaga” Sebeș a fost prezentat audienței de către conf. univ. dr. Amalia Pavelescu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), rostind alocuţiuni şi prof. univ. dr. Ilie Moise (Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu), precum și prof. Nicolae Afrapt (Sebeș).
Radu Totoianu este licențiat în Istorie al Universităţii „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, specializarea Istorie-Arheologie, ale cărei cursuri le-a absolvit în anul 1999. Ulterior, s-a specializat în Arheologie pre- şi protoistorică, la aceeaşi universitate, urmând cursurile de Master pe care le-a finalizat în anul 2000.
În același an devenea muzeograf la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și, odată cu trecerea timpului, sfera preocupărilor ştiinţifice i s-a diversificat, devenind interesat, pe lângă arheologie şi istorie şi de etnologie, antropologie culturală şi paleontologie. În anul 2017, a obţinut titlul de doctor în Istorie al Universităţii „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, cu lucrarea „Civilizaţia agrară în Mărginimea Sebeşului.
Studiu de caz: păstoritul”, care, de altfel, stă la baza acestei cărți. Este membru fondator şi membru în colegiul de redacţie al anuarului Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis, și a făcut parte din 7 granturi şi proiecte de cercetare, finanţate de Ministerul Culturii (1), Administraţia Fondului Cultural Naţional (5) şi National Geographic (2). Este autor a 10 cărţi şi a peste 40 de studii şi articole ştiinţifice, publicate în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, din domeniul paleontologiei, arheologiei, istoriei, istoriei artelor, etnologiei şi antropologiei culturale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
26 noiembrie 2024 | „Despre arta de a crea o stare de conștiență”, tema lunii noiembrie la atelierul de Biblioterapie de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
26 noiembrie 2024 | „Despre arta de a crea o stare de conștiență”, tema lunii noiembrie la atelierul de Biblioterapie de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Proiectul 3.30 Biblioterapie este un proiect cultural ce se desfășoară sub forma unor ateliere de psihologie practică, promovând colecțiile tematice de carte ale Bibliotecii Județene Județeană „Lucian Blaga” […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan