La simularea evaluării naționale 2024, în Alba, peste jumătate dintre elevi au picat la matematică, iar 1 din 5 elevi, la română
La simularea evaluării naționale 2024, în Alba, peste jumătate dintre elevi au picat la matematică, iar 1 din 5 elevi, la română
Nu s-a înregistrat nici măcar o notă de 10.00 *Alba, rezultate superioare mediei pe țară
Ministerul Educației a publicat rezultatele simulării probelor scrise ale evaluării naționale pentru elevii de clasa a VIII-a, la care au obținut cel puțin nota 5.00, pe discipline: 73,98% dintre elevi la limba și literatura română, 42,37% la matematică și 82,93% la limba maternă.
Așadar, dacă ar fi fost obligatoriu ca viitorii absolvenți de gimnaziu să obțină cel puțin nota 5.00 pentru a trece probele evaluării naționale, în urma simulării, mai mult de un sfert dintre elevi ar fi picat la română (circa 26%), 3 din 5 elevi nu ar fi promovat proba la matematică, iar aproape 17% nu ar fi obținut notă de trecere la limba lor maternă.
Potrivit adjunctului IȘJ Alba, prof. Dan Cherecheș, președintele Comisiei județene de organizare a simulării, în județul Alba, la limba și literatura română, 581 de elevi dintre cei 2.616 care au dat testul scris nu au reușit să obțină nota minimă 5.00, adică 22,20% dintre viitorii absolvenți de gimnaziu. În ciuda acestui fapt, performanța este superioară mediei pe țară (26,02%), fiind cel mai bun înregistat la simulare în ultimii 4 ani în județul Alba: 23% în 2023, 27,73% în 2022 și 26,45% în 2021.
Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți
În schimb, la simularea probei scrise la matematică, a fost cel mai slab rezultat din ultimii 4 ani, 52,95% dintre cei 2.589 de viitori absolvenți de gimnaziu care au dat proba nereușind să obțină cel puțin nota 5.00: 37% în 2023, 36,19% în 2022 și 38% în 2021.
La limba maternă, doar 8 din cei 64 de elevi de-a VIII-a nu au luat minimum 5.00, reprezentând 12,5%, rezultat mai slab decât în ultimii ani. Spre deosebire de anii trecuți, la simularea evaluării naționale nu a fost consemnată nici măcar o notă de 10.00!
„Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea evaluării naționale se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise. Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării (limba română, matematică, respectiv limba maternă) au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare, pentru a le putea discuta cu aceștia în perioada următoare, în scopul identificării nevoilor individuale ale fiecărui elev și organizării unor activități remediale care să-i susțină în procesul de pregătire din perioada următoare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.
Pentru a preveni eventualele dezastre la viitoarele simulări și mai ales la examenele propriu-zise, ar trebui realizată adevărata reformă a sistemului de învățământ. Adică să fie eliminată birocrația, care acum nu folosește decât pentru a menține armata de funcționari a Ministerului Educației, iar profesorii și elevii să nu mai fie obligați să participe la proiecte, concursuri contra cost și alte activități extrașcolare, care le ocupă foarte mult din timpul dedicat școlii.
Oferiți autonomie reală școlilor și autoritate cadrelor didactice pentru a-și îndeplini menirea de a face cu adevărat educație, stabiliți criterii de performanță și lăsați profesorii să-i învețe carte pe copii! Altfel, totul se va duce de râpă!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]