La Primăria Alba Iulia – corecție financiară de peste 500 de milioane de lei vechi, pentru că a solicitat virarea unei garanții bancare în… Trezorerie
Filmul absurd al corecției cu orice preț, dar fără niciun motiv, rulează în continuare, la Alba Iulia, după o regie desprinsă dintr-un SF politic aberant. Doar scenariile sunt cele care fac diferența între episoade, însă, de la unul la altul, acestea sunt tot mai slabe și mai lipsite de substanță.
Cel mai recent episod consumat în această luptă surdă între bine și rău, între normal și deplasat, între a face și a fi pedepsit doar pentru că ai făcut, deși, cum s-a demonstrat, ai făcut bine și, mai mult, după manual, s-a consumat recent sub forma unei noi corecții aplicate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice primăriei din Alba Iulia pentru dirigenția de șantier aferentă proiectului “Reabilitarea centrului istoric Alba Iulia – Fortificaţia de tip Vauban – căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban zona interioară”. Trecem peste faptul că nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare nr. CA 91682 încheiată în data de 07.12.2012 are chiar din primele rânduri o greşeală, anume că zona unde s-a lucrat este ZONA INTERIOARĂ a Cetăţiii Alba Carolina şi nu “ZONA INFERIOARĂ”, aşa cum scriu autorii notei. Putem să catalogăm faptul drept superficialitate şi să trecem la fondul problemei. Misiunea oamenilor păstoriţi de Liviu Dragnea a fost: corectați, băieți! Rezultat: 10% corecție pentru că (sîc!) la constituirea garanției aferente acestei proceduri s-a solicitat virarea acesteia într-un cont de trezorerie!!! Şi constatăm de aici că superficialitatea din dactilografiere nu este doar una de formă, ci se transmite şi fondului. La sesizarea administrației locale ca faptul în sine este unul 100% legal și normal, onor autoritatea controloare a recunoscut că s-a pripit cu decizia însă, tot ea, a despicat firul în 4 și a menținut corecția de 10% pentru ca lipsea din (con)text opțiunea de “depunere a garanției în numerar la casieria primăriei”… Un funcţionar care a greşit şi-şi recunoaşte greşeala este un funcţionar corect. Un funcţionar care agreşit şi persistă în eroare este o aberaţie birocratică care aduce prejudicii chiar statului care l-a angajat să-l protejeze. Atât de bine îl protejează încât prin corecţii aberante ca aceasta contribuie din plin la reducerea gradului de absorbţie a fondurilor europene, sărăcind chiar bugetul de unde-şi primeşte leafa.
Nu trebuie să ai mari cunoștințe de administrație sau de implementare a proiectelor pentru a avea dreptul să rămâi crucit și pentru a cataloga, fără să greșești, drept strigător la cer gestul unor zapcii moderni, trimiși țintit să aplice corecții acolo unde alți colegi de-ai lor deja verificaseră și constataseră că totul e în regulă și se desfășoară în legalitate deplină. Precedenta verificare a avut loc la sfârşitul anului 2011 şi prin nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare nr. 90912/28.12.2011 s-a consemnat că “nu se confirmă suspiciunea de neregulă notificată de către SVCPGN în adresa nr. VT-73743/04.10.2011.”, Dar “ţinând cont de abordarea Autorităţii de Audit în speţe similare, conform Raportului de audit de operaţiuni pentru POR nr. 51140/AP/23.07.2012, ulterior Notei de constatare menţionate mai sus, echipa de verificare consideră că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 31 din OUG 66/2011, cu modificările şi completările ulterioare pentru reluarea activităţii de verificare”, se arată în Nota de constatare din decembrie 2012, cea prin care municipiul Alba Iulia, dumneavostră albaiulienii sunteţi văduviţi de vreo cinci sute de milioane de lei vechi. Că este aşa o dovedeşte însăşi argumentul invocat pentru reverificare, un argument care a apărut în luna iulie 2012, la două luni după instalarea guvernului Ponta I! Dacă am fi prezumţionşi am putea spune că este un guvern pornit pe “corectarea” cu orice preţ, chiar cu cel al sărăcirii bugetului naţional, a adversarilor politici.
Se ştie că autorităţile publice locale lucrează doar cu Trezoreria aşa că este clar pentru oricine că Primăria Alba Iulia nu putea cere viramentul garanţilor într-un cont deschis altundeva. Dar, nerecunoscându-şi greşeala, autorii Notei de constatare nr. CA 91682/7.12.2012 insistă că primăria a făcut o neregulă pentru că “o altă modalitatede constituire a garanţiei bancare se putea efectua şi prin plata direct, la casieria autorităţii contractante. Excluzând acest mod de plată, solicitarea acestei cerinţe devine restrictivă”. Cu alte cuvinte oamenii MDRAP vor să vadă oamenii care participă la licitaţii umblând cu punga de bani prin oraşe ca să îi depună ca casieriile autorităţilor contractante! Nu că nu s-ar putea dar… să vedeţi unde trebuie să vireze Primăria Alba Iulia suma de 51.484,8 lei, valoarea corecţiei aplicate: într-un conmt bancar de recuperare deschis la TREZOREIE şi nicăieri altundeva. De ce să nu vină cu plasa cu bani la casieria Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice?
Din pacate toate aceste episoade, absurde și aberante, nu fac decât să țină orașul pe loc. Asta într-un caz fericit, pentru că, deși exemplul prezentat este unul cu o valoare nesemnificativă, de fapt, prin totalizarea corecțiilor aplicate, se anulează bugetul de investiții al administrației din Alba Iulia pentru întregul an 2013. Și, după cum s-a demonstrat deja în câteva cazuri, banii, chiar dacă sunt recâștigați în instanță, se vor intoarce la Alba Iulia la Sfântul Așteaptă, pentru că nu există o linie bugetară în planul guvernului prin care să se restituie acești bani celor în drept, chiar dacă au fost luați pe nedrept.
Primar, Mircea Hava
*) Ca ultimă informație, întregul POS Mediu a primit o corecție preventivă de 25%. Ne întrebăm ce poate însemna ”preventivă”?
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Un nou premiu câștigat de Ana Berindei: Tânăra moață a primit trofeul secțiunii Muzică Populară, 9-11 ani, la Festivalul Național-Concurs “LA IZVOR DE CÂNT ȘI JOC” din județul Mureș
Un nou premiu câștigat de Ana Berindei: Tânăra moață a primit trofeul secțiunii Muzică Populară, 9-11 ani, la Festivalul Național-Concurs “LA IZVOR DE CÂNT ȘI JOC” din județul Mureș Tânăra moață Ana Berindei a câștigat, în weekend-ul ce abia s-a încheiat, trofeul secțiunii la categoria Muzică populară, 9-11 ani, în cadrul Festivalului Național-Concurs “LA IZVOR […]