La sfârșitul lunii octombrie, trecem la ORA de IARNĂ 2016 și dormim mai mult cu o oră. Cum ne afectează
În 2016 vom trece la ora de iarnă în noaptea dintre 29 și 30 octombrie, când ceasurile vor fi date înapoi, adică ora 4:00 va deveni ora 3:00. Oamenii vor avea astfel ocazia să doarmă mai mult cu o oră, iar ziua de duminică, 30 octombrie va avea practic 25 de ore, fiind cea mai lungă zi din an.
Ca în fiecare an, în ultima duminică din octombrie se trece la ora de iarnă, cea care este considerată ora oficială. Prin urmare, revenim la ritmul normal, pentru că ora de vară are drept scop economisirea energiei electrice. În acest mod, se profită de lumina naturală mai multe ore pe parcursul zilei.
Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.
Un studiu realizat în 2012, la care au participat peste 3.000 de adulți din Marea Britanie, a arătat că schimbarea orei în luna octombrie duce la scăderea calității somnului. Acesta este motivul pentru care mulți dintre noi ne simțim obosiți, ne enervăm mult mai ușor și ne confruntăm cu insomnii chiar și două săptămâni după trecerea la ora de iarnă, scrie biendromir.ro.
Scurtarea zilei ne afectează și din punct de vedere emoțional, iar unii dintre noi putem experimenta de la stări de tristețe la depresie. Mai mult, specialiștii consideră că schimbarea orei poate duce și la instalarea asteniei de toamnă, care afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.
România va aplica ora de iarnă până în ultima duminică din luna martie a anului 2016, atunci când vom reveni la ora de vară. Sistemul prin care dăm ceasul înainte vara şi înapoi iarna are ca scop folosirea cât mai eficientă a luminii soarelui.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române
23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]
Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta
Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta Sfântul Mucenic Foca, cunoscut și sub numele de Sfântul Foca, este comemorat pe 23 iulie în calendarul ortodox. În această zi, credincioșii îi aduc omagiu și sărbătoresc memoria sa. Sfântul Mucenic Foca a fost un episcop și martir creștin din secolul […]
23 iulie, Ziua Presei Militare Române. Prima publicaţie militară din România s–a înfiinţat pe vremea lui Cuza
Ziua presei militare este sărbătorită an de an la 23 iulie și aminteşte de data la care, în anul 1859, a apărut, la Bucureşti, prima publicaţie a Armatei Române, „Observatorul militar, diariu politicu şi scientificu” (până la 3 dec. 1859). Prin tradiţie, în această zi sunt omagiate generaţiile de ziarişti în uniformă care şi – […]