La mulți ani de Sfântul Vasile 2025! Ce nume se sărbătoresc pe 1 ianuarie, când este prăznuit Sfântul Vasile cel Mare
La mulți ani de Sfântul Vasile 2025! Ce nume se sărbătoresc pe 1 ianuarie de Sfântul Vasile cel Mare
Sfântul Vasile cel Mare, considerat „păzitorul de duhuri rele” și unul din cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, este prăznuit pe 1 ianuarie în calendarul ortodox.
Sfântul Vasile este prima mare sărbătoare din calendar ortodox 2024. În prima zi a noului an, aproape 600.000 de români își serbează onomastica. Cei mai mulți se numesc Vasile sau Vasilica, dar sunt și nume derivate care se serbează pe 1 ianuarie.
Citește și: Urări și felicitări de Sfântul Vasile. Ce mesaje și felicitări poți trimite celor care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare
Din totalul celor 587.327 de români sărbătoriti de Sf. Vasile, 500.146 sunt bărbati, iar 87.181, femei.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Vasile
Iată cui trebuie să transmiți mesaje de la mulți ani de Sfântul Vasile: Vasile Vasilica Vasilică Silică Sile Vasi Sică Sica Vasila Dar, fiind prima zi a noului an, nu uita să transmiți și celorlalți oameni dragi mesaje de Anul Nou 2024.
Femeile care își sărbătoresc onomastica de Sf Vasile poartă numele de Vasilica (83.000), Vasilca (peste 900), Sica sau Vasila (528).
Bărbații care își sărbătoresc onomastica de Sf Vasile poartă numele de Vasile (20.000), Vasilică, Sile, Vasi sau Sică.
Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare
Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea și provenea dintr-o familie crestină deosebită: soră, Macrina, și fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinți. Sf. Vasile a urmat școli în Cezareea, Bizanț și Atena, remarcându-se de tanăr prin profunde cunoștințe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică.
Moliftele Sf. Vasile, considerată una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, sunt citite în cazul demonizatilor sau în particular a celor care au nevoie de aceste rugăciuni.
Sf. Vasile a murit în anul 379, când incă nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea să au participat mulțime de creștini și păgani, dovadă a mării sale popularităti, a mai spus părintele Ciprian Apetrei.
Sf. Vasile e unul dintre sfinții care au făcut minunile cele mai mari și e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor.
În tradiția populară, Sfântul Vasile apare și ca „mare betiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri și chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]