Rămâi conectat

Actualitate

La ce preţ ne vindem Cupru Min?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Am aflat din presă că, în acţiunea de privatizare, guvernul României a hotărât să vândă societatea Cupru Min Roşia Poieni. Patrimoniul societăţii este evaluat la şase miliarde de euro (incluzând şi valoarea estimată a zăcământului, iar preţul de vânzare de vânzare a fost stabilit la 200 de milioane de euro. Acest preţ, este el mare, este el mic? Pentru comparaţie amintesc că în lumea fotbalului profesionist jucători ca Ronaldo, Messi şi alţii au, fiecare, un venit anual de 30 de milioane de euro.
Exploatarea zăcământului de cupru de la Roşia Poieni s-a hotărât în perioada anilor 1975 – 1980, pe baza unui studiu tehnico-economic elaborat de  o instituţie competentă a Ministerului Minelor. În acest studiu bazat pe explorare şi măsurători, se expun caracteristicile zăcământului astfel:
1. Forma geometrică, volumul şi adâncimea faţă de suprafaţa solului – se menţionează că vârful zăcământului este la nivelul suprafeţei solului, ceea ce uşurează mult exploatarea.
2. Concentraţia metalului cupru în minereu – se precizează că această concentraţie este crescătoare în raport cu  adâncimea zăcământului.
3. Se prezintă un clasament al exploatărilor de cupru din aproximativ 20 de ţări de pe glob. În acest clasament s-au luat în considerare volumul zăcământului şi concentraţia în cupru a minereului – zăcământul de la Roşia Poieni se situează în jumătatea superioară a acestui clasament pentru ambele caracteristici.
Acest studiu tehnico-economic conţine şi alte date referitoare la caracteristicile zăcământului, studiul fiind complex şi precis. Datorită valorii sale acest studiu trebuie să fie folosit la operaţiunea de evaluare cât mai realistă a zăcământului. Studiul ar trebui să poată fi găsit şi în arhiva Combinatului Cuprului de la Roşia Poieni, în arhiva Ministerului Minelor (preluată ar trebui de Ministerul Economiei), în Arhivele Statului. Nu ar trebui să le fie greu organelor statului implicate în acţiunea de privatizare a patrimoniului statului să intre  în posesia acestui studiu pentru a stabili valoarea acestei comori din Munţii Apuseni.
O sinteză a acestui studiu ar trebui să fie publicată în presă pentru ca românii, adevăraţii proprietari, să cunoască valoarea adevărată a acestei avuţii naţionale şi preţul la care ea se vinde.

Petru Moţ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea