La Cugir a fost ridicată „Crucea Eroilor” din Războiul Întregirii
În urmă cu câteva zile la Cugir a avut loc un eveniment cu o profundă semnificaţie care aduce aminte de un moment spiritual de înaltă trăire pentru locuitorii de la poalele Drăganei.
La îndemnul comitetului de coordonare a proiectului „Să ne cunoaştem monumentele din zona Cugirului – Câmpul Pâinii” (preşedinte Aurel Voicu) a avut loc ridicarea Crucii închinate Eroilor cugireni din Războiul Întregirii 1914-1919, aflată la muzeul Clubului Copiilor din Cugir. Scopul acţiunii a fost acela de a imortaliza pe bandă de celuloid, imaginea, în poziţie verticală, a Sfintei Cruci pentru înscrierea acesteia în Catalogul cu monumentele din zona Cugir – Câmpul Pâinii, ca o dovadă fizică de netăgăduit în dosarul solicitat de autorităţi. O adevărată operă din lemn de stejar, cu înălţimea de 3,20 m, în greutate de circa 250 kg, executată cu multă răbdare şi maestrie de sculptorul cugirean Ioan Şuşman în anul 1941. Pe aceasta au fost încrustate chipul unui ostaş cu casca de război pe cap, sub care se află înscris: „EROILOR DIN RĂZBOIUL ÎNTREGIRII – 1914-1919”, iar mai jos sunt trecute numele a 43 din cei 60 de cugireni căzuţi pe câmpul de bătălie. Restul de nume a rămas probabil în porţiunea din cruce încastrată în fundaţia originală. De-a lungul celor 70 de ani, Crucea a parcurs un drum cu multe peripeţii. După amplasarea sa în 1941 în Piaţa de Sus a oraşului, Crucea a fost dată jos 5 ani mai târziu la indicaţia autorităţilor vremii, după care şi-a găsit loc, mai întâi la Biserica Sfântul Nicolae de pe str. Principală iar apoi la Casa Parohială. După 1990 a fost transferată la Clubul Copiilor din localitate, unde se găseşte şi în prezent. Având în vedere spaţiul inadecvat în care se află, autorităţile locale vor căuta probabil un loc de amplasare a acestei valoroase opere, poate tot în acelaşi loc ales în urmă cu 7 decenii. (C.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]