La festival, între două măşti…
Regret că spaţiul nu-mi permite să redau în detaliu tot ceea ce s-a petrecut şi se mai petrece încă la Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti”, de la Alba Iulia. Aşa că voi încerca să schiţez fugar câteva impresii.
Melpomena (muza tragediei, cea cu masca plângătoare) şi Thalia (cea cu masca zâmbitoare) s-au dat ambele în spectacol, încă din prima zi. Sub masca Melpomenei, în tăcere, s-a evocat personalitatea scenografei Cristina Pepino: o expoziţie de schiţe scenografice. Da, expoziţia s-a vizionat tăcut, pentru a se sublinia, probabil, toată tăcerea şi discreţia de care au parte, chiar şi în timpul vieţii, cei de dincolo de cortină, despre care spectatorii ştiu prea puţine şi care, totuşi, contribuie atât de mult la reuşita oricărui spectacol: regizori, scenarişti, muzicieni ş.a.
Gândindu-mă la cea plecată dintre noi şi la alţi actori şi oameni de teatru (Geo Saizescu, de pildă) care au părăsit marea scenă a vieţii în ultima vreme, mi-am adus aminte versurile lui Adrian Păunescu, din poemul „Mor actorii”: „Ne-au făcut să plângem şi să râdem/ În momente bune sau mizere/ Astăzi, cu privirea zăvorâtă/ Ei îşi joacă ultima tăcere//Ce ciudat, acum, când mor actorii/ Tragedia ce-au jucat-o moare,/ Pentru a afla că fără dânşii/ Tragedia noastră e mai mare!” Apropo, i se cuvin aplauze care să se audă până dincolo de „cortină”, Cristinei Pepino, din partea albaiulienilor, pentru că ultimul spectacol căruia i-a creat scenografia a fost cel cu piesa „Zulenka”, pus în scenă de Teatrul (nostru) „Prichindel” şi premiat la mai multe festivaluri interne şi internaţionale…
Aplauze i se cuvin şi Taniei Popa, care a purtat în aceeaşi seară spectatorii prin toată gama sentimentelor omeneşti, de una singură, sub masca tragică a „Fetei din curcubeu”. (Este pentru prima dată, în viaţa mea, când am regretat câ nu ştiu limba rusă!) Mulţi, din câte am văzut, au ieşit înlăcrimaţi de la spectacol.
Seara s-a încheiat cu o comedie accesibilă publicului larg (drept dovadă sala plină a Casei de Cultură a Sindicatelor), intitulată „Blifat”, având în rol principal un copil-actor excepţional, pe David Petcu. Alături de „familia” sa de la Teatrul „Odeon”, din Bucureşti, micuţiul a aşezat celalaltă mască pe faţa spectatorilor, masca Thaliei…
A doua zi, după „Castelul zânei nopţii” (Teatrul „Gong”, din Sibiu) şi „Frumoasa şi bestia” (Teatrul „Regina Maria”, Trupa „Arcadia”, din Oradea),a avut loc o cafea cu tâlc de excepţie, căci pentru prima dată un mare om de teatru nu a avut nevoie de niciun îndemn pentru a vorbi despre arta sa. Este vorba despre regizorul Gigi Căciuleanu. Despre „coreozofia” lui, despre trupa sa de dans-actori, despre dansul metaforei şi metafora dansului, despre dansul firului de iarbă descătuşat şi al perdelelor în vânt, despre modul în care se poate „traduce” însuşi persiflantul Caragiale în limbajul trupului, cred că deja au aflat spectatorii care au fost aseară pezenţi la spectacolul de teatru-dans „Dale noastre”.
Au urmat Maia Morgenstern cu piesa „Mic şi-al dracu” (Teatrul Evreiesc), pe care am avut ocazia de a o vedea cu aceeaşi plăcere, la Alba Iulia şi piesa „Fidelitate”, a Teatrului ACT. Sperăm o zi la fel de bună mâine, indiferent de măşti…
Ioan HĂNŢULESCU
[nggallery id=375]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii