Rămâi conectat

Ştirea zilei

La Cergău Mare, eveniment aniversar – Aron COTRUŞ

Publicat

în

În prezenţa numerosului auditoriu cu adevărată simţire românească, dar şi iubitori de carte s-au desfăşurat la Cergău Mare, „Colocviile literare Aron Cotruş”, ediţia a XVI-a. Acest simpozion aniversar 120 ani (1891 – 2011) de la naşterea marelui scriitor şi poet a avut loc sub auspiciile Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) reprezentată aici la Cergău Mare de prof.univ.dr. Dumitru Acu -preşedinte, prof. Dumitru Borţan şi prof. Oncu Nemeş, vicepreşedinţi veniţi special de la Sibiu, de prof. Silvia Pop – preşedinta Despărţământului „T. Cipariu” Blaj, fiind onoraţi de prezenţa domnului Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba (membru de onoare al ASTREI) împreună cu prof. Ioan Bâscă, consilier cu probleme culturale în cadrul Consiliului Judeţean, ce a ţinut să nu rateze prilejul de a se întâlni cu valori incontestabile care prin evocările lor au făcut ca simţirea românească să vibreze la cele mai înalte cote.
Lenuţa Aldea, primarul comunei Cergău Mare a făcut o primire călduroasă tuturor participanţilor, fiind bucuroasă de prezenţa atâtor somităţi care au onorat importantul eveniment de a sărbători un om excepţional care a trăit o parte din viaţă pe raza comunei (sat Lupu) pe care o păstoreşte.
În continuare simpozionul a fost condus de doamna prof. Silvia Pop, care după ce a prezentat pe principalii reprezentanţi prezenţi, invită la cuvânt pe domnul prof.univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele ASTREI (România), nu înainte de a semnala prezenţa în sală a „omului” cu care Blajul se mândreşte, domnul prof. univ.dr. Ion Buzaşi (care a ajuns puţin mai târziu) împreună cu soţia. După cuvântul de salut al domnului Ion Dumitrel, care a fost scurt şi la obiect, dânsul a înmânat o Diplomă de Excelenţă cu un buchet de flori doamnei primar Lenuţa Aldea din partea Consiliului Judeţean Alba pentru realizările deosebite pe plan social şi cultural. Dumitru Acu a apreciat iniţiativa ASTREI blăjene şi a primăriei Cergău Mare de a evoca acum, la 120 de ani de la naştere, figura acestui mare patriot al poporului român. ASTRA e un liant care ne leagă pe toţi. Cultura e cea care ne apropie, neamul românesc trebuie să facă orice sacrificiu pentru a comemora asemenea înaintaşi ca Aron Cotruş, care în atâtea rânduri a alinat sufletul poporului român.
lDomnul prof.univ.dr. Ion Buzaşi. Până la această ediţie a XVI-a a colocviilor l-am ascultat de mai multe ori pe domnul prof. Ion Buzaşi, întotdeauna venind cu evocări noi şi iată că nu se dezminte, de data aceasta venind în faţa noastră cu pagini mai puţin cunoscute din „conferinţele” lui Aron Cotruş. Nu pot reda aici tot ce a vorbit ilustrul profesor în special despre felul cum Aron Cotruş îi ia apărarea lui Tudor Arghezi (fără să fie prieteni) în disputa dintre acesta şi Sorin Toma împreună cu A. Toma „cel mai ţârcovnic dintre poeţi”.
lPreot Petru Pinca (Blaj) a vorbit despre Aron Cotru – Cătană. Tot tineretul român era încorporat în armata austro-ungară, nu a scăpat nici Aron Cotruş, primul lui gând fiind acela de a evada. A ajuns la Legaţia română de la Roma, la generalul Florescu căruia i-a spus că vrea să slujească ca gazetar în timpul războiului. A vorbit şi despre rolul important al preoţilor în timpul războiului, care de multe ori erau în primele linii.
lDumitru Borţan, vicepreşedintele ASTRA Sibiu a evocat portretul lui Aron Cotruş, văzut de cei din alte ţări. A vorbit între altele, de soldatul Savu din Mărginimile Sibiului care l-a cărat în spate pe Aron Cotruş după ce a fost rănit pe front, precum şi de intervenţia lui O. Goga la Roma pentru a i se da îngrijiri competente rănitului A. Cotruş.
Totodată, a amintit despre relaţiile dintre Aron Cotruş – Vasile Lucaciu – Iuliu Maniu care era la Viena şi era un bun orator, moştenire de la tatăl său, iar ca poet a moştenit-o pe mama lui Papadima. A fost cel mai mare poet român din exil. El vine din lume şi se îndreaptă spre lume. Nu a uitat şi de trinitatea ardeleană – Coşbuc – Goga – Aron Cotruş, cei mai mari poeţi ai Transilvaniei.
lProf. Nicolae Suciu – Dumbrăveni (Sibiu) a adus salutul oficialităţilor din Dumbrăveni, al doamnei primar. Personal a vorbit despre viaţa pribeagă a marelui desţărat. „Am adunat atâta amar în viaţa mea” – „Suferind şi strigând suferind” vorbe ale celui care mai presus de orice îşi iubea ţara şi poporul oropsit al ei. Au mai vorbit: Onuc Nemeş, vicepreşedinte ASTRA Sibiu, Mioara Pop, director Biblioteca Judeţeană „L. Blaga” Alba, Rodica Andronescu, inspector şcolar judeţean Alba, preşedinta ASTREI Tineret Alba însoţită de tânărul jurist Radu Neag, secretar al DESPĂRŢĂMÂNTULUI ASTRA – Tineret Alba, prof. Ion Mărginean, preşedintele Cercului ASTRA Cergău Mare, care printre altele şi-a exprimat regretul că nu e prezent la acest jubileu şi domnul scriitor şi poet Ion Mărgineanu, unul dintre iniţiatorii acestor comemorări, Ion Popa – Roşia de Secaş şi alţii.
Tot în acest cadru a avut loc şi o lansare de carte a apreciatei scriitoare şi poetă Angela Târziu – „Jurnalul secret al poetului Nerone” susţinută de însăşi autoarea, multe exemplare fiind înmânate cu autograf în special copiilor. M-a bucurat prezenţa în sală a venerabilei doamne Marioara B. din Micăsasa (Sibiu) însoţită de primarul comunei, a unor oameni iubitori de cultură, Tecuşan Mihai medic veterinar cu soţia, prof. Molnar Ion, precum şi prof. Călina Comşa, un membru de nădejde al ASTREI. Întregile manifestări au fost de o reuşită deplină aceasta datorându-se şi partenerilor: Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean, colaboratori – 10 primării, 4 despărţăminte ASTRA, 15 cercuri Astra şi nu în ultimul rând partenerilor media: ziarul „Unirea” şi Radio Blaj. Totul s-a încheiat cu un program artistic unde un grup de elevi au citit din creaţia lui Aron Cotruş, dar şi cântece completate de rapsodul Gheorghe Zereş. Toată admiraţia pentru această neobosită doamnă, prof. Silvia Pop, preşedinta Astrei Blaj, care a condus impecabil aceste colocvii maraton, adevărate căi de cunoaştere şi de răspândire a luminii.
Aurel ROMAN, Blaj

Publicitate

Ştirea zilei

MITĂ la granița României: Polițiștii de frontieră primeau bani de la români întorși din străinătate pentru a-i scăpa de carantină

Publicat

în

MITĂ la granița României: Polițiștii de frontieră primeau bani de la români întorși din străinătate pentru a-i scăpa de carantină

Polițiștii de la Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare au făcut, joi, 9 percheziții domiciliare pe raza județelor Satu Mare și Maramureș la polițiști și la alte persoane într-un dosar în care se fac cercetări în legătură cu primirea de bani pentru neaplicarea măsurilor de carantină.

Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție, sunt puse în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Satu Mare și Maramureș, la mai multe imobile ale unor polițiști de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației – SPF Petea, precum și la alte persoane, dar și la imobile aparținând SPF Petea.

Activitățile se desfășoară într-un dosar penal, în care s-a colaborat inclusiv cu autoritățile maghiare, privind comiterea mai multor infractiuni de corupție, printre care luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, dar și alte infracțiuni, cum ar fi fals informatic, fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârșite de agenți de poliție de frontieră.

Electrica Furnizare Discount

Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și primit, în mod direct sau prin intermediul șoferilor ai unor mijloace de transport în regim international, a unor sume de bani, cuprinse între 50 și 100 de la euro, pentru neaplicarea măsurilor legale în cazul unor pasageri care se deplasează din țări ce impun măsura carantinării la intrarea pe teritoriul României.

Joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, ofițerii DGA au prins în flagrant un agent de poliție de frontieră în timp ce primea suma de 200 de euro pentru ca unele persoane să nu fie introduse în carantină.

”Activitățile se desfășoară într-un dosar penal, în care s-a colaborat inclusiv cu autoritățile maghiare, privind comiterea mai multor infractiuni de corupție (luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită), dar și alte infracțiuni (fals informatic, fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată), săvârșite de agenți de poliție de frontieră cu funcții de execuție, în legătură cu pretinderea și primirea, în mod direct sau prin intermediul conducătorilor auto ai unor mijloace de transport în regim international, a unor sume de bani, cuprinse între 50 și 100 de la euro, pentru neaplicarea măsurilor legale în cazul unor pasageri care se deplasează din țări ce impun măsura carantinării la intrarea pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat al DGA.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Doi politiști au insultat o femei pe stradă și s-au lăudat pe Facebook: ”Ești prea mare, nu vede radarul de tine” 

Publicat

în

VIDEO| Doi politiști au insultat o femei pe stradă și s-au lăudat pe Facebook: ”Ești prea mare, nu vede radarul de tine”

Doi polițiști din Covasna au apărut într-o filmare în timp ce batjocoreau o femeie care mergea pe marginea străzii. Unul dintre ei scoate capul pe geam și îi spune ”Ești prea mare, nu mai vede radarul de tine”, în timp ce colegul lui râde și are un limbaj inadecvat. După ce imaginile au ajuns pe rețelele de socializare, Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a început o anchetă disciplinară în cazul celor doi agenți.

Celor doi poliţişti, aflaţi în timpul serviciului, li s-a părut amuzant să ia peste picior trecătorii. Momentele au fost filmate, iar înregistrarea a fost postată pe rețele de socializare.

În filmare se vede cum unul dintre polițiști scoate capul pe geamul mașinii de poliție și îi cere, ironic, unei femei să treacă pe cealaltă parte a drumului, pentru că obturează radarul.

Electrica Furnizare Discount

”Treci pe partea cealaltă! Aşa, da! Eşti prea mare, nu mai vede radarul de tine, dă-te pe partea cealaltă!”, îi spune polițistul, în timp ce colegul lui se amuză și îl completează folosind un limbaj inadecvat.

Cei doi polițiști sunt cercetați disciplinar

Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna a început cercetarea disciplinară în cazul celor doi agenți, după ce imaginile au fost postate pe Facebook.

„Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Covasna a dispus cercetarea prealabilă a faptelor ce pot constitui abateri disciplinare comise de cei doi polițiști, din cadrul Poliției Stațiunii Covasna, în împrejurarea arătată, urmând ca, la finalizarea acestei proceduri disciplinare, să fie luate măsuri, în conformitate cu Legea nr. 360 din 2002, privind Statutul Polițistului”, a anunțat IPJ Covasna.

sursa: Gandul.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Atelier pentru cei mici, la Târgul Apulum Agraria 2021: Copii sunt încurajați să consume fructe și legume și să urmeze o alimentație sănătoasă

Publicat

în

FOTO VIDEO| Atelier pentru cei mici, la Târgul Apulum Agraria 2021: Copii sunt încurajați să consume fructe și legume și să urmeze o alimentație sănătoasă

În cadrul Târgului Apulum Agraria 2021, cei mici vor putea participa în cadrul unui atelier, în cadrul căruia copiii vor fi încurajați să consume mai multe fructe și legume și de a urma o alimentație sănătoasă.

„Avem aici în cadrul Târgului Agraria, un atelier pentru copii, „Toamna are gust”, prin care dorim să încurajăm consumul de fructe și legume în rândul celor tineri, pentru că ei sunt viitorul, și de promovare și încurajare a unei alimentații sănătoase și a consumului de lapte.

Electrica Furnizare Discount

Și în școli după cum știți avem programul prin care dăm lapte, corn, biscuiți și mere și ne dorim promovarea unei alimentații sănătoase. Avem aici în jur de 20 de copii din clasa a treia, invitați să deguste fructe, legume și au tot felul de activități interactive”, a declarat unul din organizatori.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare